‘Disciplina kičme’ je beogradska rock grupa koju je osnovao krajem 1981 godine Dušan Kojić – Koja neposredno nakon raspada novotalasne grupe ‘Šarlo Akrobata’. Kojić je grupu osnovao sa bubnjarem Nenadom Krasavcem – Keletom koji je to tada bio menadžer grupe ‘Šarlo Akrobata’, a pre toga svirao u grupi ‘ Urbana Gerila ‘.

Grupa ‘Disciplina kičme’ je prvi put zvanično pomenuta novembra 1981 kada je Koja dao intervju za tada popularni muzički časopis Džuboks. Na prvoj probi kao drugi basista svirao je Srđan – Đile Marković koji je pre toga svirao u sastavima ‘Radnička kontrola’ i ‘UKT’ , ali do dalje saradnje nije došlo jer je Koja odlučio da grupa ‘Disciplina kičme’ funkcioniše kao minimalistički duo bubanj – bas . Tokom 1982 dolazi do izmene bubnjara jer Kele odlazi u vojsku, a na njegovo mesto dolazi tada mladi sedamnaestogodišnji Srđan Todorović – Žika, budući glumac koji je takođe svirao i u nekim drugim kultnim grupama tog vremena.

 

 

Grupa je zbog nesvakidašnje postave i neobične muzike koju su svirali odmah privukla pažnju javnosti, ali ne i izdavača tako da je bio veliki problem naći muzičku kuću spremnu da objavi debi album ‘Sviđa mi se da ti ne bude prijatno’ . Ponuđeni album su odbile uglavnom sve diskografske kuće, na kraju sa velikim zakašnjenjem album objavljuje slovenačka kuća ‘Helidon’ početkom 1983 godine, ali samo u tiražu od 5001 komada tako da album vrlo brzo nestaje sa tržišta. Deo materijala sa prvog albuma ‘Discipline kičme’ predstavljao je neobjavljeni deo repertoara grupe ‘Šarlo Akrobata’ o čemu postoje i neki dokazi kao recimo činjenica da je pesmu ‘Pečat’ grupa ‘Šarlo Akrobata’ izvela uživo na ‘Rokenroleru’ RTB 1981 godine, a takođe postoji i neobjavljeni demo snimak ‘Šarla’ sa pesmom ‘Mozak’ .

Pretpostavlja se da su na osnovu stila i ostale pesme sa debi abuma ‘Discipline kičme’

kao : ‘Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla’, ‘ Uživaj ‘, ‘ Zgodne kretnje’ i ‘ Javno veselje ‘ nastale u periodu rada grupe ‘Šarlo Akrobata’. Produkciju debi albuma su radili sam Koja , snimatelj Toni Jurij i Nebojša Antonijević iz grupe ‘Partibrejkersi’ . Jedina pesma sa albuma prvenca koja se probila u medijima i rado slušala na radio stanicama bila je ‘ Nemoj ‘. Nakon par godina tj tačnije 1987 godine pojavljuje se kasetno izdanje ovog istog albuma u izdanju privatne firme ‘Slovenija’ Borisa Furlana.

Sledeći Kojin projekat je bio mini album ‘Ja imam šarene oči’ koji je snimljen septembra meseca 1983 godine u studiju ‘Druga Maca’ u Beogradu. Ovaj mini album predstavljao je logičan nastavak muzičkog zvuka sa debi albuma, prepoznaje se pank fank stil, a jedina novina je bilo prisustvo duvačkih instrumenata u vidu specijalnih gostiju. I ovaj mini album je predstavljao veliki izazov za diskografske kuće zbog svoje neobične i nekomunikativne muzike tako da se LP ‘ Ja imam šarene oči ‘ objavljuje nakon dve godine kašnjenja u izdanju slovenačke privatne kuće ‘Dokumentarna’, a uz finansijsku pomoć časopisa ‘Rock’. Tiraž albuma je opet bio jako mali, a jedina numera koja se vrtela i rado slušala je bila ‘ Novac neće doći ‘.

Nakon suočavanja sa niskim tiražima, golog preživljavanja na osnovu svoje minimalističke muzike koja je nailazila na dobar prijem samo kod uskog kruga obožavalaca, Koja odlučuje da unese radikalne promene u bend koje su se odnosile i na zvuk i na imidž grupe. Koja za sebe uzima pseudonim ‘Zeleni zub’ , napušta minimalistički koncept dueta uvodeći duvačku sekciju i počinje da proizvodi muziku koja bi se mogla okarakterisati kao mešavina fanka i repa uz veliku dozu humora.
Ovaj potez se pokazao kao vrlo uspešan, prva faza rada grupe ‘Disciplina kičme’ biva završena, sa ovim izmenama počinje druga faza koja će trajati sve do 1992 godine i Kojinog odlaska za London. U ovakvoj postavi ‘ Disciplina kičme ‘ postaje scenska atrakcija, a novo objavljeni album ‘ Zeleni Zub na planeti dosade ‘ 1989 godine postiže veliki uspeh i po prvi put grupi donosu široku popularnost.


Diskografija

Albumi
1. ‘ Sviđa mi se da ti ne bude prijatno ‘, ‘Helidon’ 1983 god
2. ‘ Svi za mnom ‘, ‘Helidon’ 1986 god
3. ‘ Najlepši hitovi ! Uživo ‘, PGP RTB 1987
4. ‘ Zelene zub na planeti dosade’ , PGP RTB 1989
5. ‘ Nova iznenađenja za nova pokolenja’ , PGP RTB 1991

Singlovi i LP mini albumi
1. ‘ Ja imam šarene oči ‘ , ‘Dokumentarna’ 1985 god
2. ‘ Dečija pesma ‘, PGP RTB 1987
3. ‘ Buka u modi ( remiks ) ‘ , PGP RTB 1990

Jugoslovenska rok muzika