Rođena 8. jula 1936.godine, detinjstvo je provela u Berlinu i na Hvaru. U Zagrebu je završila Školu primenjene umetnosti, pa je nekoliko godina radila u Studiju crtanog filma kod čuvenog Dušana Vukotića . Pozajmljivala je glasove crtanim junacima, pevala u horu sa Senkom Veletanlić.

A onda je Bojan Adamič pozvao u Ljubljanu da gostuje na koncertima Big Benda, gde je pevala pesme Doris Dej. Potom dobija ponudu da otpeva pesmu “Sretan put” u poznatom filmu “H 8”. Na festivalu Zagreb 1959.godine osvaja prvo mesto sa pesmom “Ljubav ili šala”. Sa tom pesmom pojavljuje se i u filmu “Ljubav i moda”.

I tako je Gabi crtanje zamenila pevanjem, i to veoma uspešno. Bila je i ostala prva dama naše zabavne muzike, uvek savršeno obučena i doterana, decentna, nežnog, promuklog glasa. Gabi traje evo već pedeset godina, njeni vokalni kvaliteti ostali su netaknuti prolaskom vremena. Ona uspeva da poveže šlagerski sentiment pedesetih i savremeni senzibilitet današnjih slušalaca. Njena veza sa Arsenom Dedićem postala je na ovim prostorima sinonim za veliku ljubav i partnerstvo.

Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih Gabi održava kontinuitet, nastupa na festivalima. Tokom godina , snimila je relativno malo pesama, ali sve su bile probrane, prilagođene njenom ukusu i stilu. I ostale su za nezaborav: “Vino i gitare” (Opatija 1967), “Gazi dragi, srce moje” (Zagreb 1971), “Kuća za ptice”(Zagreb 1973), “Pamtim samo sretne dane”(Zagreb 1979), “On me voli na svoj način”,(Zagreb 1980) , “Plava ruža zaborava” (Zagreb 1981)

KUĆA ZA PTICE

tekst: Arsen Dedić

Već sedmi dan je kišilo
Ko sa mnom da je čitav svijet zaboravljen,
Al’ ti si se nasmiješio
I nebo se nasmiješilo u isti tren.
I život svoj si listao,
I zvijezde su svjetlucale u život moj,
A onda si me ljubio
Ko ptice što su kucale na prozoru tvom.
Ja slavim večeras
Dan ljubavi tvoje,
U kući za ptice,
U kući za dvoje…
I dok ti pričam o nama
Ti gledaš me i smiješiš se jer sada znaš,
I makar dani prolaze
Još uvijek ptice dolaze na prozor naš.

Pamtim samo sretne dane-Gabi Novak tekst i video

Estrada

PODELI: