Tina Turner je rođena 1939 godine kao Annie Mae Bullock u mestu Bronswille, u američkoj državi Tennessee. Poznata je po svojoj neiscrpnoj energiji, izuzetnom vokalu i karijeri koja traje decenijama. Tina je u svojim ranim tinejdžerskim godinama redovono pevala po noćnim klubovima St. Lousa gde je 1956 godine primetio i otkrio njen neiscrpni talenat, gitarist po imenu Ike Turner.

Tina se odmah priključila grupi Ike Turnera kao prateći vokal, ali nakon vrlo kratkog vremena ona postaje glavna zvezda i prvi

vokal tada vrlo popularne grupe. Uz uspešnu profesionalnu saradnju, odnos između Tine i Ike je poprimao i druge dimenzije, tako da su se oni venčali nakon dve godine saradnje. Poznati pod imenom Ike and Tina Turner, grupa je bila vrlo popularna i priznata u razvoju R&B muzike – ritam-bluz muzički pravac. Nakon početka saradnje sa producentom Phil Spectorom dolazi do promene muzičkog pravca i oni krajem šezdestih i početkom sedamdesetih godina postaju jedni od vodećih zvezda pop / soul muzike.

U to vreme nastupali su kao predgrupa na nekim od koncerata slavnih ‘Rolling Stones-a’, a hitovi koji obeležavaju to vreme i tu vrste muzike su bili ‘Proud Mary’ iz 1971 godine i ‘Nutbush City Limits’ iz 1973. Nažalost uspeh je uticao na odnos između njih dvoje, tako da se oni razilaze čemu je prevashodno doprinelo iracionalno Ikovo ponašanje. 1975 godine Tina odlučuje da nastavi sa solom karijerom i to upravo u toku održavanja nijhove zajedničke turneje.

Nekako u to vreme Tina učestvuje, zajedno sa grupom ‘Who’, u filmu – rock operi koju je režirao čuveni Ken Russel pod

nazivom ‘Tommy’. Film, kao i ceo projekat, je bio vrlo ambiciozno zamišljen, Tina je glumila rock kraljicu i odpevala nekoliko pesama, međutim ovaj projekat ipak nije uspeo da je još uvek izbaci u prvi plan kao solo pevačicu, ali je svakako doprineo razvoju njene karijere.

Solo karijera Tine Turner je počela da se ubrzano razvija nakon njenog učešća 1983 godine u britanskom projektu pod nazivom BEE gde je ona svoj doprinos dala pevajući čuveni nekadašnji hit grupe ‘Temptations’ – ‘Ball Of Confusion’ . Nakon toga je upravo i potpisala ugovor za snimanje ploča sa diskografskom kućom ‘Capitol Records’ . Njen prvi veći uspeh na britanskim top listama usledio je ubrzo nakon što je snimila čuvenu pesmu od Al Green-a ‘Lets Stay Together’ sa kojom se probila među 10 najslušanijih pesama u UK.

U isto vreme, propratni album pod nazivom ‘Private Dancer’ u izdanju ‘ Capitol records’ izbacuje čuveni i vrlo popularan hit koji se decenijama rado sluša ‘What’s Love Got To Do With It’. Ovaj hit koji po nekom muzičkom žanru spada u red balada, dospeva odmah i na vrh američkih top lista, dok je u Velikoj Britaniji dostigao mesto broj 3 po slušanosti. Ipak mnogo veći uspeh je to, što je upravo ova pesma osvojila te godine dve godišnje ‘Grammy’ nagrade , bila je proglašena najboljom pesmom godine, dok je Tina Turner dobila nagradu kao najbolji ženski vokalni izvođač. I zato se upravo ova pesma smatra prekretnicom u blistavoj karijeri Tine Turner.

Ipak, bilo bi nepravedno ne spomenuti da su se sa pomenutog albuma izdvojile na američkom tržištu još i naslovna numera ‘Private Dancer’ koju je komponovao Mark Knoplfer, kao i pesma ‘Better Be Good To Me’.

Svoju enormnu tadašnju popularnost Tina je znala da iskoristi pevajući na koncertima po svojim dobro organizovanim svetskim turnejama koje su usledile odmah nakon albuma. Njeni nastupi nisu samo bili ugođaj za uho, već naprotiv, Tina je jedna od prvih koja je unela u toku koncerata ‘specijalnu energiju i igru do granica’, tako da svi oni koji su imali privilegiju da prisustvuju njenim ‘live’ nastupima , mogu ponosno reći da imaju uspomenu i nezaboravno sećanje za ceo život.

1985 godine Tina je prihvatila ulogu u filmu ‘Mad Max Beyond Thunderdome’ iz kojeg je proizašao još jedan međunarodni hit za sva vremena pod nazivom ‘We Don’t Need Another Hero ( Thunderdome)’ . Te iste godine, Tina je nastupila u duetu sa Mick Jagger -om na ‘Live Aid koncertu’ i imala značajan doprinos u US dobrotvornoj akciji preko singla – ‘We Are The World’ . Iz tog perioda neophodno je takođe pomenuti još jedan hit na američkom tržištu, a to je bila duetska pesma sa kanadskom zvezdom Bryan Adams – ‘It’s Only Love’.

Tina Turner je ostvarila takođe velike uspehe u kasnim 80- tim godinama sa albumima ‘Break Every Rule’ i ‘Foreign Affair’. Na ovim albumima izdvojile su se sledece pesme kao hitovi : ‘ Typical Male’, ‘Two People’ , ‘ What You Get Is What You See’ i ‘ Break Every Rule’. Jedan od njenih kasnijih hitova, na istoimenom albumu, koji se i dalje vrti i sluša u svim rock retrospektivama , a naročito u sportskim reportažama, je Bonnie Tyler- ova pesma ‘ The Best ‘. Na ovom albumu su se takođe izdvojili kao hitovi i ‘Don’t Wanna Lose You’ i ‘Steamy Windows’ koju je originalno prvo snimio Tony Joe White. U ranim devedesetim godinama Tina je imala još nekoliko hitova, izdvajamo duetsku pesmu sa Rod Stewart ‘It Takes Two’ kao i obradu nekadašnjeg hita iz vremena sa Ike – ‘Nutbush City Limits’.

1993 godine snimljen je autobiografski film o životu Tine Turner pod nazivom ‘ What’s Love Got To Do With It’ koji je svakako doprineo da istoimeni album postane jedan od najprodavanijih u istoriji, a uskoro je usledila i svetska turneja pod istim nazivom. U bogatom Tininom repertoaru postojali su brojni hitovi, pored već navedenih potrebno je spomenuti i pesmu ‘ I Don’t Wanna Fight’ koju je nekada pevala Lulu, kao i pesmu ‘Goldeneye’ iz istoimenog filma o James Bondu koji je snimljen 1995 godine. Sledeći album koji je objavljen 1996 godine pod nazivom ‘Wildest Dreams’

je u potpunosti u rock zvuku i bio je vrlo dobro prihvaćen kod publike, sa ovim albumom Tina se definitivno oprostila od povremenih povrataka svojim počecima i R&B zvuku.

I pored zrelih životnih godina, obzirom da je bila blizu šezdesete godine života, Tina je i dalje nastupala i snimala. Upravo oktobra 1999 godine , nekoliko dana pre svog šezdesetog rođendana objavila je još jedan hit ‘When The Heartache Is Over’ . Ovaj hit je bio najava njenog sledećeg albuma ‘Twenty Four Seven’ koji nije ispunio njena očekivanja obzirom na mlak prijem kod publike, tako da je Tina uskoro objavila da zvanično prestaje sa živim nastupima, što ipak na zadovoljstvo svojih obožavaoca nije ispunila, već je ipak nastavila sa ponekim, istina ređim nastupima.

Bez obzira što su neki muzički kritičari zamerali Tini da suviše insistira na jedno- dimenzionalnom pristupu koji je podrazumevao vrlo energične, žive nastupe i igru, način njenog pevanja, emotivna interpretacija , specijalna boja vokala, igranje i neiscrpna energija napravile su od nje legendu čiji se hitovi i dalje slušaju, a video snimci koncerata sa zadovoljstvom gledaju. Ona je jedna od zvaničnih muzičkih Diva čije zajedničke koncerte – nastupe ćemo pamtiti celog života.

Tina danas živi mirnim načinom života u Švajcarskoj, u okolini Ciriha, nakon prihvatanja budistićke vere. Vrlo rado se priseća svojih uspeha , popularnosti, velikih turneja i koncerata, kao i nastupa sa velikanima muzičke scene. Ipak u maltene svim svojim intrevjuima ima potrebu da spomene svoje teško detinjstvo, nimalo laki način sticanja slave i popularnosti, kao i činjenicu da je ona van pozornice vrlo mirna i tiha osoba, što apsolutno nema nikave veze sa njenim ‘divljim’ ponašanjem i nezaboravnim nastupima na pozornicama širom sveta.

Izbor iz diskografije :

Albumi :

The Country Of Tina Turner ( Connoisseuer )
Acid Queen ( United Artists 1975 )
Rough ( United Artists 1978 )
Love Explosion ( United Artists 1979 )
Private Dancer ( Capitol 1984 )
Break Every Rule ( Capitol 1986 )
Tina Live In Europe ( Capitol 1988 )
Foerign Affair ( Capitol 1989 )
What’s Love Got To Do With It ( film soundtrack ) ( Virgin/Parlophone 1993 )
Wildest Dreams ( Virgin/Parlophone 1996 )
Twenty Four Seven ( Parlophone 1999 )

Filmovi :

Tommy ( 1975 )
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ( 1978 )
Mad Max Beyond Thunderdome ( 1985 )
What’s Love Got To Do With It ( 1993 )
Last Action Hero ( 1993 )

Muzicke legende

Strana Muzika