Najpoznatiji pevač i sakupljač sevdalinki, tekstopisac i kompozitor, a po obrazovanju lekar, specijalista neuropsihijatar – to je Himzo Polovina. Zahvaljujući njemu, mnoge sevdalinke sačuvane su od zaborava i ostale kao trajno autentično nasledje bosanske kulture.

Himzo je rodjen 1927.godine u Mostaru, u kvartu Donja Mahala. Njegov otac je voleo pesmu i odlično svirao šargiju, pa je tako mali Himzo prva znanja o muzici stekao u porodici. Bavio se folklorom i svirao violinu, pa je često nastupao i išao na turneje sa raznim amaterskim folklornim društvima. Od 1953.godine aktivno se bavio pevanjem i nastupao u zemlji i inostranstvu.

Bio je zaposlen u bolnici Jagomir u Sarajevu, gde je kao neuropsihijatar uspešno sprovodio metode socio i muzikoterapije u lečenju pacijenata. Kao pevač snimio je dvadesetak gramofonskih ploča i priredio brojne koncerte kojima je pronosio slavu sevdalinke.

Na koncertu u Plavu 1986.godine preminuo je od srčanog udara, u pedeset devetoj godini. Ostalo je zabeleženo da je poslednja pesma koju je otpevao bila Šantićeva Emina…

Čudna jada od Mostara grada – Himzo Polovina tekst i video

Narodna muzika

PODELI: