Duško Radović je oplemenio naša detinjstva. Sećate li se – “Kad je bio mrak, pojurila mačka miša, čak,čak,čak…” Pa onda pesme o strašnom lavu, o plavom zecu, pa tužna pesma o gospođi Klari i belih mačaka šest, pa otkačena jesenja pesma, kad je sve pošlo naopačke za vrapce i mačke, pa radosna “Sve što raste” – kako je divno pevao Dragan Laković sa dečjim horom, sa onim nezaboravnim refrenom – Živeti, živeti, lepo je živeti! Duško Radović je bio rodonačelnik moderne srpske poezije za decu i tvorac novog verbalno-vizuelnog kontakta sa decom.

Duško Radović je budio u nama najnežnija osećanja stihovima “Nikad više, milo moje…”, fenomenalne balade koju je izvela Bisera Veletanlić, a mnogo kasnije i sestre Kovač.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”6B5DC770180BE487″]

Duško Radović je oplemenio i naša venčanja – matičar bi nam obavezno pročitao njegove mudre reči da sa njima uplovimo u zajednički život:

BRAK se uređuje zakonom samo onda kad ne može drukčije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.

ŽELIMO da vam bude lepo, da traje dugo, da se radujete jedno drugom, da živite sa uverenjem da ste danas obavili jedan od najvažnijih i najlepših poslova u životu.

SAVETUJEMO vam da ne žurite, da štedljivo trošite i reči i osećanja. Nemojte odmah potrošiti sve. Rasporedite svoju ljubav i uzajamno poštovanje na svaki dan zajedničkog života.

ZAKON kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni. A to može i lepše da se kaže: Povećajte svoje obaveze da ne biste ugrožavali prava drugih.

U DANAŠNJEM svečanom činu stekli su se ne samo obostrana ljubav već i vaši pojedinačni i zajednički interesi.

BRAK ne može biti cilj.

ON JE samo mogućnost da se vaši drugi interesi lakše i lepše ostvare.

ZATO stalno gradite svoju vezu, proširujte njene granice, ne dajte joj da se začauri, olenji, uspava, da prestane da živi i postoji.

BOGATITE svoj zajednički život, borite se za raznovrsnost života, budite realni i odmereni kad određujete svoje ciljeve i želje, jaki i uporni kad treba da ih ostvarujete.

NE MOŽETE se baviti samo ljubavlju. Ljubav je lepa samo kad se podrazumeva, kad prati sve ostale naše aktivnosti, kad nam daje snage da se što uspešnije ostvarimo kao ličnosti i članovi društva.

BUDITE ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću.

NEKA ovaj dan bude srećan početak vašeg dugog i lepog zajedničkog života.

Kada bi se jutrom budili, obavezno nas je u 7 i 15, uz zvuke pesme “U ranu zoru…”, pozdravljao čika Duško – Beograde, dobro jutro!, sa svojim novim razmišljanjima, aforizmima, satiričnim doskočicama i komentarima. Bio je jedan od osnivača Radija Studio B, a emisiju “Beograde, dobro jutro” vodio je od 1976. godine, pa sledećih osam godina. Trajala je dok se neke čike iz tadašnje vlasti nisu osetile prozvanim zbog jednog komentara( “Kad više ne bude ni vas, ni vaše slave i privilegija, vaša deca će prodavati Dedinje deci fudbalera, pevača, trgovaca i nakupaca. Posle kraće pauze, Dedinje će ponovo postati ono što je nekad bilo.” )- i našeg omiljenog novinara ekspresno oterali sa radija “Studio B”. Kasnije su shvatili da su preterali, pa su mu ponudili da se vrati. Duško je odbio na sebi svojstven način: “Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme.”

Sve je to teško podneo, venuo i umro nakon kratkog vremena, 16.avgusta 1984.godine, u šezdesetdrugoj godini. Ti njegovi aforizmi objavljeni su kasnije u tri knjige “Beograde, dobro jutro” i tako su sačuvani da svedoče o Duškovom geniju.

Plavi zec – Duško Radović tekst i video

Književnost

PODELI: