Frenk Sinatra rođen je 12. decembra 1915. u Hobokenu, Nju Džersi, kao sin italijanskih imigranata. Odrastao je u siromašnom kvartu, a muzika ga je oduvek privlačila. Počeo je da peva kao tinejdžer, inspirisan slavnim pevačima tog doba.

Muzička karijera

Sinatra je započeo kao pevač u lokalnim klubovima i restoranima. Njegov prvi profesionalni uspeh došao je s bendom “Harry James” 1939. godine, a kasnije iste godine pridružio se “Tommy Dorsey Orchestra”. To je bilo ključno za njegovu popularnost i skretanje pažnje javnosti na njegov karakterističan glas i interpretaciju pesama.

Solo karijera

Nakon perioda sa Dorsijem, Sinatra je započeo solo karijeru i postao je jedan od najpopularnijih pevača 1940-ih. Njegova saradnja sa kompozitorom i aranžerom Nelsonom Riddleom rezultirala je nekim od najpoznatijih pesama kao što su “I’ve Got You Under My Skin” i “My Way”.

Uspon ka slavi

Sinatra je nastavio da gradi svoju solo karijeru i tokom 1940-ih postao je jedan od najpopularnijih pevača u SAD-u.
Iako je njegova popularnost opala sredinom 1950-ih, Sinatra se vratio na vrh muzičke scene kasnije tokom karijere. Snimio je neke od svojih najpoznatijih pesama tokom 1960-ih i 1970-ih, uključujući “Strangers in the Night”.

Filmska karijera

Frenk Sinatra je ostavio značajan trag i u filmskoj industriji. Iako je najpoznatiji po svojoj muzičkoj karijeri, ostvario je nekoliko zapaženih uloga u filmovima. Evo nekoliko ključnih momenata iz Sinatrine filmske karijere:

“From Here to Eternity” (1953) Ova uloga mu je donela Oskara za najboljeg sporednog glumca. Igrao je privatnika Maggioa, vojnika u vojnoj bazi pre napada na Perl Harbor. Ova uloga bila je prekretnica u njegovoj glumačkoj karijeri.

“The Man with the Golden Arm” (1955) Sinatra je igrao ulogu narkomana koji pokušava da se izbori sa zavisnošću. Film je bio hrabar jer se bavio temom narkomanije, a Sinatra je dobio pohvale za svoju ulogu.

“The Manchurian Candidate” (1962) U ovom filmu igra manipulativnog političara. Film je postao kultni klasik, a Sinatra je dobio pohvale za svoju ozbiljnu i upečatljivu ulogu.

“Ocean’s Eleven” (1960) Sinatra se pridružio glumačkoj ekipi koja je igrala grupu lopova koji planiraju pljačku kasina u Las Vegasu. Ovaj film postao je klasik, iako je možda više poznat po stilu nego po dubini priče.

Ostali filmovi: Sinatra je igrao u još mnogim filmovima tokom svoje karijere, uključujući “Guys and Dolls” (1955), “High Society” (1956), “Pal Joey” (1957) i mnoge druge. Iako se fokusirao više na muziku, njegove uloge u filmovima i dalje su ostavile značajan trag u filmskoj industriji.

Sinatrina sposobnost da prenese svoju harizmu s muzičke scene na filmsko platno privukla je pažnju publike i kritičara, pružajući mu status ikone i u svetu filma.

Televizija i aktivizam

Frenk Sinatra je, pored muzike i filma, imao zapaženu TV karijeru koja je doprinela njegovoj ikoničnosti. Njegova pojava na televiziji doprinela je popularizaciji njegovog imena i proširila njegov uticaj i van muzičke i filmske scene. Evo nekoliko ključnih tačaka iz njegove TV karijere:

“The Frank Sinatra Show” (1950-1952) Bio je domaćin ovog popularnog televizijskog programa koji je kombinovao muzičke nastupe, komediju i razgovore s gostima. Ovaj show mu je pomogao da proširi svoju publiku i postane još popularniji.

“The Frank Sinatra Timex Show” (1959-1960) Ovo je bio serijal specijalnih televizijskih emisija koje je vodio Sinatra. Emisije su često imale impresivne goste kao što su Elvis Presley, Bing Crosby i druge zvezde toga vremena.

Sinatra se često pojavljivao kao gost u raznim TV emisijama, a imao je i nekoliko specijalnih televizijskih nastupa. Njegova pojava na televiziji dodatno je povećala njegovu popularnost i vidljivost.

Kao domaćin i gost, doprineo je zabavnoj industriji svojom harizmom i talentom, ostavljajući dubok trag na televizijskoj sceni.

Privatni život

Privatni život Frenka Sinatre bio je pod lupom javnosti. Bio je poznat po svojim mnoobrojnim vezama.

Brakovi: Sinatra je bio u četiri braka. Njegov prvi brak bio je s Nensi Barbato, s kojom je imao troje dece. Razveli su se 1951. godine. Nakon toga, oženio se Avom Gardner, slavnom glumicom, ali njihov brak nije dugo trajao zbog burne prirode njihovog odnosa. Sledeći brak bio je s Miom Farrow, što je takođe bila kratkotrajna veza. Poslednji brak bio je s Barbarom Marx, koja je ostala uz njega do njegove smrti.

Politika i prijateljstva: Sinatra je bio politički angažovan i imao je bliske veze s nekim političkim liderima. Bio je blizak prijatelj sa Džonom F. Kenedijem i imao je aktivan udeo u njegovoj predizbornoj kampanji. Takođe je bio prijatelj sa Ronaldom Reganom.

Kontroverze: Sinatra je bio ponekad u centru kontroverzi zbog svog temperamenta. Imao je incidente sa zakonom i bio je poznat po svojoj često temperamentnoj prirodi.

Humanitarni rad: Iako je imao složen privatni život, Sinatra je bio angažovan u humanitarnom radu. Bio je uključen u podršku raznim dobrotvornim organizacijama i podržavao je različite humanitarne inicijative.

Nasleđe i smrt: Frenk Sinatra preminuo je 1998. godine. Iako je imao turbulentan privatni život, njegovo nasleđe u muzici, filmu i kao ikona stila i kulture ostaje neosporno. Njegova muzika i uticaj ostaju značajni i inspirativni za generacije muzičara i umetnika.

Najpoznatije pesme:

“My Way” – Možda najpoznatija pesma, postala je neka vrsta himne za Sinatru.
“Fly Me to the Moon” – Ova pesma je postala jedan od njegovih simbola.
“Strangers in the Night” – Veliki hit koji je osvojio Grammy nagradu.
“New York, New York” – Ova pesma je postala svojevrsna himna za grad Njujork.
“I’ve Got You Under My Skin” – Jedna od najpoznatijih pesama koju je Sinatra izvodio.
“That’s Life” – Pesma koja govori o životnim izazovima i usponima.
“The Way You Look Tonight” – Romantična balada koja je postala jedan od njegovih najpoznatijih hitova.
“Come Fly With Me” – Ova pesma je postala sinonim za Sinatra-ovu karijeru.
“Love and Marriage” – Pesma koja se često povezuje sa Sinatrom.
“Summer Wind” – Još jedan njegov poznati hit koji je ostao popularan kroz godine.

Ove pesme su samo neki od brojnih hitova koje je Sinatra snimio tokom svoje karijere, ali su ostavile poseban trag u muzici i kulturi.