esma-redzepovaKraljica romske muzike, poznata i cenjena širom sveta, rodjena je 8.avgusta 1943.godine u Skoplju, u porodici sa šestoro dece. Živelo se teško, ali su roditelji uspeli da odškoluju svoju decu. Devetogodišnja Esma je sa bratom bila član folklornog društva, gde je imala priliku da nauči da peva i igra komplikovane muzičke ritmove.

1956.godine, kada je imala trinaest godina, pozvana je da peva na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje. To je bila prekretnica u njenom životu, pobedila je, a na takmičenju je bio prisutan i Stevo Teodosijevski, poznati harmonikaš i šef orkestra. On je zatražio dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, devojčica je počela da se profesionalno bavi muzikom i da nastupa sa orkestrom po mnogim mestima, kasnije i širom planete. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i saradnik.

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu, koji je bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje dece, ali su pomogli drugoj deci. Usvojili su čak četrdeset sedam dečaka, i jednu devojčicu, koje su iškolovali, uglavnom su se bavili muzikom i nastupali u njihovom orkestru. Sve svoje sinove i ćerku Esma je podigla i finansijski zbrinula. Život je posvetila pesmi i humanitarnom radu, i to je radila sa toliko ljubavi i uspeha, da je već dva puta nominovana za Nobelovu nagradu! Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. 1976.godine u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike! Esma je do kraja života bila veoma aktivna, najveći deo godine provodila je na turnejama i nastupima širom sveta, gde je prepoznata kao svojevrsni ambasador romske muzike. Uz to, neumorno se borila za bolji položaj romske populacije u svetu.

Dobitnik je mnogih nagrada za svoj humanitarni rad, snimila je 108 singl ploča, 20 albuma, igrala u šest filmova. Esma je bila prva zvezda romske muzike u Jugoslaviji, uz to i žena. Preko trideset godina živela je u Beogradu, od 1960. do 1989.godine, a onda se vratila u rodno Skoplje, gde je podigla Dom humanosti i muzej posvećen uspomeni na stvaralaštvo Steve Teodosijevskog (1924-1997)

Esma Redžepova je preminula 11. decembra 2016.godine, u Skoplju.

Čajorije Šukarije – Esma Redžepova tekst i video

Narodna muzika

PODELI: