Zdenka kovacicek jazz,Zdenka Kovacicek soulZdenka Kovačiček je poznata hrvatska džez i rok pevačica i jedna je od značajnijih i eminentnijih osoba na hrvatskoj i bivšoj jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Tokom svoje muzičke karijere sarađivala je sa mnogim kultnim sastavima kao što su ‘Nirvana’ (zagrebački trio), ‘Time’, ‘Bijelo dugme’, ‘YU jazz-rock selekcija’, dok saradnja sa ‘Telephone blues bandom ‘ traje još i danas.

Zdenka Kovačiček rođena je 1944 godine u Zagrebu. Svoju muzičku karijeru započinje već kao devojčica nastupajući u ‘Zagrebačkom kazalištu mladih’, gde je glumila, pevala i plesala. Godine 1957 zajedno sa Nadom Žitnik osniva duet ‘Hani’. Nastupaju na TV-u, snimaju film i postižu veliku popularnost. Odlaze na turneju po Evropi gde nastupaju sa velikim muzičkim zvezdama kao što su : Peter Kraus, Lu Van Burg, Bil Hejli.

Nakon što se duet ‘Hani’ razišao, Zdenka Kovačiček krajem 1960-ih sa svojim sastavom peva po evropskim klubovima. U to vreme otkriva svoj veliki talent prema džezu, soulu, bluzu i gospelu. Po povratku u zemlju započinje saradnju sa najboljim zagrebačkim džezerima poput Boška Petrovića, Miljenka Prohaske, Damira Dičića i drugih.

Godine 1970 na Opatijskom festivalu izvodi kompoziciju ‘Zbog jedne melodije davne’ (Miljenko Prohaska) i osvaja prvu nagradu stručnog žirija. Ovaj uspeh obeležio je njen povratak na hrvatsku I jugoslovensku scenu i najavio početak njene solo karijere.

Početkom 1970-ih nastupa na raznim festivalima i osvaja brojne muzičke nagrade. Godine 1971 na Zagrebačkom festivalu izvodi Zdenka kovacicek rockkompoziciju Kornelija Kovača ‘Otvorila sam prozor’ , iste godine na Beogradskom proleću izvodi kompoziciju Vojkana Borisavljevića ‘Ljubav’ i osvaja nagradu kao debitant.

Čitavu 1972 godinu provodi na turneji po bivšem Sovjetskom Savezu. Nakon što se vratila sa turneje po Sovjetskom Savezu okreće se rok muzici i počinje saradnju sa zagrebačkom grupom ‘Nirvana’. Godine 1973 na ‘BOOM’ festivalu u Ljubljani pred sedam hiljada gledalaca izvode kompoziciju ‘Klik temu broj 1’, koja je uvršćena na dvostruki album ‘BOOM Pop Fest- ’73’ (Jugoton).

Sredinom sedamdesetih nastupa u rok operi ‘Grička vještica’ (Ivica Krajačić, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska) u pozorištu ‘Komedija’, peva sa ‘ YU jazz rock selekcijom’ i učestvuje na snimanju albuma Tihomira Pop Asanovića, koji je 1976 godine objavila diskografska kuća Jugoton.

<

U to vreme njeno ime se pominje i u rok i džez muzici, nastupa na svakoj većoj smotri bluza i soula, dobija brojne nagrade i proglašena je najboljim ženskim vokalom u državi.

Godine 1976 osniva ritam i bluz, rok i soul sastav ‘Zdenka express’, s kojim izvodi kompoziciju ‘Hallo, Mr.Elton John’ , a koja se nalazi na koncertnoj kompilaciji ‘BOOM festival ’76 ‘. (PGP- RTB).

Godine 1978 sa ‘Big bendom’ Igora Savina i njegovim studijskim sastavom snima album sa kompozicijama istaknutih kompozitora kao što su Goran Bregović, Kornelije Kovač, Vanja Lisak, Vladimir Delač i drugi. Ostvaruje saradnju sa kultnim sastavima ‘Nirvana’, ‘Time’, ‘Bijelo dugme’, ‘Telephone blues band’ i mnogim drugim.

Godine 1984 izdaje studijski album ‘Frka’, koga objavljuje diskografska kuća Jugoton. Muziku za materijal napisao je Kire Mitrev dok je tekst iz knjige ‘Konstatacija jedne mačke’, Slavice Maras.

Godine 1989 objavljuje album na engleskom jeziku ‘Love is a game’ , na kojem ostvaruje saradnju sa Daliborom Paulikom i Dejvidom Stoperom. Album promoviše na festivalima u Los Anđelesu, Finskoj i na –‘Middemu’- u Kanu.

U to vreme često nastupa sa ‘Telephone blues bandom’, koga predvodi basista Tomas Krkač (bivši član sastava ‘Nirvana’), najčešće u klubu ‘Saloon’ na večerima ‘Ruby Tuesday’.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih ostvaruje saradnju sa producentom i dirigentom Vanjom Lisak. Godine 1991 izdaje album ‘Happy jazz album’, koji sadrži klasične džez kompozicije, a na materijalu gostuju Georgije Garanjani i Pepino Prinčipe. Materijal se sastoji od džez obrade pesme ‘Dobro veče džezeri’ (obrada Bajagine kompozicije ‘Dobro jutro džezeri’) i ‘Mercedes-benc’ (kompozicija Dženis Džoplin), a sadrži i njen hit ‘Zbog jedne davne melodije’ (Prohaska/Britvić).

Album ‘Happy jazz album vol. II’ izdaje 1994 godine, a objavljuje ga diskografska kuća Croatia Records.
Lisak i Kovačiček materijal za album snimaju 2. i 3. januara 1993 u ‘B.P. klubu’ i u studiju radio Zagreba. Album uz klasične džez kompozicije sadrži i ‘Dok razmišljam o nama ‘ od Josipe Lisac. Kao gosti na albumu učestvuju poznati zagrebački džez muzičari i tamburaški orkestar HRT-a. Zajedno sa triom Vanje Lisaka održava kraću turneju po Austriji i Italiji.

Zdenka kovacicek proslava 50 godina radaZdenka je 2008 godine obeležila jedan divan jubilej – 50 godina svoje bogate i uspešne karijere. Jubilej je obeležen predivnim koncertom uz učešće Big Banda Radio – televizije Zagreb.

Zdenkin glas i način intrepretacije nikog ne ostavlja ravnodušnim, zato se s pravom smatra za jedan od najboljih ženskih vokala koji se pojavio na ovim našim prostorima i zato je jednostavno zovu ‘Diva ‘.

Diskografija

Albumi
• 1978. Zdenka Kovačiček (PGP RTB)
• 1984. Frka (Jugoton)
• 1989. Love is a game (Suzy)
• 1991. Happy jazz album vol. I – zajedno sa Vanjom Lisak i Georgijem Garanjanom (Helidon)
• 1994. Happy jazz album vol. II (BJ Promotions / Croatia Records)

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”8CE45D55F04A54C3″]

Domaca Džez muzika

PODELI: