‘Ekaterina Velika’ ili popularno zvana grupa ‘EKV’ je rock grupa iz Beograda koja predstavlja jednu od najuspešnijih i najuticajnijih grupa na teritorijiji Jugoslavije. Sastav grupe se menjao tokom godina, ali srž benda su činili nezaboravni gitarista i pevač Milan Mladenović, klavijaturistkinja Margita ‘Magi’ Stefanović i basista Bojan Pečar.

Početak grupe ‘EKV’ se vezuje sa grupu ‘Katarina II’ koju su 1982 u Beogradu formirali pevač Milan Mladenović i gitarista Dragomir Gagi Mihailović nakon raspada grupe ‘Šarlo Akrobata’. Grupi se ubrzo pridrižuje na klavijaturama Magi Stefanović, basista postaje Bojan Pečar dok je na bubnjevima bio Ivica ‘Vd’ Vdović. Grupa 1983 nastupa na zagrebačkom bijenalu i dobija dobre kritike, ubrzo kreću sa radom na debi albumu pod nazivom ‘Katarina II’.

Nakon izvesnih problema album se pojavljuje u javnosti tek 1984 godine i ne postiže komercijalni uspeh bez obzira što predstavlja energični zvuk novog talasa jer mu je zbog umetničkog koncepta nedostajala prijemčivost. Sa albuma izdvajamo sledeće numere ‘Vrt’ , ‘Platforme’, ‘Treba da se čisti’ i ‘Kad krenem ka …’. Ubrzo nakon izlaska albuma dolazi ponovo do promene u bendu, zbog sukoba sa Milanom Mladenovićem Mihailovic odlazi iz grupe , preostali članovi biraju novo ime ‘Ekaterina Velika’ po ruskoj carici Katarini Velikoj i pod tim imenom grupa će stvarati do kraja svoje karijere.

Grupa je vrlo aktivna i organizuje brojne koncerte širom Jugoslavije, sa čestim koncertima u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, što uz brojne TV spotove koji se vrte na svim TV stanicama dovodi do velike popularnosti grupe na celom jugoslovenskom prostoru. 1985 godine grupa izdaje svoj drugi album pod nazivom ’Ekaterina Velika’ na kome gostuje i Masimo Savić koji je tada nastupao sa grupom ‘Dorian Grej’.

U odnosu na prethodni album materijal na ovom albumu je bržeg ritma i energičniji, mada je u pesmama i dalje zadržan prepoznatljiv znak benda u vidu duboko suptilnih tonova, hermetičnih, introspektivnih i metaforičnih tekstova u izvrsnoj i ubedljivoj interpretaciji Milana Mladenovića. Ovaj drugi album doneo je bendu i prve prave hitove kao što su: ‘ Oči boje meda’, ‘Tatoo’, ’Modro i zeleno’.

Iste godine grupa beleži vrlo uspešne nastupe u Torinu na manifestaciji ‘Dani kulture’ kao i u Zagrebu u toku tradicionalne razmene bendova između Zagreba i Beograda pod nazivom ‘Bolje vas našli’.

Treći album grupe ‘S vetrom u lice’ koji izdaju 1986 godine pravi od njih zvezde, album je sadržao vrlo ispoliran zvuk baziran na klavijaturama i na upotrebi emulatora i 8 bitnog samplera. Album postiže veliki komercijalni uspeh dok ga muzička kritika prihvata dosta rezervisano naglašavajuci da zvuk dosta podseća na britansku grupu ‘Simple Minds’. Najveći hitovi sa ovog albuma koji su ušli i na brojne top liste su ‘Budi sam na ulici’, ‘Ti si sav moj bol’, ‘Kao da je bilo nekad’, ‘Novac u rukama’.

Uz veliku koncertnu aktivnost benda širom zemlje, 2 novembra 1986 održava se koncert u kultnom klubu Kulušić u Zagrebu koji se snima uživo tako da je prvi živi album benda izdat početkom 1987 godine pod nazivom ‘EKV 19LIVE!86’. Iste godine na proleće dolazi opet do promene u sastavu benda kada bubnjar Ivan Ranković napušta grupu, a na njegovo mesto dolazi Srđan Žika Todorović i to upravo iz grupe Discpilan Kičme koja je tada važila za njihovog najvećeg konkurenta.

U drugoj polovini 1987 godine grupa izdaje svoj četvrti studijski album pod nazivom ‘Ljubav’ koji se ujedno smatra najboljim izdanjem benda kao i jednim od najboljih rock albuma u celoj Jugoslaviji. Ovo izdanje karakteriše više gitarski orijentisan ispoliran zvuk nastao na osnovu saradnje sa novim producentom australijskim muzičarem Theodore Yanni. Najpoznatiji hitovi sa ovog albuma su pesme ‘Zemlja’, ‘Pored mene’, ‘Ljubav’, ‘7 dana’, ‘Ljudi iz gradova’, većina pesama ima melanholičan i tužan tekst što se vezuje sa prve znake depresije kod Milana Mladenovića, a najviše uočava u tekstu pesme ‘Tonemo’.

U ovo vreme bend ima status koncertne atrakcije, ređaju se brojna gostovanja i uspešni koncerti, a naročito se pamte dva uzastopna rasprodata koncerta u beogradskom Pioniru početkom 1988 godine.

1989 godine grupa objavljuje svoj peti studijski album pod nazivom ‘Samo par godina za nas’. I dok muzička kritika dočekuje ovaj album dosta suzdržano smatrajući ga konceptualnom kopijom prethodnog albuma ‘Ljubav’, publika sa oduševljenjem prihvata nove numere koje se u sporijem ritmu, sadrže mutnije melodije i nekako nose predosećaj nadolazećih političkh i socijalnih tragedija koje će zadesiti Jugoslaviju početkom 90 tih godina. Najveći hitovi sa albuma su pesme ‘Krug’, ‘Srce’ i ‘Par godina za nas’. Upravo pesma ‘Par godina za nas’ je 2006 godine izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena od strane slušalaca Radio B92 , dok je i sam Milan Mladenović izjavio da smatra da je to najbolja pesma koju je napravila ‘Ekaterina Velika’.

Ekatarina Velika (izvor: Urban Buddha Music, objavio Luka)

Nakon vrlo uspešnog albuma ‘Samo par godina za nas’ početkom 90 tih godina dolazi do najtežih promena u sastavu benda od kojih se grupa nije oporavila do kraja postojanja. Prvo Žika Todorović napušta bend jer želi da se više koncentriše na glumačku karijeru, a zatim Bojan Pečar odlazi za London. I dok je odlazak Todorovića bio još jedna u nizu promena na bubnjevima, nedostatak Pečara kao basiste i ključnog člana benda koji je obeležio stvaranje većine hitova je bio veliki gubitak. Milan Mladenović i Margita Stefanović nastavljaju sa radom nalazeći novog bubnjara Marka Milivojevića ( grupe ‘U Škripcu’, ‘Partibrejkers’ ), a kao basista u to vreme nastupa Miško Plavi. U proleće 1991 godine grupa izdaje album ‘Dum dum’ koji se smatra najmračnijim albumom grupe, a sumornost pesama upravo odslikavaju tragediju koja upravo počinje na tlu Jugoslavije sa njenim raspadom i početkom građanskog rata.

Grupa je izdala 1993 godine još jedan album ‘Neko nas posmatra’ koji je sadržao toplije , otvorenije i komunikativnije pesme u odnosu na prethodni album. Početkom 1994 godine grupa je neaktivna zbog odlaska Milana Mladenovića u Brazil, nakon povratka počinju ponovo sa radom ukljućujući i pripreme na albumu ‘Ponovo zajedno’ . Nažalost rad na albumu je ubrzo prekinut zbog Milanovih zdrastvenih problema, poslednji javni nastup grupa je održala u Budvi avgusta 1994 godine. Sledećeg dana Milan Mladenović je prebačen u bolnicu gde je utvrđeno da ima rak pankreasa, i za par meseci Milan umire što ujedno predstavlja i zvaničan kraj jednog kultnog benda.

Ekv je obeležio jugoslovenske prostore sa brojnim uspešnim svirkama, nezaboravnim hitovima, pesmama koje su ušle u antologijske liste, nažalost bend će ostati upamćen i po tragičnom kraju svih svojih izvornih članova koji su vrlo mladi umrli i ostavili dosta toga neispevanog i neizrečenog.
Oči boje meda – EKV tekst i video

Par godina za nas – EKV tekst i video

Jugoslovenska rok muzika