Elvis Presley legendŽivot i karijera Elvisa Presleya predstavljaju jedan od najvećih fenomena u istoriji muzike. Rođen je kao Elvis Aaron Presley 8. januara 1935. godine u malom gradu Tupelo, u američkoj državi Mississippi. Elvis je bio stariji od svog brata blizanca koji je rođen kao mrtva beba, a ova tragedija je neminovno uticala i na njegov razvoj naročito u toku detinjstva i rane mladosti.

Prvi značajniji korak ka muzičkoj karijeri, Elvis je napravio kada je imao svega osam godina i kada je pobedio na nekom lokalnom pevačkom takmičenju pevajući baladu ‘Old Step’, i ostvarujući svoju prvu zaradu od 5 dolara koliko je iznosila novčana nagrada. Interes za muzikom Elvis je sticao slušajući psalme i crkvene pesme u toku službi u lokalnoj protestantskoj crkvi kojima je redovno prisustvovao. Nešto kasnije osnova njegovog muzičkog interesa i ukusa se iskristalisala ipak na kantri muzici i bluzu.

Kada je imao 13 godina, Elvis se seli sa porodicom za Memphis gde je već u toku školovanja počeo negovati specijalan izgled i način oblačenja koji su podrazumevali dugu kosu i izdužene zulufe. Uz njegovo nekovencionalno ponašanje išlo je i napuštanje škole, nakon čega je počeo da radi kao vozač kamiona. I pored čudnog izgleda i oblačenja, Elvis je bio vrlo uljudan prema starijima, a specijalan odnos pun ljubavi, pažnje i uvažavanja je gajio prema svojoj majci Gladys. Elvisova znatiželja ga je odvela u Sun Records čiji studio je pružao uslugu sofisticiranog snimanja pesme u okviru sajamskih dana.Tako je on 1953 godine kao rođendanski poklon svojoj majci snimio pesmu ‘My Happiness’ kada je menadžer studija primetio njegov neobičan i vrlo različit vokal o čemu je odmah obavestio vlasnika i producenta ‘Sun Recordsa’ – Sam Phillipsa. Nakon jedne godine, tačnije u julu 1954 godine, Sam je oformio grupu koju su činili Elvis , gitarista country muzike Scotty Moore i bas gitarista Bill Black. Već na svojim prvim nastupima ovaj spoj muzičara je doneo nešto novo i izazvao interes, a kada su počeli da koriste i gitare sa pojačalima, popularnost je već bila na pomolu. Sam Phillips je već tada osećao da je postigao veliki uspeh otkrivajući Elvisa, a njegov san da pronađe belog pevača koji peva kao crnac, se izgleda na kraju ostvario.

Elvis je uskoro snimio i prvu ploču za ‘Sun Records’ na čijoj A strani se nalazila fantastična pesma ‘That’s All Right ( Mama) ‘ koja je pokazala svu raskoš i veličinu njegovog glasa i vokalnog raspona, dok se na B strani nalazila country Elvis Presley pesma ‘Blue Moon Of Kentucky’. Kombinacija dve potpuno različite pesme tj muzičkog žanra se pokazala kao mudar potez i privukla je pažnju javnosti, tako da je ploča odštampana u tiražu od 20000 kopija , a već tada je bilo jasno da će se Elvis ipak prikloniti zvuku koji je negde bliži R&B. Na drugom singlu Elvis je snimio poznatu pesmu od Roy Brown-a ‘Good Rockin’ Tonight’ dok je na drugoj strani bila numera ‘ I Don’t Care If The Sun Don’t Shine’. Već sledeći singl sa popularnim pesmama ‘Baby Let’s Play House’ i ‘I’m Left, You’re Right, She’s Gone’ je doveo do pravog momentuma i Elvisove pesme su počele da se pojavljuju i na radiju.

Elvis je počeo sa živim nastupima 1955 godine po klubovima u Arkansasu, Louisiani i Texasu i već nakon prvih nastupa dobio je ime ‘The King Of Western Bop’ i ‘ The Hillibilly Cat ‘. Reakcija publike je bila fanatična čemu su doprinosili pored izuzetnog pevanja, specijalan način igranja i polu erotski nastupi. Ostali su upamćeni njegovi nastupi na kojima je on prvi uveo igranje sa pomeranjem u kukovima, padanje na kolenima u toku ključnih deonica numera itd. Poslednji singl koji je Elvis snimio za ‘Sun’ je bio sa nezaboravnom Junior Parker numerom ‘Mystery Train’ koje je u kasnijim godinama proglašena kao definitvan rock ‘n’ roll pesma sa promenama ritma, fantastičnim Elvisovim vokalom i solo gitarskim deonicama.

Nakon ovog hita Elvis je postao na neki način već nacionalna tj američka zvezda i tada počinje sledeća faza njegove karijere u kojoj je veliku ulogu odigrao ‘Colonel’ ( pukovnik ) Tom Parker koje je već imao uspeha u promovisanju nekih muzičkih zvezda i koji je ubedio Sam Phillipsa da bi njegovi finansijski rezultati bili uspešniji ako bi taj ‘dečko Elvis’ počeo da snima za veće i poznatije diskografske kuće. ‘RCA Records’ je prepoznao buduću mega zvezdu i odmah pristao da za tadašnje vreme isplati enormnih 35000 dolara kući ‘Sun Records’. Tako je Elvis postao član ‘RCA Records’ i upravo 10-og januara 1956 godine , dva dana posle svog 21-og rođendana, on je ušao u RCA studio u Nashville ,kako bi snimio svoj prvi singl za neku veliku i poznatu kuću. I tada je upravo snimio epohalni hit pod nazivom ‘ Heartbreak Hotel’ koji predstavlja jednu od najpopularnijih pop pesama svih vremena. Ideja i tekst pesme su bili vrlo originalni, vizija ili doživljaj očaja propasti sveta je po prvi put zabeležen u pop muzici. Elvis je sa svojom interpretacijom uspeo da izbegne patetiku usamljenosti, beznađa i smrti kao neminovnog i neizbežnog kraja. Uverljivost Elvisove interpretacije, osećajnost izvođenja cele pesme kao i virtuozni klavirski deo u izvedbi Floyd Cramera, su doveli da je američka publika prepoznala nešto novo, originalno i kvalitetno – pesma je bila na prvom mestu slušanosti i top lista u toku osam sedmica. Već tada je bilo izvesno da je Elvis obezbedio sebi mesto u muzičkoj istoriji, da je ovo bio najveći uspeh u pop muzici do tada, kao i verovatno jedan od rekorda i uspeha koji će obeležiti celokupnu istoriju popularne muzike.

Elvis Presley rock n rollU isto vreme tj u toku istog meseca ,kada je snimljn i objavljen hit ‘Heartbreak Hotel ‘ , Elvis se po prvi put pojavljuje na nacionalnoj televiziji. Maltene u toku par nedelja, on postaje idol i sex simbol mlađih generacija, prodaja njegovog prvog albuma nadmašuje sve prethodne rekorde uključujući i hit Carl Perkinsa – ‘Blue Suede Shoes’ . Na njegovom debi albumu pojavljuju se i snimci koje je već objavio sa ‘Sun Records’ poput R &B klasične numere ‘I Got A Woman ‘, zatim poznata numera od Little Richarda ‘Tutti Frutti’ kao i nezaboravna verzija pesme ‘Blue Moon’ u aranžmanu Richard Rodgersa i Lorenz Harta koja je upravo dovela do potpunog izražaja Elvisovih vokalnih sposobnosti.

Pomenuta pesma ‘ Heartbreak Hotel ’ posti že i veliki uspeh u Evropi obzirom da stiže do drugog mesta top lista u UK, što je Elvisu garantovalo takođe i evropski uspeh. Povećanju popularnosti svakako je doprinlea i diskografska kuća RCA koja je napravila osmišljenu akciju po celom svetu sa specijalnim katalozima i reklamama tako da Elvis već polako postaje živa legenda. Uskoro je opet snimio hit sa kojim stiže do prvog mesta top lista sa pesmom ‘I Want You, I Need You, I Love You’. Odmah nakon ovog hita Elvis objavljuje najveći komercijalni uspeh u istoriji pop muzike što se tiče duple singl ploče sa numerama ‘Hound Dog’ / ‘Don’t Be Cruel’ . Obe pesme su dostigle mesto broj 1 na top listama USA i UK, a pesma ‘Don’t Be Cruel’ je bila 11 nedelja na vrhu.

Već tada se može reći da u celom svetu nastaje histerija za Elvisom, što je neminovno dovelo i do snimanja prvog filma, a to je Elvis Prisley original hits bio ‘Love Me Tender’ u produkciji David Weisberta koji je prethodno radio i sa James Dean- om. Film je dobio pomešane ili bolje rečeno kontroverzne kritike , ali je postigao komercijalni uspeh što se videlo po bioskopskim salama širom Amerike u toku 5 nedelja. Početkom 1957 godine Elvis objavljuje još jedan hit koji opet komponuje Otis Blackwell, a to je bila pesma ‘All Shock Up’ sa kojom je legendarni pevač promovisao svoj način igranja i specijalne pokrete. Filmska industrija tačnije ‘Twentieth Century’ odmah reaguje na nezapmćeni interes u vezi Elvisa pa u toku dve godine proizvodi tri filma. Prvi film pod nazivom ‘Loving You’ je na neki način bio autobiografskog karaktera u kome je Elvis Presley igrao vozača kamiona koji postaje pop zvezda.Film ‘Jailhouse Rock’ je bio do tada najuspešniji Elvisov film sa izvrsnom muzikom i originalnom koreografijom, a naslovna pesma je bila na vrhu top lista u toku sedam nedelja. 1958 godine je snimljen film pod nazivom ‘King Creole’ prema romanu Harolda Robbinsa – ‘A Stone For Danny Fisher’. Ovaj film je verovatno jedan od najboljih koji je Elvis snimio i sa kojim je pokazao i svoj glumački talenat koji nažalost nije dovoljno bio iskorišćen.

U periodu 1958 do 1960 godine Elvis je služio vojni rok koji je proveo u američkim bazama po Nemačkoj, gde je i upoznao tada 14 godina staru Priscillu Colonel sa kojom će se oženiti 1967 godine. U toku dve godine pauze Elvisov menadžer Tom Parker je uspeo da u Americi zadrži interes publike distribucijom već snimljenih filmova , kao i objavljivanjem pesama od kojih su neke postale i hitovi kao : ‘Wear My Ring Around Your Neck’, ‘Hard Headed Woman’, ‘One Night’,’I Got Stung’ itd. Povratak Elvisa je bio jedva dočekan, svi mediji su ga željno očekivali, a bilo je izvesno da se neke novine očekuju, pa je tako Elvis sada nastupao kao univerzalni zabavljač. Uspešan povratak na scenu je bio obeležen hitom ‘ It’s Now Or Never’ koji je bio baziran na poznatoj italijanskoj melodiji ‘O Sole Mio’ , kao i originalnoj pesmi od Al Jolsona iz 1927 godine ‘Are You Lonesome Tonight’ koju je Elvis ponovo snimio i postigao veliki uspeh.

U to vreme je novi izgled Elvisa , sa kratkom podšišanom i urednom kosom, bio i te kako eksploatisan i zabeležen u filmu ‘GI Blues’, u kome je Elvis pevao šarmantnu seneradu ‘Wooden Heart’ gde je pokazao takođe i svoje znanje nemačkog jezika. Iz tog vremena treba takođe izdvojiti još jednu staromodnu pesmu tj baladu pod nazivom ‘Surrender’ koja je postigla dosta veliki uspeh. U narednih nekoliko godina Elvis se koncentrisao na filmove tako da je u tom periodu snimio više filmova, izdvajamo samo neke kao: ‘ Flaming Star’, ‘ Wild In The Country’, ‘ Blue Hawaii’, ‘ Girls! Girsl! Girls! ‘, ‘ Follow That Dream’, ‘ Fun In Acapulco’, ‘Viva Las Vegas’, ‘ Girl Happy’, ‘ Tickle Me’, ‘ Harem Scarum’, ‘ Franike And Johnny’ , ‘ Paradise – Hawaiian Style’ i ‘ Spinout’.

Što se tiče pesama i hitova, Elvis je u to vreme računao na već oprobani i dokazani tim koji su činili Doc Pomus i Mort Shuman, koji su komponovali hitove kao : ‘ Mess Of Blues’, ‘ Little Sister’ i ‘ His Latest Flame’. Ipak sve više pesama je dolazilo na osnovu snimljenih filmova koje su nakon toga adaptirane i pokušavale da naprave proboj na top listama, jednostavno svima je tada bilo jasno da je Elvis ikona i vec postao ‘ mašina ‘ za sticanje tj pravljenje novca. Zbog rada na filmovima Elvis u to vreme nije izbacivao neke veće hitove , njegov najveći hit sredinom 60 – tih godina u vidu ‘ Crying In The Chapel’ je ipak bio snimljen par godina ranije.

I tada se pojavljuju ‘The Beatles’ … počinje ‘eksplozija beat muzike’, tako da je Elvisu preostalo jedino da odgovori sa klasičnim pesmama i puno emocija. U to vreme se upravo pojavljuju takve njegove pesme kao što su ‘Love Letters’ i ‘If Everyday Was Like Christmas’ koja je objavljena 1966 godine. Ipak sledeće godine tj 1967 postaje jasno muzičkoj kritici, čak i Elvisovim obožavaocima, da dolazi do novih interesa i hijerarhije u muzici, Elvisovo vreme je ipak na neki način prošlo. Elvis je i dalje snimao filmove koji tada i nisu bili zapaženi, objavljivao je pesme koje nisu postajale hitovi kao : ‘Double Trouble’, ‘Speedway’,’ Live A Little’ …

Elvis Presley diiskografijaI onda se odjednom 1968 godine događa čudo kada Elvis ponovo potvrđuje svoje sposobnosti da preko noći napravi hit i vrati se opet na vrh. To se upravo desilo sa dve pesme koje je za njega specijalno komponovao gitarista country muzike Jerry Reed, a to su bile : ‘ Guitar Man’ i ‘ US Male’. Ovaj ponovni uspeh i veliki interes pokušava da iskoristi ‘colonel’ Tom Parker koji pregovara sa ‘NBC TV’ kako bi se snimio sa Elvis Presley specijalan božični program sa religioznim pesmama iz njegovog albuma ‘His Hand In Mine’ objavljenog u ranim 60- tim godinama. Do ovog projekta ipak ne dolazi, ali se ugovara zato jednočasovna emisija koja je trebalo da prikaže Elvisa na vrhuncu njegove rock n roll karijere. Ovaj veliki izazov Elvis prihvata sa velikim entuzijazmom i verom u svoj povratak na vrh.

Show pod nazivom ‘Elvis TV Special’ bio je distribuiran 3. decembra 1968 godine i predstavlja jedan od legendarnih, najpopularjnijih ili najgledanijih emisija iz produkcije koje se odnosila na muzička ostvarenja. Show je prikazao Elvisa u punom svetlu, muzička kritika je pisala ‘Kralj kao da je bio zamrznut 10 godina’ , sa svojim pokretima, gitarom oko ramena , pevanjem, šarmom … Elvis je definitivno potvrdio i uverio sve zašto je bio idol generacijama iz 50 – tih godina. Kako bi sve bilo autentično u emisiji su učestvovali i Scotty Moore i D.J.Fontana, sve je bilo podređeno njegovim uspesima tj hitovima iz 50- tih godina, a na kraju je bila vrlo dramatično odpevana pesma ‘If I Can Dream’. Nakon ove vrlo uspešne emisije Elvis je uspeo sa Chips Moman kao producentom da snimi dovoljno materijala za dva vrlo uspešna albuma : ‘From Elvis In Memphis’ i ‘From Memphis To Vegas / From Vegas To Memphis’. Na ovim albumima mogu se izdvojiti hitovi koji su zabeležili uspeh i u USA i u Evropi kao :’ Long Black Limousine’ , ‘In The Ghetto’, ‘Suspicious Minds’, ‘Good Luck Charm ‘ i ‘Dont Cry Daddy’.

1969 godina je bila obeležena specijalnim imidžom, po prvi put Elvis je nosio bradu i to za potrebe nastupa zrelog kauboja u pesmi ‘Charro’, dok se u pesmi ‘A Change Of Habit’ bavio po prvi put ozbiljnijim temama. U to vreme on se vraća živim nastupima u Las Vegasu sa vrlo jakom grupom koja je uključivala gitaristu James Burtona i pijanistu Glen Hardina. Njegov povratak na scenu je bio toplo dočekan i obeležen uspešnim hitom – pesmom ‘The Wonder Of You’ koja je bila šest nedelja na mestu broj 1 britanskih top lista. U to vreme je snimljen i dokumentarni film sa odgovarajućim albumom pod naslovom ‘That’s The Way It Is’ koji je takođe naišao na dobar prijem.

U vreme ranih sedmadesetih godina Elvis je nastavio sa živim nastupima , ali je ubrzo postao žrtva svog umetničkog nastupa tj pristupa. Umesto da unosi inovacije u svoje nastupe i objavljuje pesme sa novim temama i u novim aranžmanima, on se posvetio svojoj rutini koja je podrazumevala pevanje starih hitova, slične nastupe koje je izvodio godinama, a koji su svakako doveli do zasićenja kod publike. Nekako u to vreme postaje jasno da je sve više postao ovisnik o drogama, njegovi istupi o nerealnim životnim idejama kao npr život na Gracelandu , su postali nerazumljivi za širu publiku koja se sve više od njega udaljava. Daljem propastu je svakako doprineo i bračni brodolom koji se desio 1973 godine, tada već postaje očigledno da Elvis ima zdrastvenih problema obzirim na naglo povećanje telesne težine i propadanje njegovog negovanog izgleda. Nekoliko puta je doživeo kolaps na sceni da bi nažalost 16 avgusta 1977 godine bila objavljena tužna vest o njegvoj smrti. Zvaničan uzrok smrti je naveden kao infarkt koji je bio prouzrokovan korišćenjem narkotika u dužem vremenskom periodu. Nakon njegove smrti koja je ipak bila ‘očekivana’, prodaja njegovih ploča je dostigla enormne tiraže, a pesma ‘Way Down’ je bila nedeljama na vrhu top lista.

Uloga Elvisa Presley -ja u rock ‘ n ‘ roll muzici i generalno popularnoj muzici je nemerljiva. Bez obzira na periode kreativne neintivnosti , Elvis nije bio samo pevač, već kompletan zabavljač čija je karijera trajala dve dekade, a on postao legenda i ikona koju sledbenici njegove muzike i danas slave i rado slušaju njegove hitove nastale u periodu od pre pola veka. Svakako da je početna faza u njegovoj karijeri dala najveći doprinos razvoju muzike , prvenstveno zbog fuzije muzičkih uticaja R& B zvuka i country muzike. Elvis je bio inspiracija mnogima koji su pokušavali da ga imitiraju i slede, ali ipak Elvis je bio sam jedan i jedini, bez obzira na neke mračne trenutke sa kraja njegove karijere.

Njegova popularnost još uvek traje što se može primetiti svakog avgusta kada se obeležava godišnjica njegove rane smrti i kada hiljade ljudi posećuju njegovu večnu kuću uz obavezno prisustvo televizijskih izveštača i raznih medija.
Uobičajeno je da na kraju dajemo izbor iz diskografie, što je u slučaju Elvisa vrlo teško, obzirom da je izdao preko 60 albuma i preko 50 kompilacija, a takođe igrao u velikom broju filmova.

Love me tender – Elvis Presley tekst i video

Muzicke legende

 

Strana Muzika

PODELI: