Festival u Opatiji je osnovan kao festival jugoslovenske radio difuzije pod imenom “Dani jugoslovenske zabavne muzike” i bio je jedan od prvih i svakako najveći muzički događaj na jugoslovenskim prostorima. Osnovan je po uzoru na Festival italijanske kancone Sanremo tako da se ovaj naš festival održavao u velelepnoj Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner, kao i popularni Sanremo u hotelu Ariston.
Prvi festival je održan 1958. godine i uglavnom se održavao u toku meseca februara. Festival je bio zamišljen kao manifestacija na kojoj su se tada naše najpoznatije muzičke zvezde takmičile za najbolju pesmu na osnovu glasova stručnog žirija i publike. Na festivalu su nastupale naše najveće muzičke zvezde tih vremena kao što su : Ivo Robić, Zdenka Vučković, Vice Vukov, Marko Novosel, Nina Spirova, Zoran Georgijev, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Dušan Jakšić, Anica Zubović, Marijana Deržaj, Gabi Novak, Ana Štefok, Tereza Kesovija, Maja Odžaklievska, Bisera Veletanlić, Dragan Stojnić, Kemal Monteno, Lado Leskovar, Elda Viler, Majda Sepe, Zdravko Čolić, Korni grupa, Indexi, Leb i sol, Novi fosili, Pepel in kri i mnogi drugi.

U periodu od 1973 do 1976 na ovom festivalu se birao jugoslovenski predstavnik za Pesmu Evrovizije, ali je JRT zbog loših plasmana naših predstavnika odustala na neko vreme od učešča na Eurosongu, tako da se Festival nije održavao u periodu 1977 do 1980. Opatijski festival je nekako preživeo ovu prvu krizu i obnovio se, mada uskoro zbog sve slabijeg interesa publike kao i samih izvođača, Festival opet upada u krizu i gasi se sredinom osamdesetih godina.

Pobednici održanih festivala su :

1958 Ivo Robić i Zdenka Vučković – Đorđe Marjanović Mala djevojčica

1959 Vice Vukov – Dušan Jakšić Mirno teku rijeke

1960 Đorđe Marjanović – Mirko Novosel Prodavač novina

1961 Lola Novaković – Anica Zubović Jednom u gradu ko zna kom

1962 Nina Spirova – Zoran Georgijev Eden baknež

1963 Drago Diklić – Senka Veletanlić Oprosti volim te

1964 Lado Leskovar Potraži me u predgrađu

1965 Dragan Stojnić – Zafir Hadžimanov Zašto dolaziš samo s kišom

1966 Gabi Novak Adrese moje mladosti

1967 Elda Viler Na deževen dan

1968 Tereza Kesovija – Kvartet 4M Tvoj glas

1970 Ana Štefok Želim malo nježnosti i ljubavi

1973 Zdravko Čolić Gori vatra

1974 Korni grupa Moja generacija

1975 Pepel in kri Dan ljubezni

1976 Grupa Ambasadori Ne mogu skriti svoju bol

1977 Oliver Dragojević Zbogom ostaj ljubavi

1978 Grupa Rani Mraz Moja prva ljubav

1980 Novi fosili Najdraže moje

1985 Sead Memić Vajta Labudovi moji

1986 Grupa 777 Pronađi me u zvezdama

Ovde možete poslušati sve pobedničke pesme Opatijskog festivala koje su poređane hronološki, kao i brojne hitove koji su u Opatiji izvodili, a još uvek nam odzvanjaju u ušima.


Ostali festivali zabavne muzike u Jugoslaviji su ovde!

PODELI: