Njena karijera traje više od četrdeset godina i mnogi je s pravom smatraju jedinom divom na ovim prostorima. Oduvek je znala da će se baviti pevanjem-kao izuzetan talenat već sa deset godina peva u horu HRT, gde je prošla ozbiljan repertoar i stekla odlično muzičko obrazovanje. Kao tinejdžerka oprobala se kao pevačica u rok bendovima i odmah privukla pažnju svojim izuzetnim vokalnim sposobnostima i originalnom interpretacijom.

Sa 18 godina debituje na Opatijskom festivalu sa pesmom “Što me čini sretnom”, sledeće godine, na Splitu 69 peva “Krenule su lađe”. Od stidljive, debeljuškaste devojke, Josipa je brzo doživela transformaciju do prave, unikatne zvezde (kažu da je ona prva na estradi izvršila plastičnu operaciju nosa ) Vredno je radila na sebi i usledile su fantastične pesme “Dok razmišljam o nama”, antologijska “Oluja”, “Kapetane moj”, “Teče, teče vrijeme” i “Život moj”, pesma koju je Arsen Dedić napisao za nju.

Sudbonosni trenutak za Josipin život dogodio se početkom 1971.godine, kada upoznaje Karla Metikoša,popularnog rokenrol pevača i kompozitora, svog budućeg saputnika, saradnika, prijatelja – svoju ljubav. Karlo je imao veliki, pozitivni uticaj na Josipu. 1973 godine snimili su “Dnevnik jedne ljubavi”, prvi konceptualni album kod nas, pravo malo remek-delo. Kritika i publika zdušno ga je proglasila čudom pop-rok muzike i do danas ima kultni status, za mnoge generacije. Zbog njegove svežine, pametno obrađene ljubavne tematike, lucidnih aranžmana i besprekorne svirke, još uvek je jedan od najtraženijih albuma s prostora bivše Jugoslavije. Karlo je pisao muziku, Ivica Krajač tekstove, napisane na omotu ploče krasnopisom , u akrostihu –Josipi Lisac. Ploču otvara legendarna “O jednoj mladosti”, a uvodni solo na gitari odsvirao je Bodo Kovačević iz “Indexa”. Aranžmane je uradio Brane Lambert Živković i svirao upečatljivu flautu u “Ležaju od suza”,.Na albumu je učestvovala i kompletna postava grupe “Tajm”, i sa njima Josipa toga leta odlazi na turneju.

1975.godine Metikoš, Krajač i Prohaska stvaraju rok operu “Gubec Beg”,koja je imala solidan uspeh, kako u Jugoslaviji, tako i na gostovanjima u Trstu, Rimu, Budimpešti i Lenjingradu. Josipa Lisac dokazuje svoj višestruki talenat vrlo zapaženom i zahtevnom ulogom devojke Jane. “Ave Marija” je postala najpoznatija i najizvođenija arija iz ove opere i Josipa je redovno izvodi na svojim koncertima.

1976. godine snima i džez album “Josipa Lisac & B.P. Convention Big Band International”, a zatim s Karlom odlazi na tri godine u SAD, gde sarađuje s vrhunskim američkim muzičarima i tu nastaje album “Made in USA”, snimljen 1979. Po povratku u domovinu, objavljuje niz odličnih albuma, iza kojih ostaju hitovi “Hir, hir, hir”, “Magla”, “Gdje Dunav ljubi nebo”,”Danas sam luda”, “Boginja”…

Josipa je uvek išla ispred svoga vremena; specifična po svome stilu kao i glasu. Godinama vredno radeći na sebi, ona je svoj neponovljivi glas dovela do savršenstva. Sa lakoćom peva sve, od šansona, roka, džeza, bluza, soula, preko opere do sevdalinki. Pritom fenomenalno upravlja svojim snažnim glasom, od najtiših do najviših tonova. Podjednako izražajno može da otpeva neku baladu da vas prođu trnci, a onda može izvesti neki bluz gde će tako razbiti taj svoj glas-kao da slušate crnu pevačicu. Sama o sebi kaže da se užasava prosečnosti i banalnosti i čitavog života pronalazi nova, originalna, često šokantna rešenja,i to je uvek i na svakom mestu čini atraktivnom, zanimljivom i provokativnom. Jedna je Josipa!

 

 

O jednoj mladosti

Jedna mladost, jedan svijet nade
Raste tiho u srcu tvom
Drugi za te ovaj svijet grade
S malo prave istine u tom
Pričaju ti priče te
I svaka ima svoj sretan kraj
Al’ prešućuju da taj svijet krade
Baš tvog sunca sjaj
Jedna mladost, jedan san sreće
Al’ do nje još dalek, dug put
I dok srce na svoj put kreće
U taj svijet ocvao i žut
Odjednom ćeš shvatit sve
Kako nigdje nema plamena tvog
Poput mrtve rijeke svijet teče
Bez cilja svog…
Tko zna, možda na me čeka neki drugi svijet
Tko zna, i u mraku kadkad nikne divan cvijet
možda, tko zna, jedna od sretnih
Jedna od tisuću bit ću baš ja
Tko da zna…

Vjerujem ti sve-Josipa Lisac tekst i video

Estrada

PODELI: