Festivala se sećam po svečanoj atmosferi koja bi zavladala u kući čim bi se pojavila špica festivala. Ponašali bi smo se maltene kao da smo u publici. Nismo se ipak oblačili svečano ali smo se ponašali kao da smo u sali. Sve je nekako tih godina bilo drugačije, pa i festivali – duge svečane haljine, smokinzi, frizure, nakit, sve je svedočilo o važnosti dogadjaja. Čitava je Jugoslavija bila pred malim ekranima.

Naši najpoznatiji festivali su bili: Opatijski, Zagrebački, Beogradsko proleće, sarajevski Vaš šlager sezone i Splitski. Konkurencija je bila velika jer nije bilo poznatog imena u svetu muzike koje se nije pojavljivalo na festivalima. Lepota je bila u tome što su svi festivali, nezavisno u kojoj su se republici održavali, bili zapravo jugoslovenski i mi smo sa radošcu uživali u muzici iz svih krajeva, ne razmišljajuci ko je odakle.

Meni je kao detetu najomiljeniji bio Opatijski festival jer se održavao u veoma otmenoj sali hotela “Kvarner” i sve je nekako delovalo bogato i daleko…

Možda sam kasnije i samu Opatiju zavolela upravo zbog uspomena na statuu sirene na obali i kristalni luster svečane sale u kojoj se festival održavao. Bilo kako bilo Opatija je bila i ostala za mene jedan od najlepših naših gradova.

Opatijski festival

Festival Opatija je bio osnovan kao festival jugoslavenske radio difuzije pod imenom – Dani jugoslavenske zabavne muzike. To je bio jedan od prvih i svakako jedan od najvažnijih muzičkih događaja u Jugoslaviji tokom tridesetak godina svog postojanja.

Prva festivalska priredba u Opatiji održala se 1958. i to u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner (kao Sanremski u hotelu Ariston). Opatijski festival bio je i smišljen po uzoru na tada vrlo popularni Festival italijanske kancone Sanremo, i bio je značajna muzička manifestacija na kojoj se takmičio vrh domaće zabavne muzike, a glasala je publika i stručni žiri.

Prvi pobednici 1958. bili su Zdenka Vučković i Ivo Robić sa pesmom “Mala djevojčica”. Sledeće, 1959 godine,bilo je 12 učesnika- Gabi Novak, Jelka Cvetežar, Marjana Deržaj, Beti Jurković, Nada Knežević, Anica Zubović, Dušan Jakšić, Vice Vukov, Marko Novosel, Radoslav Grajić, Ivo Robić i Ivo Mavrinac. Najbolji utisak, po mišljenju italijanskog izveštača, ostavili su Tihomir Petrović i Nada Knežević. Pobedila je pesma “Mirno teku rijeke” u alternaciji Vice Vukov / Dušan Jakšić. Kompozicije su, kako je bilo uobičajeno na festivalima u to vreme, izvođene u dve verzije (tzv. alternacije).

 

 

>

 

Beogradsko proleće je ovde!

 

Splitski festival zabavne muzike

 

 

Zagrebački festival zabavne muzike

Jedna od nezaboravnih pesama :

Kao što neko skoro reče – sve je sada drugačije na festivalima, nema više onih laganih melodija, elegantne odeće, svečane atmosfere. Sve je nekako pojeftinilo, a ja se opet nadam, možda i naivno da će se ljudi zaželeti nežnosti i nenapadne lepote u svemu pa i u muzici.


Opatijski festival

Splitski festival

Beogradsko proleće

Međunarodni sajam muzike MESAM

Vaš šlager sezone

Omladinski festival Subotica

Gitarijada

PODELI: