Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 1944. godine u Osijeku. Početkom 1960-ih, osnovao je rok grupu Dinamiti. Učestvovali su na takmičenju rok sastava u Zagrebu i Beogradu gde su oba puta pobedili. Kada je Slabinac napustio Dinamite, umesto njega na mesto vokala došao je Dado Topić.

Slabinac se okrenuo solo karijeri, preselio se u Zagreb gde je nastupao u klubovima izvodeći repertoar Toma Džonsa i Elvisa Prislija. Nikica Kalogjera mu 1969. godine omogućuje nastup na Splitskom festivalu gde je otpevao zapaženu pesmu “Samo zbog ljubavi”. Godinu dana kasnije na Opatijskom festivalu pobeđuje pesmom “Više nećeš biti moja”, a 1971.godine na takmičenju za pesmu Evrovizije u Dablinu, predstavlja Jugoslaviju sa pesmom “Tvoj dječak je tužan”.

 

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove pesme “Plavuša”(1969), “Vjenčanja neće biti”(1970) “Tri slatke riječi”(1971), “Zbog jedne divne crne žene”(1972), postale su veliki hitovi i omogućile mu ogroman uspeh na estradi.

Sredinom sedamdesetih godina boravi u Americi pokušavajući da i tamo ostvari karijeru. Po povratku u zemlju posvetio se izvornoj narodnoj pesmi i tamburici. Veliki uspeh postiže s narodnom muzikom (slavonski bećarci) ali se i redovno pojavljivao i na festivalima zabavne muzike.

 

 

ZBOG JEDNE DIVNE CRNE ŽENE

Ja gledao sam sunce na istoku
kako se budi
i gledao sam oblake i jutro
u tisuću boja
Sklapao oči od bola
i skrivao suze
a ona je ostala tamo daleko u noći
Zbog jedne divne crne žene
zbog njene divne crne kose
zbog jednog pogleda tužnog u noći
zbog obećanja, da će mi doći
tužan i sam, čekam je ja
Daleko me nosila ptica srebrnih krila
u zemlju u kojoj je nekad i ona bila
toliko sam želio sreću i ljubav bez kraja
al’ život me odnio dalje daleko od nje…

Plavuša-Kićo Slabinac tekst i video

Estrada

PODELI: