Grupa ‘Film’ je poznata rok grupa iz Zagreba koja je osnovana 1979 godine. Već posle prvih nastupa grupa postaje klupska atrakcija i jedan od predvodnika novog talasa na našoj muzičkoj sceni. Svoju naglu popularnost grupa doživljava nakon pobede na Omladinskom festivalu u Subotici 1980 godine sa pesmom ‘Neprilagođen’, koja postaje hit za sva vremena.

Članovi grupe ‘Film’ su se neko vreme družili, neki i sarađivali sa Branimirom Johnny Štulićem u tada već poznatoj grupi ‘Azra’ . Nakon što su se razišli sa Štulićem i napustili ‘Azru’, Marino Pelajić ( bas gitara) , Mladen Juričić ( gitara ) , Branko Hromatko ( bubnjevi ) i Jurislav Jura Stublić ( vokal ) osnivaju svoj sastav dajući mu ime ‘Šporko šalaporko i njegove žaluzine’ po jednoj priči koja je bila objavljena u časopisu ‘Polet’ . Vrlo brzo članovi benda menjaju ime sastava u ‘Film’ i tako nastaje grupa ‘Film’ kojoj se upravo tada pridružuje i Jurij Novoselić na saksofonu.

Grupa ‘Film’ je i pre objavljivanja prvog materijala stekla veliku popularnost nastupajući po klubovima širom zemlje, a glavni motor grupe je bio Jura Stublić koji je kao sin operskog pevača jednostavno bio čovek scene i pozornice. Svakako da je popularnosti grupe osim pobede na Omladinskom festivalu doprinelo i to što su kao predgrupa nastupali na turneji Lene Lovič po celoj Jugoslaviji.

Prvi singl ‘Film’ objavljuje sa izdavačkom kućom ‘Suzy’ 1980 godine sa numerama ‘Kad si mlad ‘ i ‘Zajedno’ . Interesantan je podatak da je objavljivanje singla kasnilo skoro godinu dana samo zato što su članovi grupe hteli da se na omotu ploče pojavi slika iz filma ‘Barbarela’. 1981 godinu grupa koristi za dalji porast popularnosti čemu su direktno doprineli inventivni koncert u beogradskom Domu Omladine 1 -og janura pod nazivom ‘Pozdrav iz Zagreba’ i ponovno učešće na Omladinskom festivalu u Subotici gde doživljavaju ovacije kao prošlogodišnji pobednici. U to vreme sa grupom nastupa i Dražen Vrdoljak, rok kritičar, koji je svirao organe. Učestvujući na festivalima članovi grupe ‘Film’ su se sprijateljili i zbližili sa članovima beogradske grupe ‘Idoli’ tako da dve grupe kreću zajedno na turneju u leto 1981 godine po Jadranskoj obali. Kao rezultat te njihove saradnje diskografska kuća ‘Jugoton’ objavljuje mini ‘LP Filma i Idola’ .

Prvi studijski album ‘Film’ objavljuje 1981 godine pod okriljem izdavačke kuće ‘Helidon’, a naziv albuma je bio vrlo interesantan i upečatljiv ‘ Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi’ . Autor celokupnog materijala na albumu je bio Jura Stublić, dok je producent bio Boris Bele iz slovenačkog sastava ‘Buldožer’. Album je sadržao urbane pesme koje su slale jasnu poruku , izdvajamo samo neke : ‘Neprilagođen’, ‘Zamisli’, ‘Radio ljubav’, ‘Moderna djevojka’ i ‘Odvedi me iz ovog grada’. I ne samo ove navedene, već i ostale pesme sa debi albuma dostižu enormnu popularnost i maltene sve numere postaju hitovi. Album, bez obzira na hitove, dobre ocene od kritike, ne doživljava komercijalni uspeh, pa grupa raskida ugovor sa kućom ‘Helidon’ i prelazi u ‘Jugoton’.

U toku rada na sledećem albumu dolazi do nesuglasica u vezi koncepcije između Jure Stublića i ostalih članova benda, što dovodi do prekida rada u trajanju od dva meseca. Ipak, grupa uspeva da u toku 1982 godine objavi svoj drugi album pod nazivom ‘Zona sumraka’. Na ovom albumu dolazi i do personalnih promena u grupi jer Branko Hormatko odlazi na odsluženje vonog roka, a na njegovo mesto dolazi Ivan Piko Stančić. Album je imao depresivne pesme sa tekstovima inspirisanim tadašnjim redukcijama struje u zemlji, dosta pesama obrađuju teme usamljenosti, otuđenosti, čak se u nekim spominju i ubistva i droga. Nakon odličnog prijema uživo albuma ‘Film u Kulušiću – Live ‘ koji se pojavio u međuvremenu, dosta se očekivalo od sledećeg tj drugog studijskog albuma.

Nažalost, grupa ‘Film’, kao i većina drugih grupa, pravi istu grešku prilikom snimanja drugog albuma, očekujući da će se uspeh postići na osnovu popularnosti i kvaliteta prethodnog albuma, koristeći muzičke teme i snažne ritmove sa prvog albuma, što je dobro zvučalo, ali nije naišlo i na pravi odjek kod publike. Može se slobodno reći da je drugi album bio na neki način fijasko jer su obožavaoci grupe očekivali nešto novo i drugačije pa se desilo da se na celom albumu nije pojavio nijedan hit ili pesma sa komercijalnim kapacitetom.

1983 godine dva člana benda odlaze u vojsku, Marino Pelajić koga na koncertima menja Robert Krkač iz sastava ‘Drugi način’ , a uskoro odlazi i Jurčić. Ipak grupa zadržava kontinuitet u izdavanju studijskih albuma tako da se te godine objavljuje treći album pod nazivom ‘Sva čuda svijeta’ koji je sniman u Švedskoj, a čiji producent je bio Tihomir Tini Varga. Stublić je uspeo da na snimanju ovog albuma zadrži postavu sa prethodnog albuma, da svoje životne pesme oplemeni intimnim tonom tako da album postiže veliki uspeh i na njemu se pojavljuju par hitova kao što su : ‘Sva čuda svijeta’, ‘Kad budu gorjeli gradovi’ , ‘ Mi nismo sami’ , ‘Istina piše na zidu’ , ‘Na drugoj strani neba’ i ‘Boje su u nama’ . Interesantan podatak je da su pesmu ‘Signali u noći’ članovi grupe ‘Film’ snimili zajedno sa članovima švedske grupe ‘Have You Ever’ .

1985 godine Marino Pelajić i Mladen Juričić se vraćaju sa odsluženja vojnog roka, dolazi novi bubnjar Dražen Sholz, grupa odmah počinje sa pripremom i snimanjem svog četvrtog albuma pod nazivom ‘Signali u noći’ . Album je sniman u studiju ‘ SIM ‘, a produkciju su radili sami muzičari zajedno sa britanskim kompozitorom Nick Van Eedeom. Na albumu i u izradi materijala saradjuju brojni gosti među kojima izdvajamo Massima Savića (gitara i prateći vokali) , Davora Slaminga (gitara) , Ljerku Šimaru (harfa) i Nikolu Santru (trombon). Kao i prethodni, i ovaj album stvara par hitova poput : ‘Signali u noći’, ‘Pjevajmo do zore’, ‘Rijeke pravde’ i ‘Osmjesi’ .

U isto vreme dok su svirali sa ‘Filmom’ Jurčić, Stančić i Pelajić formiraju grupu ‘Le Cinema’ sa kojom su izvodili strane uspešne numere panka i novog talasa. Nekako istovremeno u samoj grupi ‘Film’ tada kulminiraju dugogodišnje nesuglasice oko muzičkih ideja i dolazi do raspada originalne postave jer Jurčić napušta grupu i odlazi u ‘Le Cinema’.

Nakon pauze od dve godine grupa nastavlja sa radom 1987 pod imenom ‘Jura Stublić i Film’ . U tadašnjoj postavi grupe su bili Jura Stublić (vokal), Robert Krkač (gitara), Dario Kumerle (bas gitara), Željko Turčinović (bubnjevi) i Bojan Goričanin (klavijature). Upravo te godine objavljuju studijski album ‘ Sunce sja !’ , a prateće vokale su pevali Massimo Savić i Jurica Pađen. Na albumu se pojavilo nekoliko uspešnih pesama tj hitova kao što su : ‘Srce na cesti’ , ‘Ivana’ , ‘ Dom’, ‘Valovi (‘ 68 –’77- ’87 )’ i ‘Sjećam se prvog poljupca’ .

U to vreme Stublić često menja postavu, tako da 1989 godine umesto Krkača i Turčinovića u sastav dolaze gitarista Deni Kožić i bubnjar Davor Vidiš. Iste godine grupa objavljuje album ‘Zemlja sreće’ na kome kao muzički gosti nastupaju Laza Ristovski, Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, Branko Bogunović, Davor Rodik i klapa Bonaca. Ovo je bio drugi album grupe ‘Jura Stublić i Film’ ili ukupno šesti studijski album grupe ‘Film’ generalno. Kao i svi prethodni, i ovaj album stvara par hitova, izdavajamo : ‘Dobre vibracije’ ( sa citatom sastava The Beach Boys ), ‘Doći ću ti u snovima’, ‘Ljubav je zakon’ kao i pesma ‘Uhvati vjetar’ koja je nastala na osnovu prepeva Zorana Miščevića i sastava ‘Siluete’.


Diskografija

Singlovi
1. ‘Kad si mlad’ – ‘Zajedno” ( Suzy, 1980 )
2. ‘Zamisli život u ritmu muzike za ples’ – ‘Radio ljubav’ ( Helidon, 1981 )
3. ‘Zona sumraka’ – ‘Espana’ ( Jugoton, 1982 )
4. ‘Pljačka stoljeća’ – ‘Zagreb je hladan grad’ ( Jugoton, 1982 )
5. ‘Ti zračiš zrake’ – ‘Mi nismo sami’ ( Jugoton, 1983 )
6. ‘Boje su u nama’ – ‘Istina piše na zidu’ ( Jugoton, 1983 )
Albumi
1. ‘Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi’ ( Helidon, 1981 )
2. ‘Film u Kulušiću – Live'<-strong> ( Jugoton, 1981 )
3. ‘Zona sumraka’ ( Jugoton, 1982 )
4. ‘Sva čuda svijeta’ ( Jugoton, 1983 )
5. ‘Signali u noći’ ( Jugoton, 1985 )
6. ‘Sunce sja!’ ( Jugoton, 1987 )
7. ‘Zemlja sreće’ ( Jugoton, 1989 )

Doći ću ti u snovima – Film tekst i video

Jugoslovenska rok muzika