Najdugovečnija sarajevska pop-rok grupa osnovana je 1962.godine. Svi članovi bili su tada studenti, pa je dobila naziv “Indeksi”. To je bilo vreme igranki u čuvenoj “Slozi”, gde su muzičari izvodili obrade tada popularnih “Šedouza”, uglavnom instrumentale.

Dve godine kasnije, Davorin Popović postaje njihov pevač, i njegov glas će ostati prepoznatljivi zaštitni znak “Indeksa” tokom sledećih decenija. 1967. godine im se pridružuje Kornelije Kovač i donosi svoje kompozicije, pa grupa sve više izvodi sopstveni, autorski materijal. Kornelije se kratko zadržao u Indeksima, i imali su uspešan nastup na Opatijskom festivalu 1968.godine sa pesmom “Jutro će promijeniti sve”.

Umesto Kornelija, dolazi Đorđe Novković, a Indeksi snimaju čuvenu pesmu “Plima”. Slede uspesi sa pesmama “Da sam ja netko” i “Sve ove godine”.

1973. Indeksi prave muzički zaokret, napuštaju avangardni rok i okreću se neobaveznim, komercijalnim šlagerima. Nastupaju na festivalima, osvajaju nagrade svojim tadašnjim hitovima :”Predaj se srce”, “Ti si mi bila naj,naj”, “Volim te”, “Moja Hana”, “Bacila je sve niz rijeku”…

1978. godine, posle 16 godina postojanja,objavili su svoj prvi studijski-antologijski album “Modra rijeka”, na stihove pesnika Maka Dizdara. Omot je uradio slikar Mersad Berber, a stihove “Modra rijeka” i “Zapis o zemlji”je govorio Fabijan Šovagović. To je izuzetno, progresivno autorsko delo, perfektno odsvirano i otpevano. Od ukupno osam melodija na albumu, šest je komponovao Slobodan Bodo Kovačević i dve Fadil Redžić – “Blago” i “Slovo o čovjeku”.

Iako nekomercijalna, bez pitkih pesama i pamtljivih refrena, s teškim neparnim taktovima i još težim stihovima, “Modra rijeka” je ipak našla put do publike, koja je prihvatila nove, ozbiljne Indexe, posle godina izvođenja festivalskih veselih pesmica. Kasnije je ploča doživela i dva reizdanja.

Posle ovog albuma, Indeksi se vraćaju lakim notama i festivalima, pa tada nastaju “Ispili smo zlatni pehar”, “Pozovi me na kafu”, “310 poljubaca”, “Pozdravi Sonju”. 1989.godine u filmu “Kuduz” Davorin Popović je otpevao čuvenu pesmu “Žute dunje”, obradu stare sevdalinke “Voljelo se dvoje mladih”. Indeksi su prestali sa radom posle Davorinove smrti, 2001.godine.

 

Bacila je sve niz rijeku tekst

(tekst Kemal Monteno)

Stajala je usred bašte
Ko najljepši cvijet,
Kao da je dio mašte
I muzike te…
Slušala je pjesmu moju
Posljednju sto pjevam njoj
Sad joj kažem zbogom draga,
A bila je život moj…
Prošla je kroz moje snove
I bila je tren,
Cijelim tijelom bila moja
Ja bio sam njen…
Nosila je našu ljubav,
Nasu sreću, prvi cvijet,
Bacila je sve niz rijeku
I pošla u drugi svijet…
Ali noćas ako sluša, nek čuje bol
U pjesmi koju pjevam njoj, samo njoj
Zauvijek neka nosi na srcu znak
Život je jedan ona bacila…

Jutro će promijeniti sve – Indeksi tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: