Naša prva i jedina predratna filmska zvezda, sa međunarodnom karijerom, bila je Italina Ida Karavanja. Rođena u Divači, u Sloveniji, 1907.godine, snimala u Nemačkoj, Austriji, Češkoj i Jugoslaviji, udala se i živela u Beogradu, umrla u Budvi, u Crnoj Gori, 1979.godine.

Većina njenih zemljaka prvi put bi se susrela sa njom u ukrštenicama: njeno kratko ime bilo je obavezno – “naša filmska glumica-ita-rina”. tako smo svi znali za Itu Rinu, tajanstvenu glumicu-lepoticu, zvezdu evropskog filma dvadesetih i tridesetih godina.

1926.godine bila je proglašena za mis Slovenije, ali joj majka nije dozvolila da učestvuje na izboru za mis Jugoslavije. Ali njene fotografije su stigle do nemačkih filmskih producenata i oni su je pozvali na probno snimanje. Tako je počela njena karijera filmske glumice, pod novim, umetničkim imenom Ita Rina. Prvih godinu ipo dana svake nedelje snimala je novi film, igrajući male uloge.

Prvi veliki uspeh došao je sa filmom “Erotikon” iz 1929.godine, koji je pored nje proslavio i reditelja Gustava Mahatija. To je priča o zavedenoj i napuštenoj devojci, ćerki čuvara železničke stanice. Na premijeri u Parizu, publika je Itu nosila na rukama, a kritičari su hvalili njenu glumu i lepotu. Beogradska premijera održana je u bioskopu “Kolarac”.

Krajem iste godine Ita je igrala u prvom češkom ton-filmu – “Tonka zvana vešala” U tom filmu Ita je veoma ubedljivo odigrala ulogu prostitutke koja pristaje da ispuni poslednju želju osuđeniku na smrt i s njim provede noć pred pogubljenje..

Nizale su se filmske uloge, stigla je i ponuda za Holivud. 1931.godine Ita je donela odluku da zanemari karijeru i da se uda za svog verenika, inženjera Đorđevića, koga je upoznala u Berlinu. Prešla je u pravoslavlje, promenila ime u Tamara, i preselila se u Beograd. Tridesetih godina snimala je samo u Jugoslaviji. To su bile nemačke i češke koprodukcije “Fantom Durmitora”, “A život teče dalje” i “Princeza korala”. Ti filmovi su promovisali lepote Kraljevine Jugoslavije, naročito primorja i Crne Gore.

Posle rata, Ita je živela povučeno, sa suprugom i dvoje dece, pomalo radeći u “Avala” i “Lovćen filmu”. Poslednji put je igrala 1960.godine u filmu “Rat” Veljka Bulajića, a onda se 1967.godine preselila u Budvu, gde je preminula 10.maja 1979.godine, za vreme zemljotresa. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Ita Rina je tokom karijere snimila 19 filmova u kojima je igrala glavne uloge.

Film i pozorište

PODELI: