Omladinski festival u Subotici ili kako se zvanično zvao festival ‘Omladina’ imao je istorijski značaj jer su na tom festivalu svoje prve muzičke korake napravile neke od najvećih zvezda jugoslovenske muzičke scene svih vremena. Upravo sa ovog festivala iz Subotice na svoj put ka vrhu krenuli su : Zdenko Runjić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Ivica Percl, Dalibor Brun, Josipa Lisac, Bora Đorđević i rock grupe kao što su : ‘Indexi’, ‘Lutajuća srca’, ‘Pekinška patka’, ‘Film’, ‘Piloti’, ‘Lačni Franz’, ‘KUD Idijoti’, ‘Majke’, ‘Laufer’, ‘Galija’ i mnogi drugi.

Prvi festival je održan davne 1961 godine kao rezultat velikog rada i sna dvojice entuzijasta Josipa – Čike Kovača i Aleksandra – Ace Jančikina koji su uz pomoć Klare Bašić, a u okviru Omladinskog kulturno – umetničkog društva ‘Mladost’ organizovali festival za mlade i neafirmisane izvođače iz cele Jugoslavije. Uspešni mladi izvođači , tekstopisci, grupe, koriste svoju šansu i festival ubrzo postaje vrlo popularan, a što se tiče kvaliteta pesama ne zaostaje za mnogo poznatijim festivalima kao što su bili ‘Opatija’, ‘Beogradsko proleće’ i drugi.

Josip Kovač – Čika , koji se može se slobodno nazvati ocem festivala, je po dolasku u KUD ‘Mladost’ 1959 godine okupio oko sebe veći broj talentovanih muzičara sa željom da osnuje festival koji će se razlikovati od svih postojećih, a koji će biti šansa za talentovane muzičare da se proboju i počnu svoju muzičku karijeru. Tako je nastao festival ‘Omladina’ , a prvi je održan 4 decembra 1961 godine u Sali ‘Narodnog pozorišta’ i na njemu je izvedeno ukupno devet kompozicija od ukupno 120 koje su pristigle na konkurs. Pevače je pratio duvački i gudački orkestar kojima je dirigovao baš Josip Kovač, a festival je snimao Radio Beograd. Prvu nagrad stručnog žirija dobio je Kornelije Kovač za pesmu ‘Daj mi osmeh’, a nagradu na osnovu glasova publike osvaja Lajoš Kuraiu iz Subotice sa pesmom ‘Macko'(meče).

Do 1968 godine festival je bio u organizaciji OKUD ‘Mladost’ i na njemu je do tada konkurisalo 444 kompozicije tada neafirmisanih kompozitora koji su kasnije stekli veliku reputaciju kao što su : Kornelije Kovač, Silvester Levai, Jovan Adamov, Zdenko Runjić, Zoran Rambosek, Ilija Genić, Bojan Adamič, Vojislav Simić, Vojkan Borisavljević, Mihajlo Kovač, Gabor Lenđel i mnogi drugi. Na kasnijim festivalima pojavljuju se pevači koji su kasnije napravili vrhunske muzičke karijere kao što su : Neda Ukraden, Zafir Hadžmanov, Bisera Veletanlić, Biserka Spevec, Zlatko Golubović, Kemal Monteno, Vjekoslav Jut, Žarko Dančuo, Daliborka Stojšić, Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Dušan Prelević, Dalibor Brun, Maja Odžaklijevska, Vlada i Bajka, Đorđe Balašević, Bora Đorđević Čorba i drugi. Festival su pratila dva orkestra sastavljena od amatera.

Drugi festival održan je 17 i 18 novembra 1962 godine, na njemu su nastupali tada neafirmisani pevači iz cele zemlje, a ukupno je izvedeno deset kompozicija. Po mišljenju žirija najbolji je bio Kornelije Kovač, autor pesme ‘Susret’ koju su izveli Eva Berleković i Svetozar Litavski, a po glasovima publike Silvester Levai koji je komponovao pesmu ‘Sumrak’ u izvođenju Marike Matijević i hora Naum Burzanov. Festival beleži uspeh i već je očigledno da će ‘Omladina’ izrasti u tradicionalni fetstival.

Stižu brojne pozitivne kritike i osvrti, a jedna od najinteresantnijih dolazi od Vojislava Simića prvog čoveka jugoslovenskog džeza i zabavne muzike koje ji rekao : ‘ Subotica nije Opatija, mada neke kompozicije koje smo u dva dana čuli ne bi se uz solidniju obradu postidele ni našeg najvećeg muzičkog festivala zabavnih melodija. A ono što Opatija nema, ima upravo Subotica, ona je mlada, mlada od ulice do pozornice i to je ono što najviše oduševljava. Ta iskrenost i neposrednost ovog festivala mladih’.

Na treći festival koji je održan od 13 do 15 septembra 1963 godine pred prepunom dvoranom ‘Narodnog pozorišta’, stiglo je 224 kompozicije, a žiri je odabrao 16 . Već je jasno da je festival postao jugoslovenska manifestacija , a posebnu pažnju muzičke javnosti privlače članovi OKUD ‘Mladost’ koji, iako amateri, uspevaju da savladaju komplikovane aranžmane nekih naših priznatih i poznatih orkestarskih majstora. U prilog njhovom muzičkom umeću i uvežbanosti ide i izjava kompozitora Mirka Šouca koji je rekao : ‘ Iako mi je pre nego što sam napisao aranžmane skrenuta pažnja da se radi o mladom, amaterskom orkestru, više sam nego zadovoljan interpretacijom i svojih i ostalih aranžmana. Organizatorima treba čestitati i nastojati da se ovaj festival jos više populariše’. Prvu nagradu žirija dobila je pesma ‘Zapisano u vetrovima’ autora Vere Radman i Veljka Vujačića, koju su izvodili Nena Ivošević i Ratko Bošković. Nagradu publike dobio je Zdenko Runjić za pesmu ‘Vrbe’ koju su interpretirali Svetozar Litavski i Ernest Zvekan uz ansambl ‘Komete’.

Sledeći festival ‘Omladina’ se održava po prvu put u maju mesecu ( 14 – 16 ) što će od tada postati i praksa. Takođe, po prvi put ukus stručnog žirija i publike se poklapa tako da je ista pesma pobednik u obe konkurencije, a to je bila pesma ‘Sećanja na susret’ autora Vere Radman i Veljka Vujačića koju su interpretirale Katica Bidleg i šesnaestogodišnja Biserka Spevec koja osvaja takođe nagradu kao najbolji mladi interpretator.

Festival-Omladina-Subotica-1967

Festival “Omladina” Subotica-1967

1965 godine festival slavi petogodišnjicu postojanja uz brojne pohvalne natpise u časopisima. Interes publike je jako velik, a u stručnom žiriju se nalaze naši najeminentniji muzički stvaraoci. Organizaciji festivala se priključuju magazini ‘Mladost’ i ‘Ritam’ kao i Udruženje muzičara džeza i zabavne muzike. U listu ‘Sudio’ izlazi lep osvrt na festival u kome se između ostalog navodi : ‘ Šteta što iz Subotice nije bilo televizijskog ili radio prenosa. Tada bi naši vrhunski kompozitori i pevači videli da među nepoznatim mladićima i devojkama imaju opasne rivale’. Festival opravdava svoj ugled, na ovom je izvedeno 20 kompozicija , a po oceni stručnog žirija pobednik je bila pesma ‘Naš dan’ autora Zvonka Čuline koju su izvele Biserka Spevec i Katarina Bilde. Publika se opredelila za pesmu ‘Šetajući s tobom’ autora Vladislava Kanića u interpretaciji Tamare Šarić i Albertine Trbojević.

Na šestom festivalu 1966 godine koji je trajao tri dana izvedeno je 18 kompozicija od 11 različitih autora, a nastupilo ukupno 21 vokalnih solista. Na ovom festivalu po prvi put se pojavljuju neki izvođači koji su kasnije stekli veliku popularnost i napravili zavidne muzičke karijere kao što su : Kemal Monteno, Mahir Paloš, Vjekoslav Jut i Zlatko Golubović. Nagradu žirija dobila je pesma ‘Želim da znaš’ autora Petra Bahuna, a u izvedbi upravo Kemal Montena i Stevana Zarića kao alternacije, dok je nagradu publike odnela pesma ‘Odrasla si’ Jerka Rošina koju su pevali Igor Jakac i Milan Mutavdžić.

1967 godine festival se prvi put pojavljuje na televiziji i tada povodom festivala ‘Omladina 67’ u časopisu ‘Vijesnik u srijedu’ od 24 maja pojavljuje se članak u kome se između ostalog navodi: ‘ Šest godina održava se u Subotici taj Festival, a tek ove godine u dvorani Narodnog pozorišta prvi put su se pojavile TV kamere. Bilo je to svojevrsno ‘kajanje’ televizije, ali i potvrda da ne treba strahovati za sudbinu subotičkog Festivala, jer je već sada stao u red naših najboljih festivala zabavne muzike’.

Kao voditelj festivalskih priredbi pojavljuje se po prvi put na ovom festivalu i pred TV kamerama poznata Helga Vlahović iz Zagreba. Izveštač ‘TV Novosti’ smatra da je Festival u Subotici zasluženo izborio naziv jugoslovenski, dok komentator muzičkog časopisa ‘Džuboks’ navodi da se : ‘Festival završio kao autentična manifestacija mladosti i da je ispunio očekivanja i svoju namenu’. Po mišljenju žirija od 20 izvedenih pesama najbolji kompozitor je bio Mihajlo Kovač iz Subotice sa pesmom ‘Neću takvu ljubav’ koju je on lično otpevao u alternaciji sa Sekom Kojadinović, dok je za publiku najbolji autor bio Lajoš Pongo sa pesmom ‘Bila sam daleko’ koju su pevali već tada mlada zvezda u usponu Kemal Monteno i Ivica Martinčević.

1968 godine festival se poslednji put održava u organizaciji OKUD ‘Mladost’, te godine agilni začetnici Festivala Aca Jančikin i Josip Kovač predaju ‘štafetnu palicu’ Domu kulture i Radio Beogradu koji će biti organizatori od sledeće godine. I na ovom festivalu je izvedeno 20 takmičarskih kompozicija, festival su te godine obeležili svojim prvim nastupom : Josipa Lisac, Neda Ukraden, Žarko Dančuo, Daliborka Stojšić i Slave Dimitrov, dok Kemal Monteno postaje redovni učesnik festivala. Po žiriju najbolja pesma je bila ‘Drugu ljubiš’ autora Slave Dimitrova iz Bitolja, koji je i otpevao svoju pesmu, dok su u alternaciji nastupili VIS ‘Zlatni Akordi’. Nagradu publike osvojila je pesma Dražena Zimonjića pod nazivom ‘Balada’ koju su izvodili Kemal Monteno i Dragan Komadinić.

Festival se 1969 godine prvi put održava u Hali sportova, pa su tim povodom ‘TV novosti’ pisale : ‘Romantično doba omladinskog festivala mladih kompozitora zabavnih melodija, izgleda da je zauvek prošlo. Iz zgrade ‘Narodnog pozorišta’ prešli smo u ‘Halu sportova’ pridruživši se znatno brojnijoj publici nego ranije. Izgubili smo one karanfile što su nam sa pozornice dobacivali kompozitori, jedini autori koji su na festivalima imali prednost nad pevačima. Ali, za izgubljeni šarm debitantskih nespretnosti dobili smo pažnju Radija i Televizije.’ Mora da se prizna da je organizatorima uspelo prvi put da Festival iznesu i na ulicu. Mnogo više atmosfere, mnogo više festivalskog obeležja i mnogo više sadržajnosti od 2 do 4 maja. Novinu je predstavljala i činjenica da orkestar koji je pratio pevače više nije bio sastavljen samo od članova kulturno umetničkog društva ‘Mladost’ , već su ga činili najbolji mladi muzičari iz cele zemlje tako da je festival u svakom pogledu postao pravi jugoslovenski. Na ovoj smotri izvedene su ukupno 24 pesme i ovog puta pesma je izvođena samo u jednoj izvedbi tj bez alternacije. Na osnovu odluka stručnog žirija pobednička pesma je bila pesma Đorđa Uzelca ‘Jesen na njenom dlanu’ koju su pevali VIS ‘Bele Vrane’ iz Ljubljane , dok se publika opredelila za pesmu Ferenca Kovača ‘Bit sonata’ koju je otpevao Dalibor Brun iz Rijeke.

Na desetom, jubilarnom festivalu ‘Omladina 70’ okupio se izuzetno veliki broj nepoznatih imena što je opet potvrdilo da su mladi svim srcem uz Festival i da ga vide kao svoju šansu za uspešan početak karijere. Među učesnicima su i : Kemal Monteno, Kićo Slabinac, Slobodan Samardžić i Dženan Salković koji se pojavljuju kao kompozitori, pisci teksta i izvođači svojih ostvarenja. Jubilej je obeležen i učešćem starih dobrih znalaca festivala kao što su : Zafir Hadžimanov, Zlatko Golubović, Bisera Veletanlić, Josipa Lisac, Ivica Percl, Dalibor Brun, Vjekoslav Jut kao i sastavi : ‘Korni grupa’, ‘Indexi’, ‘Mladi levi’, subotički ‘Entuzijasti’ koji su učestvovavli na retrospektivnom koncertu. I ove godine je izvedeno ukupno 24 nove kompozicije, stručni žiri pobedu daje kantautoru Slobodanu Samardžiću iz Sarajeva sa pesmom ‘U predvečerje’, dok se publika opredeljuje za pesmu subotičkog kompozitora Gabora Lenđela ‘Padao je sneg’ koju je otpevao Mihajlo Kovač.

1971 godine Festival je održan juna meseca i po prvi put su na festivalu samostalne koncerte imale pop grupe. Izvedeno je ukupno 22 pesme, za najboljeg interpretatora proglašen je petnaestogodišnji Oto Pestner, a nagradu za tekst dobila je Snežana Lipovska. Kompozitor i dirigent Vojislav Simić je izjavio da je ovo bio festival dobrih kompozicija i nadasve dobrih pevača. Nagradu stručnog žirija osvojio je Husein Kazas za pesmu ‘Nikad mi nije dosta da te gledam’ koji je i sam otpevao pesmu, dok je nagradu publike osvojio Stevan Burka sa pesmom ‘Ti si’ koju je pevala mlada pevačica iz Skoplja Danijela Pančetović.

Festival ‘Omladina 72’ počeo je ponoćnim koncertom na Dan Mladosti 25 maja, a nastavljen kolažom likovnog, muzičkog i literarnog stvaralaštva uz nastupe brojnih mladih slikara, pesnika i kompozitora iz cele Jugoslavije. Te godine prva nagrada stručnog žirija i publike ide na istu adresu i osvaja je grupa ‘Lutajuća srca’ iz Niša za pesmu ‘Još malo’ .

Učesnici sledećeg susreta raspevane mladosti zajedno sa omladinom Subotice ispratili su 28 aprila 1973 godine Štafetu mladosti uputivši rođendanske čestitke drugu Titu. Na ovaj festival prijavio se rekordan broj kompozicija , čak 522 od kojih su 24 izabrane da budu izvedene u takmičarskom delu festivala. Odabrane melodije pratio je Veliki zabavni orkestar Radio Televizije Beograd pod dirigentskom palicom Bojana Adamiča. ‘TV Revija’ je napisala osvrt na festival u kome se navodi : ‘Trinaesti omladinski Festival u Subotici, za razliku od nekih sličnih zabavno – muzičkih smotri u zemlji , potpuno je opravdao svoje postojanje. Na kompozicijama i pevačima mogli bi da mu pozavide i mnogo slavniji festivali, čiji spas i opstanak leži u mladim snagama, koje Subotica otkriva iz godine u godinu. Važno je istaći to da ovaj Festival predstavlja trenutno najjugoslovenskiju zabavno – muzičku smotru na kojoj su ravnopravno zastupljeni mladi talenti iz svih krajeva naše zemlje.’ Među nagrađenima najviše aplauza i priznanja publike dobila je kompozicija ‘Ti ne znas dom gde živi on’ autora Vlade Miloša u izvrsnoj interpretaciji mlade sarajevske pevačice Jadranka Stojaković. Nagradu stručnog žirija osvojio je kantautor Srđan Marjanović iz Beograda sa pesmom ‘Tražim’.

Povodom četranestog po redu festivala ‘Omladina 74′ časopis ‘Ilustovana politika’ piše : ‘Ako se neki festival organizuje četrnaesti put, onda to znači da ima vrednosti koje nisu prolazne. U nizu muzičkih priredbi koje se održavaju u našoj zemlji subotički festival mladih kompozitora zabavnih melodija ‘Omladina 74′ ima posebno mesto. U vreme kada se amaterizmu nije baš poklanjala velika pažnja, Subotica je sa velikom upornošću gajila ideju da mladim muzičarima treba pružiti šansu. Gotovo da nema poznatijeg pevača u zabavnoj muzici u poslednjih nekoliko godina koji se nije našao na listi učesnika ovog Festivala. Uporedo sa kompozitorima, šansa je pružena i mladim pevačima, a ta šansa je utoliko veća što se sve pesme snimaju za radio program, neke dospevaju na ploče, a za same izvođače je , verovatno, najatraktivniji direktni televizijski prenos u koji se uključuju svi jugoslovenski studiji.’

Na ovom festivalu mišljenje stručnog žirija i publike se po treći put u istoriji festivala poklopilo, tako da je pobednička pesma u obe kategorije bila pesma Faruka Hasanbegovića iz Sarajeva ‘Ostanite tu’ koju je interpretirao vrlo talentovani pevač Ivica Tomović, koji je nažalost rano preminuo.

Petnaesti festival po redu biće upamćen po tome što su svih četranest pesama koje su ušle u finale proglašene za pobedničke, sa idejom da će najširi jugoslovenski auditorijum vremenom odabrati najbolje na osnovu slušanosti. Od ove godine Festival iz ‘Doma Kulture’ prelazi pod okrilje ‘Doma Omladine i pionira’ i sa novosadskom RTV ulazi u novo poglavlje.
Festival ‘Omladina 76’ biće upamćen po rekordno velikom broju od 650 prispelih pesama na konkurs, od kojih žiri odabira 24 za takmičarske večeri. Na ovoj smotri prvi put se pojavilo više grupa što je dalo neko specijalno obeležje smotri i ukazalo da će i u budućnosti grupe uzimati značajno učešće na festivalu. Pred prepunom Halom sportova u kojoj se okupilo 5000 posetilaca nagradu žirija osvaja pesma Jordana Velinova ‘Mojot san’ koju je izvela Marija Ćuruvija, dok je nagrada publike pripala Manetu Kolevu za pesmu ‘Ti si ta koju znam’ , a koju je otpevao Momir Nikolovski.

1977 godina je protekla u obeležavanju Titovih i festivalskih jubileja tako da je te godine bio trostruki program. Pored pop – rock večeri i nastupa naših najpoznatijih grupa kao što su : ‘Leb i sol’ , ‘Teška industrija’, ‘Sonori’ , ‘Drago Mlinarec i prijatelji’, ‘Suncokret’ i drugih , bilo je veče slobodnih formi , dok je drugog dana festivala nastupilo 16 izvođača u programu ‘Mladi pevaju Titu’. Ovo specijalno veče otvorilo je nove koncepcije festivala i ukazalo na nove mogućnosti stvaralaštva mladih tako da su organizatori odlučili da veče rodoljubivh pesama postane sastavni deo festivala. Na toj večeri izvedeno je par pesama koje su posle postali pravi hitovi, a svakako da je jedna od najpopularnijih bila pesma Pere Zupca ‘Reč Titova’ koju je izvela grupa ‘Suncokret’. Nagradu stručnog žirija osvaja Ivo Lesić iz Splita za pesmu ‘Zašto ponekad iz sna me bude zvuci nečijeg pijanina’ koju je uspešno otpevao Đorđe Apostolski, dok se publika odlučila da najviše glasova dodeli pesmi Mustafe Ismailovskog ‘Ne kucaj srce moje tako nemirno’ u izvođenju Vesne Kartuš.

Kao i prethodne godine, i 1978 godina nudi trostruki program, instrumentalno veče, konkursno tj takmičarko veče i veče sa pesmama posvećenim Republici. Festival traje 3 dana i održava se u ‘Hali sportova’ kao i dvorani ‘Narodnog pozorišta’. U programu rock muzike te godine nastupile su grupe koje će kasnije napraviti zavidne karijere kao što su ‘Galija’ iz Niša i ‘Atomsko sklonište’ iz Pule, dok se kod instrumentalista pamti nastup grupe ‘Igra staklenih perli’ . Na večeri rodoljubivih pesama pojavljuje se do tada nepoznata novosadska grupa ‘Rani mraz’ sa golobradim Đorđem Balaševićem koja sa pesmom ‘Računajte na nas’ dobija ovacije 5000 posetilaca, a pesma uskoro postaje hit i na neki način himna mladosti. Na konkursnoj večeri po oceni stručnog žirija najbolja kompozicija je bila pesma Momira Pavlovića ‘Kad prođe vreme’ koju su otpevali autor i ‘Icina deca’ , dok se publika odlučila da nagradu dodeli pesmi Mirsada Hulića ‘Uz huk mora’ koju je izveo Zoran Miladinović. Ovaj festival će se pamtiti i po brojnim pesničkim radovima jer je 1520 radova pristiglo na Konkurs mladih stvaralaca poezije.

1979 godina donosi još jednu novinu na festivalu jer sada svi izvođači konkurišu za nagrade što ranijih godina nije bio slučaj. Većina muzičkih novinara i kritičara smatra da mešanje rock i šlagerske muzike u toku jedne takmičarske večeri doprinosi raznolikosti i donosi osveženje. Festival ‘Omladina 79’ je održan u čast Dana mladosti i jubileja partije SKOJ-a i imala je svoj novitet u samoupravnom regulisanju statusa. Od 17 do 19 maja na festivalu se našlo 138 muzičara koju su sa Trga slobode ispratili Štafetu mladosti i drugu Titu poželeli sve najbolje za njegov 87 rođendan, te iste godine učesnici festivala poslali su i specijalan telegram drugu Titu. Po žiriju pobedila je te godine koparska grupa ‘Boomerang’ sa pesmom ‘Živjeti iznad tebe bar jedan dan’ , dok je po publici najbolja pesma bila ‘Veruj mi’ koju je izvela trojka iz Rijeke Vesna Vrandečić, Robert Funčić i Marijan Blažina. Jednu od nagrada na festivalu osvaja i novosadska grupa ‘Pekinška patka’ koja je prva punk grupa koja se pojavila na festivalu.

Zbog smrti druga Tita festival ‘Omladina 80’ se pomera za novembar mesec i retrospektivom i pesmama o Titu obeležena je druga decenija festivala. Te godine u Suboticu su došli svi oni koji su prve muzičke korake i uspehe baš napravili na ovoj smotri mladih, a to su : Stevan Zarić, Bisera Veletanlić, Dalibor Brun, Kemal Monteno, Tomaž Domicelj, Ivica Tomović, Verica Ristevska, Miladin Šobić, Jadranka Stojaković, Srđan Marjanović, ‘Lutajuća srca’, ‘Leb i sol’, ‘Boomerang’ i mnogi drugi. U konkursnoj večeri se te godine našlo 24 kompozicije , a žiri je bio jednoglasan i pobedu dodelio kompozitoru Juri Stubliću za pesmu ‘Neprilagođen’ koju je izvela grupa ‘Film’ iz Zagreba. Nagradu publike osvojila je grupa ‘Eridanus’ iz Kanjiže za pesmu ‘Rođen u slobodi’. Te godine festival je okupio ključne grupe novog talasa : ‘Film’,’ Idoli’, ‘Šarlo Akrobata’, ‘Električni orgazam’ i druge.

1981 godine na festivalu je izvedeno ukupno 34 kompozicije u dve festivalske večeri i prvi put je uvedena i nagrada novinara za najbolji tekst. Po oceni stručnog žirija pobedu je odnela beogradska grupa ‘Petar i zli vuci’ sa sopstvenom pesmom ‘Pogledaj u ogledalo’ , dok je nagradu publike osvojila pesma Milorada Monina ‘Uzalud te čekam’ koju je otpevala Dragica Stankov. Interesantno je napomenuti da je grupa ‘Stidljiva ljubičica’ osvojila dve druge nagrade , žiri i publika , za svoju pesmu ‘Moj prijatelj ide u vojsku’, dok je nagradu za najbolju interpretaciju dobila mariborska grupa Lačni Franz za odličnu izvedbu pesme ‘ Šank rock ‘ .

Za festival ‘Omladina 82’ može se slobodno reći da je bio praznik mladih i svečanost muzike. U raznim magazinima pojavljuju se mnogobrojni natpisi koji slave i hvale festival, izdvajamo neke naslove: ‘ Opet neki novi mladi’ , ‘ Žiri radi javno’ , ‘ Druženje uz pesmu’ . Moto festivala, kako je pisao riječki ‘Val’ : ‘je pričati o sebi i o svetu odraslih kako ga mladi vide, ali pričati kroz muziku i pesmu’. Na festivalu se okupljaju zaljubljenici muzike iz cele zemlje , sklapaju se nova druženja i saradnje, a ceo festival se uklapa u proslavu Dana mladosti. Te godine stručni žiri se opredelio za pesmu ‘Kaj si skuhal, pojej’ autora Andrej Turkua koju je izvela ljubljanska grupa ‘Martin Krpan’, dok je publika svoju naklonost poklonila grupi ‘Makakus’ iz Skoplja za pesmu ‘Sladoled za vrane’.

Nakon puno godina dvadeset treći festival ‘Omladina’ ponovo je održan u organizaciji ‘Doma kulture’ i na njemu je izvedeno ukupno 36 kompozicija, a takmičenje je održano u rock muzici i šlagerima. Na osnovu izjava Gabora Lenđela umetničkog direktora festivala , manifestacija je održana uz dosta materijalnih poteškoća jer je Radio televizija Novi Sad obezbedila mnogo manje sredstava nego ranijih godina. Na rock večeri pobeđuje niška grupa ‘Kerber’ sa pesmom Zorana Stanojevića ‘Mezimac’, dok na večeri šlagera pobedu odnosi po oceni stručnog žirija Miljenko Šercer koji je otpevao sopstvenu kompiziciju ‘Prvi maj’ . Publika je svoju nagradu dodelila pesmi Dragana Pavkovića ‘Cesta’ koju je izvela grupa ‘Parudaštri’ iz Subotice.

1984 godine festival je obeležen naporima da se izađe iz organizacione i kadrovske krize koja je bila očigledna poslednjih par godina. Festival ‘Omladina 84’ je počeo dočekom ‘Štafete mladosti’ gde su se mladići i devojke iz cele zemlje družili u toku noći u ‘Gradskoj kući’ uz učešće mladih muzičara, glumaca, pesnika i ostalih mladih umetnika. Festival je završen velikom rock koncertom , a obzirom na krizu u koju je zapao ‘Subotičke novine’ nakon festivala navode u tekstu refren poznate pesme Bore Đorđevića:’Biće bolje neko viče’. Ulažu se specijalni napori i smišlja strategija kako bi se sledeći jubilarni 25 festival održao na zavidnom nivou i na njemu proslavili svi uspesi iz prošlosti. Na rock večeri najbolja je bila grupa ‘Automobili’ iz Nove Gorice, najbolja kompozicija pop večeri bila je ‘Balada za …’ kantautora Mateja Zakonjšeka , dok su nagradu pubilke odnele sestre Ljiljana i Tina Mladenović iz Zaječara za pesmu ‘Nemoj da mi kažeš ‘ .
Festival je održan i po 25 – ti put, ali bez nekog velikog slavlja i euforije. Nagradu žirija dobila je grupa ‘Rock’n’feller’ iz Ljubljane, dok je nagradu publike osvojila grupa ‘Rock Street’ iz Beograda.

Očigledno je da je Festival upao u krizu i da više ne postoji onaj entuzijazam i potreba za nastupom , druženjima i širenjem jugoslovenskog koncepta. ‘Omladina’ napušta šlagerski koncept i preimenovana je u ‘Festival pop i rock muzike’. Ove godine žiri i publika donose zajedničku odluku tako da je pobednik u obe konkurencije banjalučka grupa ‘Bas dans’ sa pesmama ‘Čovjek od kamena’ i ‘Prašnjavo srce’.

1987 godine Festival traje tri dana, uz puno pratećih manifestacija i dve polufinalne večeri. Organizuje se i jazz veče, alternativni program, razna savetovanja. Očigledno je da su rokeri zadovoljni novim konceptom bez večeri popularne muzike, jer smatraju da je vreme šlagera prevaziđeno. Na festivalu je učestvovalo ukupno 9 rock grupa, a po mišljenju žirija svi finalisti grupe : ‘KUD Idijoti’, ‘Indust bag’, ‘Mizar’, ‘Tužne uši’ i ‘Grad ‘ su proglašenje ravnopravnm pobednicima. Publika je glasala za KUD ‘Idijoti’, a nastupi grupa finalista snimljeni su i objavljeni na ploči ‘Najbolji uživo’. Interesantno je napomenuti da se nakon četiri godine kao gost na festivalu pojavila popularna beogradska grupa ‘Električni orgazam’.

Na festivalu ‘Omladina 88’ po mišljenju publike i žirija najbolja je bila grupa ‘Zijan’ iz Đevđelije. Na festivalskoj ploči ‘The best of 237’ objavljeni su snimci takmičarskih grupa: ‘Del Arno’ ( Beograd ), ‘ Ludi gavran ‘ ( Beograd),’ Keith ‘ ( Banja Luka ), ‘Idejni nemiri’ ( Rijeka ), ‘Sing Sing Singers’ ( Novi Sad ),’ Zijan’ ( Đevđelija ), ‘Laufer’ ( Rijeka) i ‘Saygon’ ( Skoplje ) .

1989 godine po mišljenju publike i žirija najbolja je bila rockabilly grupa ‘Torpedo’ iz Sarajeva, dok je najbolji sastav u ponoćnom programu bio ‘Kleržo’ iz Skoplja. Na ploči ‘Omladina 88’ objavljeni su snimci takmičarskih grupa : ‘Arhangel’ ( Skoplje), ‘Telo-nauka sovršena’ ( Struga), ‘Obojeni program’ ( Novi Sad), ‘Super Nova’ ( Skoplje ), ‘Civili’ ( Zaječar ), ‘ Greaseballs’ ( Zagreb), ‘Ponoćni kauboj’ ( Novi Sad ), ‘Torpedo’ ( Sarajevo ) i ‘ Nesalomivi ‘ ( Beograd ) .

Trideseti i ujedno poslednji festival održan je 1990 godine. Grupa ‘Deca loših muzičara’ dobila je nagradu publike, stručnog žirija i akreditovanih novinara. Na ploči ‘Omladina 90’ objavljeni su snimci grupa : ‘Daleka obala’ ( Split), ‘Royal Albert Hall’ ( Skoplje ), ‘Budweiser’ ( Beograd ), ‘Strogo zaupno’ ( Ruše ) , ‘Majke’ ( Vinkovci), ‘ Strelnikoff ‘ ( Štore) i ‘ Deca loših muzičara ‘ ( Beograd ) .

Retrospektivni koncert povodom 50 godina festivala ‘Omladina’ održan je u subotičkoj ‘Hali sportova’ 10 decembra 2011 godine. Retrospektivnim koncertom, koji je trajao više od tri sata, pred više od 3000 posetilaca , posle dve decenije mirovanja oživljen je duh jednog od najvećih muzičkih festivala bivše Jugoslavije na kome su nekada mladi i neafirmisani muzičari, a danas žive legende jugoslovenske muzičke scene , podsetili na sve ono što je ovaj festival svojevremeno značio svima nama. Uz izvanrednu pratnju festivalskog orkestra pod vođstvom Gabora Bunforda, Subotičanima su sjajnim interpretacijama priredili veče za nezaborav : Leo Martin, Kemal Monteno, Ibrica Jusić, Zafir Hadžimanov, Vlada i Bajka, Lado Leskovar, Srđan Marjanović, Bisera Veletanlić, Tomaž Domicelj, Slave Dimitrov, Ratko Kraljević, Maja Odžaklijevska, grupe ‘Rezonanca’, ‘Bolidi’, ‘Lutajuća srca’, ‘Suncokret’, ‘Atomsko sklonište’, ‘Generacija 5’, ‘Severni vetar’ i Goran Šepa iz ‘Kerbera’ kao i mnogi drugi.

Ovde se možete prisetiti nekih davnih lepih godina sa festivala ‘Omladina’, poslušati neke od pobedničkih pesama, pogledati prve nastupe nekad neafirmisanih mladih pevača koji su sada naše mega muzičke zvezde, takođe videti njihove nastupe na retrospektivnom koncertu povodom 50 godina Festivala, gde su svi zajedno oživljavali uspomene na neka davna, lepa i nezaboravna vremena.

Festivali zabavne muzike

PODELI: