‘VIS Idoli’ ili popularno zvani ‘Idoli’ je beogradska kultna grupa koja je postojala u periodu od 1980 do 1984 godine. Iako je grupa ostala na okupu relativno kratko vreme, uspeli su da u tadašnje vreme ekspanzije novog talasa u jugoslovenskoj muzici, postanu jedna od najoriginalnijih i komercijalno najuspešnijih grupa u istoriji jugoslovenskog rocka.

Grupa ‘Idoli’ počinje sa radom 1 og marta 1980 godine , a prvu postavu su činili drugari iz osnovne škole Vladimir Vlada Divljan – gitara, Zdenko Kolar – bas, Boža Jovanović – bubnjevi, Srđan Šaper – vokal, udaraljke i Nebojša Krstić – vokal i udaraljke. Svoj prvi nastup ‘Idoli’ su imali juna meseca 1980 godine u beogradskom Studentskom kulturnom centru gde su nastupali zajedno sa svim poznatim grupama novog talasa.

Iste 1980 godine grupa snima prvi singl sa pesmama ‘Pomoć, pomoć’ i ‘Retko te viđam sa devojkama’ koji se besplatno delio uz časopis ‘Vidici’. Pesme postižu neverovatan uspeh i odmah postaje jasno da će ‘Idoli’ postati jedan od zaštitnih izvođača našeg novog muzičkog talasa. Na drugom singlu u produkciji Gorana Bregovića našla se nova verzija hita ‘Retko te viđam sa devojkama’ i pesma parodija na socrealizam ‘Maljčiki’ koja postaje veliki hit.

Na Omladinskom festivalu muzike u Subotici 1980 godine ‘Idoli’ osvajaju nagradu za pesmu ‘Zašto su danas devojke ljute’. U toku 1981 godine zajedno sa beogradskim grupama ‘Šarlo akrobata’ i ‘Električni oragazam’ snimaju album ‘Paket aranžman’ koji će postati kultni album i biti na vrhu svih lista najboljih YU albuma svih vremena. Iste godine grupa snima mini album jednostavnog naziva ‘VIS Idoli’ na kome se pojavljuje šest pesama, a hitovi postaju obrada pesme Darka Kraljića ‘Devojko mala’ i pesma ‘Malena’.

U leto 1981 godine bubnjar grupe postaje Kokan Popović.
Sledeće 1982 godine ‘Idoli’ snimaju svoje najambicioznije delo tj album pod nazivom ‘Odbrana i poslednji dani’ nazvanom prema romanu Borislava Pekića. Ovaj album je časopis Džuboks proglasio albumom godine, mada nije postigao očekivani komercijalni uspeh jer je prodato svega 50000 primeraka, a jedini pravi hit sa albuma je pesma ‘Kenozoik’. Ovaj album su obeležile pesme sa provokativnim stihovima, labavo povezanim sa Pekićevm romanom, pomalo religiozni uticaji, avangardni nastupi i dosta polemika oko omota albuma i spominjanja imena Maršala.

Sledeći album ‘Čokolada’ snimljen je u Londonu u produkciji Bob Paintera 1983 godine, sadrži čist pop zvuk, jednostavne i pevljive stihove tj refrene tako da postiže veliki komercijalni uspeh i biva prodat u 350000 primeraka, a najveći hit je upravo naslovna numera ‘Čokolada’.

U proleće 1984 godine nakon niza međusobnih sukoba ‘Idoli’ prestaju zvanično sa radom, njihova poslednja ploča je ‘Šest dana juna’ što je i muzika sa istoimeni film. Nakon razlaza grupe Vlada Divljan nastavlja sa samostalnim muzičkim radom dok su se ostali članovi grupe okrenuli nekim drugim poslovima i izazovima napuštajući muzičke vode.

 

Diskografija

 

Singlovi

1. ‘Pomoć, pomoć’ – ‘Retko te viđam sa devojkama’ 1980
2. ‘Maljčiki’ – ‘ Retko te viđam sa devojkama ‘ 1981
3. ‘Bambina’ – ‘ Stranac u noći ‘ 1983
4. ‘Ona to zna’ – ‘ Ljubavi ’ 1985

Mini album

1. ‘VIS Idoli’ 1981

Albumi

1. ‘Paket aranžman’ 1981
2. ‘Odbrana i poslednji dani’ 1982
3. ‘Čokolada’ 1983
4. ‘Šest dana juna’ 1985
5. ‘The Ultimate Collection’ 2009 Croatia Records

Malena – Idoli tekst i video

Jugoslovenska rok muzika