Popularna ‘Gitarijada’ je najdugovečniji rock festival u ex Jugoslaviji koji se održava jednom godišnje u Zaječaru – Srbija, takođe to je jedan od festivala sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi. Festival je zamišljen da promoviše neafirmisane demo bendove tako da su na ‘Gitarijadi’ svoje prve muzičke korake napravili neki od naših poznatih rock grupa. Svakako da je nakon pobede na Gitarijadi najviše uspeha ostvarila grupa ‘Galija’ iz Niša, takođe se može izdvojiti grupa ‘Zlatni prsti’ iz Zaječara koji su nakon pobede na ovom festivala uspeli da snime tri albuma.

Prva ‘Gitarijada’ je održana davne 1969 godine u Domu JNA u Zaječaru, a pokrenuo je Momčilo Radenković, svojevremeno gitarista i pevač grupe ‘Zlatni prsti’. Po nekim drugim izvorima, prvu ‘Gitarijadu’ je pokrenula grupa ‘Dar’ i Vojislav Paunović. U svakom slučaju svi se slažu da je tokom godina najzaslužniji za njeno održavanje bio Kosta Kostadinović – Čauš. Nakon nekoliko prvih godina održavanja u ‘Domu JNA’ komunistički režim zabranjuje održavanje ‘Gitarijade’ u tim prostorijama tako da se festival seli u zaječarski ‘Dom Omladine’.

Pored takmičarskog dela festivala na kome su se takmičili demo bendovi, vrlo često na ‘Gitarijadama’ su gostovale i organizovale uspešne koncerte vrlo poznate rock grupe sa prostora bivše Jugoslavije. U toku dugog trajanja festivala mogu se između puno dobrih nastupa izdvojiti koncerti naših poznatih grupa : ‘Riblja Čorba’, ‘Leb i Sol’, ‘Neverne Bebe’ i ‘Kerber’. Pored naših grupa dešavalo se da u ne-takmičarskom delu nastupe kao gosti i inostrane grupe, izdvajamo samo neke koje su imale zapažena gostovanja na Gitarijadama : ‘Laibach’, ‘Chicken Shack’, ‘Nighwing’, ‘Girlschool’, ‘Uriah Heep’, ‘Ken Hensley’, ‘Wishbone Ash’ i Steve Lukather.

Budući da hroničari nisu vodili pedantnu arhivu, nije sa sigurnošću poznato ko je pobeđivao prvih godina. Neki podaci su sređeni nakon objavljivanja knjižice o ‘Gitarijadama’ koja je izašla 1996 godine povodom tridesetogodišnjice održavanja festivala. Pobednik se birao u dve kategorije , na osnovu glasanja stručnog žirija kao i glasova publike. Lista pobednika na ‘Gitiarijadama’ od početka pa do 1991 godine izgleda ovako :

Godina / Žiri / Publika
1966 Polovine srca ( Zaječar )
1967 Polovine srca ( Zaječar )
1974 Viktorija ( Niš ) Zlatni Prsti ( Zaječar )
1975 Orion ( Beograd ) Orion ( Beograd )
1976 Oktopus ( Subotica ) Oktopus ( Subotica )
1977 Mama Rock ( Niš ) Madrigali ( Bitolj )
1978 Galija ( Niš ) PU ( Skoplje )
1979 OPS ( Smederevo ) Visoko Mišljenje ( Zaječar )
1980 Pauk ( Zavidovići ) Dr Ton ( Bačka Palanka )
1981 Cilindar ( Skoplje ) Zoster ( Zaječar )
1982 Crna Ruža ( Zaječar ) Crna Ruža ( Zaječar )
1983 Nova Zemlja ( Valjevo ) Nova Zemlja ( Valjevo )
1984 Dinar ( Banja Luka ) Dinar ( Banja Luka )
1985 Ogledala ( Rijeka ) Ogledala ( Rijeka )
1986 Dr Steel ( Rijeka ) Dr Steel ( Rijeka )
1987 Zijan ( Đevđelija ) Zijan ( Đevđelija )
1988 Vrijeme Nježnosti ( Split ) Karizma ( Beograd )
1989 Džersi ( Rijeka ) Zippo ( Split )
1990 Don Marcel ( Beli Manastir ) Grof ( Beograd )
1991 Revolveri ( Župa Aleksandrovačka) Cirusi ( Negotin )

Festivali

PODELI: