nikola-karovicJedan od najpopularnijih jugoslovenskih pevača, pevao je izvorne crnogorske pesme, ali i nekad popularne meksikanske i grčke pesme…

Rodjen je 1936.godine u Nikšiću, kao osmo dete u skromnoj službeničkoj porodici. Porodica je bila muzikalna, naročito stariji brat Dušan, koji je pevao napolitanske pesme. Ujaci su mu bili guslari, tako da je mali Nikola stekao solidno muzičko obrazovanje od najranijih dana. Završio je gimnaziju i stolarski zanat, ali i kino-operaterski, da bi mogao stalno da gleda filmove. Tada su bili aktuelni meksikanski filmovi “Jedan dan života”, “Prodavačica ljubičica”, i mjuzikl “Bal na vodi”. Nikola je naučio i izvodio pesme iz tih filmova i tako polako započeo svoju muzičku karijeru.

Kada je došlo vreme za vojsku, primljen je u mornaricu i služio je tri godine, a deo je proveo na Titovom brodu “Galeb”. Brzo se pročulo za kormilara koji lepo peva, pa je dobio šansu da nastupi pred Titom. Pevao je napolitanske, grčke, meksičke pesme i ruske romanse, i Tito je bio oduševljen. Po povratku u Nikšić prijavio se na takmičenje u popularnoj emisiji “Mikrofon je vaš, pokaži šta znaš”, a potom je bio primljen u radio Titograd. Ivo Robić je hvalio njegovo pevanje, a ubrzo se pročuo u celoj Crnoj Gori.

Tada je Tito došao u Titograd i Nikola je ponovo pevao pred njim. Tito se odmah setio mornara sa “Galeba”, i rekao da treba da dodje u Beograd, da ga čuje cela Jugoslavija. Tako je i bilo, Nikola je odmah primljen na Radio Beograd i postao član ansambla JNA. Sa tim ansamblom proveo je 33 godine, nastupali su na svim kontinentima, u dvadeset sedam država.

1962.godine snimio je svoju prvu singl ploču “Mala Grkinja”, koja je prodata u 100 000 primeraka, i to je bila prva zlatna ploča u Jugoslaviji. Nizale su se ploče, nastupi, čuvene mamutske turneje po SSSRu…Bio je jedan od najomiljenijih pevača Josipa Broza, pevao mu je čak 102 puta…Naravno, pevao je i za brojne Titove visoke goste, predsednike država i vlada .Meksički predsednik je bio ubedjen da je Nikola Meksikanac,specijalno doveden za tu priliku iz Meksika, jer je tako ubedljivo otpevao “Malagenju”. Tada mu je poklonio meksikansku nošnju. Pevao je Karteru, Brežnjevu, Pertiniju, Naseru, Nehruu… Kraljica Elizabeta je bila toliko oduševljena da je poljubila Nikolu u obraz, uz Brozov komentar da sad ne bi trebalo 15 dana da se umiva…Zbog činjenice da je pevao pred 61 državnikom, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao elitni zabavljač. Na festivalu u Poljskoj pobedio je Iva Montana i Domenika Modunja. Kasnije ga je Montan pozvao da peva sa njim u pariskoj Olimpiji, gde je doživeo ovacije…

 

Mala Grkinja tekst

Gde si našla crne oči, crnje nego noć
moja draga, moja mila pesmo srca mog
la la la la laaaa

Čini sa mnom sve što želiš znaš da
rob sam tvoj samo hoću da te gledam ceo život svoj
la la la la laaaa

Kada vino pijem tad te ljubim znaj
kada pesme pevam ti si moja sva
kad mi suze vidiš budim se iz sna

Gde si našla crne oči, crnje nego noć
moja draga, moja mila pesmo srca mog
la la la la laaaa

Čini sa mnom sve što želiš znaš da
rob sam tvoj samo hoću da te gledam ceo život svoj
la la la la laaaa

Kada vino pijem tad te ljubim znaj
kada pesme pevam ti si moja sva
kad mi suze vidiš budim se iz sna.

 

Mama Huanita – Nikola Karović tekst i video

Narodna muzika

PODELI: