silvanaSilvana je bila autentična mega zvezda narodne muzike ranih sedamdesetih godina. Ta blistava karijera naglo je prekinuta u strašnoj saobraćajnoj nesreći: poginule su sestre (obe pevačice) Silvana Armenulić (37) i Mirjana Barjaktarević (25) i Miodrag Jašarević(60), violinista i šef narodnog orkestra RTB. Čini se da nacija nikada nije prebolela ovaj gubitak; Silvana je otišla u legendu, a njene pesme još uvek su veoma slušane, nju vole i oni koji ne slušaju narodnu muziku.

Rodjena je 1939.godine u Doboju, u porodici poslastičara Mehmeda Barjaktarevića, kao treće od desetoro dece. Dali su joj ime Zilha. Mala Zilha je volela muziku i još u osnovnoj školi svirala mandolinu, pa pomalo i pevala. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama. Na Ilidži je upoznala poznatog harmonikaša Ismeta Alajbegovića Šerbu i počela da peva u njegovom orkestru. Uzela je novo ime – Silvana, po tada popularnoj Silvani Mangano, i tako se otisnula u estradne vode.

Brzo se proslavila, nastupajući po restoranima i hotelima. 1959.godine pevala je u beogradskom hotelu „Bristol“, zajedno sa Cunetom Gojkovićem, a potom je upoznala mladog tenisera Radmila Armenulića, za koga se udala 1961.godine. 1964.godine dobila je ćerku i snimila svoju prvu singl ploču. Potom slede ploče objavljene u duetima sa Acom Trandafilovićem, Cunetom, Petrom Tanasijevićem, Krunom Janković, Slavkom Perovićem, pa čak i sa Arsenom Dedićem , da bi tek 1967.godine počela redovno da objavljuje solo ploče.

A onda je došlo do velikog pomaka u njenoj karijeri – uloga u seriji „Ljubav na seoski način“ 1970.godine. Silvana se odlično snašla i kao glumica i kao pevačica. Pevala je pesme Tome Zdravkovića , a ploča sa pesmom „Šta će mi život“ je prodata u fantastičnih 300 000 primeraka. Sledile su uloge u TV seriji „Gradjani sela Luga“ (1972) i filmovima „Milorade, kam bek“, „Lov na jelene“ i „Saniteks“…

Još 1958.godine u Leskovcu, gde je Silvana pevala, spazila je na klupi nepoznatog, promrzlog mladića, pa mu je prišla i zapodenula razgovor. Mladić je došao sa sela u Leskovac, u potazi za poslom, koji nije našao…Nije imao novca da se vrati kući, nije imao gde da spava, pa se Silvana potrudila da mu pomogne. Zamolila je upravnika hotela da nesrećnom mladiću da bilo kakav posao i smeštaj. I bi tako. Momčić se družio sa Silvanom i muzičarima, pomalo i pevušio, na njen nagovor. Pogadjate, bio je to Toma Zdravković! Mnogo godina kasnije, on je Silvani podario pesme koje su je proslavile.

Došlo je vreme Sivanine enormne popularnosti, što su mediji iskoristili i brzo smislili (nepostojeći) rivalitet sa dotadašnjom „Kraljicom“ narodne pesme, Lepom Lukić. Žuta štampa je redovno servirala ubojite izjave i nadmetanje dveju pevačica. U to vreme iz Šapca je došla ideja da se pokrene časopis „Naša zlatna Silvana“ ! Vremenom, strasti su se smirile, publika je shvatila da na tronu ima mesta za obe pevačice. Silvana je bila atipična narodnjačka pevačica – lepotica, oblačila se moderno, pomalo provokativno, ističući svoje brojne adute.

Pevala je podjednako dobro i sevdalinke i novokomponovanu narodnu muziku, koja je pomalo „vukla“ na šansonu. Volela je automobile i brzu vožnju, pa je ostalo nejasno zašto je te kobne noći prepustila volan kolegi Jašareviću… Silvana je bila okupirana svojom sudbinom, imala je pesimistički pogled na budućnost. Konsultovala je astrologe, telepate, proroke, bila je i kod čuvene Vange u Bugarskoj. Kružila je priča da joj je upravo Vanga predvidela skori kraj…

Šta će mi život – Silvana Armenulić tekst i video

Narodna muzika

PODELI: