Nebojša Đukelić (1947-1996), ugledni i omiljeni televizijski autor, čovek koji je plenio izgledom, uglađenošću, elokvencijom, ogromnim znanjem, čovek uz koga smo učili i zavoleli filmsku umetnost…”Pokretne slike”, “Moderna vremena”, “Petkom u 22”, “Festovizija”, “Hronike FESTa”, obeležile su jedno vreme, osamdesetih i devedesetih godina, upravo zahvaljujući Nebojši. Čekali smo kasne večernje sate, da vidimo njegove “Hronike FESTa”, da čujemo sjajne analize i kritike upravo prikazanih filmova, da uživamo u razgovorima koje je vodio sa svojim gostima…

Završio je dva fakulteta, elektrotehnički i filmsku i TV režiju, bio je i vrstan šahista. (Bio je i autor brojnih TV emisija o šahu) Na TV Beograd dugo godina je bio urednik filmskog programa, izveštavao je sa filmskih festivala u Kanu, Montrealu, (gde je bio i član žirija), Veneciji, Moskvi, uradio brojne intervjue sa velikanima filma i šaha…

Bio je omiljen i uvažavan kolega i saradnik, rado je pomagao i afirmisao mlađe kolege: Dragana Jeličića, Dinka Tucakovića, Janka Baljka, Tanju Peternek, Biljanu Srbljanović… Uspešno je stvorio i vodio kviz na temu filma “Prvih sto godina”.

Kada je FEST posustao, Nebojša Đukelić je preuzeo selektorsku funkciju 1990.godine i povratio ugled i posećenost ovom festivalu. Pokrenuo je veoma gledanu “Festoviziju”, TV program FEST-a, koji je po želji publike postao kasnije čuveni Treći kanal RTB. Po odlasku sa RTV Beograd, radio je kao kreativni direktor advertajzing agencije “Ogilvy & Mather Spectra Beograd”.

Nebojša Đukelić, veliki emotivac, svojom voljom je otišao sa ovog sveta, 22. oktobra 1996.godine.
Udruženje i Društvo filmskih kritičara i novinara Beograda u znak sećanja na jednog od selektora FEST – a, renomiranog filmskog kritičara i televizijskog autora, ustanovilo je nagradu ”Nebojša Đukelić” za najbolje ostvarenje na FEST – u.

Film i pozorište

PODELI: