Sarajevska grupa Cod osnovana je 1972.godine. Uglavnom su svirali hard rok i hitove Deep Purple i Uriah Heep, pa su se opredelili za englesko ime Cod (u slengu-obmana). Bili su i klasična zabavljačka grupa, pratili su na koncertima Zdravka Čolića, Kemala Montena… 1974.godine priključuje im se (i postaje lider grupe) gitarista i kompozitor Enes Bajramović.
cod On je bio muzički obrazovan, završio je dve godine Muzičke akademije i svirao u plesnom orkestru TV Sarajevo.

Tada su snimili dva singla sa veselim tinejdžerskim pop pesmama “Dodji mi na čaj” i “Ciciban”. Enes je nakratko prešao u Ambasadore, ali se vratio u Cod 1976.godine, kad su izdali novi singl “Novi štos” koji je odmah postao veliki hit, a Cod postao prava tinejdž atrakcija. 1977.godine snimaju svoj prvi album pod nazivom “Dodjite na čaj”, koji im je producirao Nikola Borota Radovan. Grupa je tada svirala u postavi: pevač Selver Brdarić, gitarista Enes Bajramović, klavijaturista Darko Arkus, basista Izidor Kaić i bubnjar Izet Hajdarević. Muziku i aranžmane uradio je Enes Bajramović, a tekstove Ranko Boban.

 

Album je doživeo veliki uspeh, a odmah potom izdali su i svoj četvrti singl “Ekskurzija”, a nešto kasnije i singl “Semafor”. Sledeće godine objavljuju dupli album “Bijeli bagremi”, gde su napravili zaokret ka ozbiljnijim pesmama, ali uspeh je izostao, pa su prestali sa radom. Sa ovog albuma izdvojio se veliki hit “Deni” (proglašen jednom od deset naših najboljih balada).

Početkom 1980.godine izdali su singl “Slušaj me majko”, ali vreme njihove slave zauvek je prošlo.
1982.godine Enes Bajramović je pod imenom Digi objavio istoimeni album. Preminuo je 2006.godine u Sarajevu.

Diskografija
Singlovi:
Dođi mi na čaj/Želim igru tu (Jugoton 1975)
Ciciban/Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu (Jugoton 1976)
Novi štos/Nisi mala beba (Jugoton 1976)
Ekskurzija/Kad smo bili sasvim mali radili smo divne stvari (Jugoton 1977)
Semafor/Ja i moja mala (RTV LJubljana 1978)
Slušaj me, majko/Điha, điha (Jugoton 1980)

Albumi:
Dođite na čaj (Jugoton 1977)
Bijeli bagremi (Jugoton 1978)

Deni – Cod tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: