Korni grupa

Po napuštanju sarajevskih ’lndexa’, klavijaturista Kornelije Kovač dolazi u Beograd . O svom dolasku Kornelije je kasnije pričao : ’ U Beograd sam došao sa određenim planom. To je bila neka moja garancija da ću ovde uspeti.

Počeo sam da okupljam ljude , prvi je bio Bojan Hreljac, zatim Borko Kacl, na kraju smo nagovorili i Furdu … ’. Na taj način Kornelije Bata Kovač je septembra 1968 godine oformio ‘Korni grupu’ . Sastav su u početku činili gitarista Velibor Borko Kacl (ex ’Zlatni dečaci’), basista Bojan Hreljac (ex ’Elipse’), bubnjar Vladimir Furduj Furda (ex ’Elipse’), dok je pevačica bila Seka Kojadinović.

Od samog početka grupa privlači veliku pažnju, tako da su na prvom koncertu 1968 godine u Domu sindikata, povodom izbora sportiste godine, doživeli prave ovacije. Grupa je nastupala sa igračicama, što je prijatno iznenadilo publiku. Tada je u Radio Beogradu postojala emisija “Studio VI vam pruža šansu” gde su predstavljane nove grupe koje su nastupale uživo, tako da je bila pozvana i ’Korni grupa’. Međutim, Seki Kojadinović se nije dopao izbor pesama, odbila je da peva, pa je to umesto nje uradio Kornelije Kovač. Posle ovog incidenta Seka više nije bila član grupe, jer je smatrala da je ona zvezda, a grupa tu samo da nju prati, što se nije nikako uklapalo u plan Kornelija Kovača, koji uskoro angažuje perspektivnog soul pevača Dušana Prelevića Preleta.

 

 

Već u to vreme Kornelije je želeo da ostvari svoju viziju progresivne muzike, ali to nije najbolje prolazilo kod kritike koja je očekivala komercijalne pesmice. Ta večita dilema tj potreba da se zadovolji svoj muzički ukus i komponuje , izvede, nešto što je muzički izazov, sa jedne strane, i komercijalne pesme u vidu hitova, sa druge strane, su pratili Kornelija i ‘Korni grupu’ kroz celu karijeru. Mnogo godina kasnije Kornelije je izjavio : ’ Ja ne razmišljam jesmo li najbolji. To nije važno. Važno je što imamo svoju publiku, i to mogli bismo reći dvovrsnu : onu koja nas poznaje po hitovima, ali i onu koja nas u poslednje vreme voli po muzici koju sada interpretiramo. ‘

Kako bi ispunio očekivanja kritike i medija Kornelije je smislio jednostavnu pesmu “Cigu ligu” sa kojom je ’Korni grupa’ nastupala u Zagrebu na izboru za našeg predstavnika na ’Evroviziji’ 1969 godine. Po svom običaju, Prele je odmah napravio skandal jer je na nastup došao pripit u poslednjem trenutku, posvađao se sa Kornelijem i bilo je jasno da je njegova karijera u ‘Korni grupi’ okončana. Ipak sa Prelevićem grupa snima prvu ploču 1969 godine u izdanju PGP RTB “Cigu Ligu” / “Čovek i pas”. I dok je pesma “Cigu Ligu” preko noći postala hit koji su svi pevušili, što je bilo itekako potrebno grupi za dalji razvoj karijere, druga pesma “Čovek i pas” je bila interesantno zamišljena , ne tako komercijalna, a komponovao je gitarista Borko Kacl.

Novi pevač postao je Riječanin Dalibor Brun koji je ranije pevao u sastavu ’Uragani’ sa kojima je snimio singl pesme “Deborah” i “Radi moje ljubavi”, zatim je prešao u grupu ’Bohemi’ sa kojima je izvodio repertoar grupa ’Led Zeppelin’, ’Canned Heat’ i ’Jeff Beck Group’. Kovač je bio vrlo zadovoljan dolaskom Dalibora u grupu pa je povodom toga dao i izjavu : ’ Mislim da je ova varijanta grupe dobra i da tek sada možemo da pokažemo koliko vredimo. Publika će imati više prilike da nas sluša jer ćemo više raditi. Logično je bilo što smo pauzirali neko vreme, jer svaka grupa koja počinje mora najpre da nađe sebe pa tek onda da krene u osvajanje publike. Sada, kada imamo dobrog pevača, možemo da pravimo bolje snimke i ploče ‘.

Sredinom 1969 godine izlazi ploča sa prvim hitovima : “Magična ruka”, “Sonata” i “Dzum ram”. Pesma “Dzum ram” koju je komponovao Kornelije odmah postaje hit i svakog dana se emituje na svim radio stanicama. Pesma “Sonata” je komponovana po ugledu na istoimenu melodiju Ludviga Van Betovena, a možda je trebalo najveću pažnju da privuče pesma “Magična ruka” koja za ono vreme vrlo neoubičajeno traje celih šest minuta.

Kornelije Kovač je zbog popularnosti pristajao i na učešće na šlagerskim festivalima, kao što su ‘Pesma Evrovizije’, ’Beogradsko proleće 69’, ’Opatija 69’ gde je ’Korni grupa’ nastupala sa pesmama “Cigu ligu” , “Dzum ram” i “Devojčice mala”. Te iste 1969 godine grupa izdaje novu ploču na kojoj se nalaze pesme “Pastir i cvet” / “Ako jednom budeš sama”. U to vreme Kornelije Kovač je jedan od najcenjenijih muzičara : ’ Univerzalni muzičar koji svira klavir, orgulje, vibrafon, bas gitaru i još neke instrumente, u isto vreme je i kompozitor, aranžer i pisac tekstova. U svojim kompozicijama Kornelije svojim aranžmanima daje jednu novu muziku, modernu, ali u isto vreme i prijatnu za slušanje ‘. ’Korni grupa’ je sa pesmom “Pastir i cvet” nastupala u Holandiji na festivalu ’Singing Europe’ gde su dobili nagradu tj pehar Zlatni stub kao najoriginalnija grupa, mada su u konkurenciji bili sastav ’Walace Collection’ i Olivia Newton John. U toj pesmi koja vuče na etno zvuk, Kornelije je po prvi put upotrebio zaboravljene instrumente šargiju, tarabuk i frulu. Na ‘Opatiji 69’ godine izvode pesmu “Devojčice mala” i ona se nalazi na singlu zajedno sa pesmom “Priča se” kvarteta 4M.

Kako se kod Dalibora Bruna vremenom istanjio entuzijazam, na prijateljski način se rastao od grupe, a novi pevač je 1969 godine, uz posredništvo Lokice Stefanović, postao Adolf Dado Topić koji je karijeru započeo u ‘Dinamitima’ iz Osijeka. Topić ubrzo u grupu dovodi svog kolegu iz ’Dinamita’, gitaristu Josipa Bočeka koji je zamenio Borka Kacla. Sa Topićem ’Korni grupa’ razvija svoju ideju progresivne muzike i tada nastaju, za to vreme, avangardne i neobično duge kompozicije “Jedna žena” i “Prvo svetlo u kući broj 4”, kao i “Etida” inspirisana klasikom i “Žena je luka, a čovek brod”.

Po mnogima ovo je bio i najbolji period u kome je Korni grupa dostigla svoj vrhunac i prava je šteta što u tom periodu nije snimljen jedan album. Sa pesmom “Jedna žena” Korni grupa na Zagrebačkom festivalu 1970 godine dobija prvu nagradu publike i žirija, a za ovu pesmu neki muzički kritičari tvrde da je prva jugoslovenska pesma koja se može svrstati u kategoriju ‘underground ’ muzike . Iste godine rade muziku za film “Bube u glavi” Miše Radivojevića, na B-strani singla “Bube” nalazi se i zanimljiva Kornelijeva kompozicija “Neko spava pored mene”. Zatim nižu seriju hitova: “Trla baba lan”, “Slika” (na muziku tada nepoznatog autora Ljube Ninkovića) vodeći paralelno dve karijere: progresivnu i onu drugu, više estradnu tj komercijalnu. Zanimljivo je da je pesmu “Trla baba lan” prepevala francuska pevačica Dalida i sa njom postigla veliki uspeh u svetu. Firma ’Philips’ je otkupila pravo na tu pesmu i dvadesetak pevača širom sveta je snimilo tu pesmu u različitim verzijama. U to vreme grupa se redovno pojavljuje u raznim TV emisijama, promociju svojih singl ploča rade u tada vrlo popularnoj TV emisiji ‘ Maksimetar ‘ , uživaju izuzetan ugled , a sa druge strane od njih se još uvek puno očekivalo i nekako osećalo da njihovo vreme tek dolazi.

Godine 1971 ‘Korni grupa’ snima muzičku poemu “1941.” na stihove Branka Ćopića. Pored Topića, pevala je i Josipa Lisac čija pojava, neprevaziđene vokalne sposbnosti i način interpretacije na našoj muzičkoj sceni izaziva vrstu pozitivnog šoka. Poema je urađena za TV emisiju “Jedan čovek jedna pesma”, koju je režirao Jovan Ristić. Zatim su proveli mesec dana u Parizu prateći živom svirkom modnu reviju ’Prokleta Jerina’ kreatora Aleksandra Joksimovića, i tada se za njih zainteresovao cenjeni producent Alan Milo iz kuće ’Barclav’. Vođen svojim ambicijama i potrebom za ličnim dokazivanjem , 1971 godine Dado Topić napušta ‘Korni grupu’ i u Zagrebu osniva svoju grupu ’Time’ .

Novi pevač, septembra 1971 godine postaje malo poznati solista grupe ’Ambasadori ’ iz Sarajeva, Zdravko Čolić. On se u sastavu zadržava samo pola godine, jer se njegov senzibilitet nije uklapao u stil ’Korni grupe’. Sa njima snima singl sa pesmama “Gospa Mica gazdarica” , ” Kukavica” i “Pogledaj u nebo” i zatim se posvećuje izuzetno uspešnoj solo karijeri koja će trajati decenijama.

Početkom 1972 godine za frontmena Korni grupe dolazi Zlatko Pejaković iz Osijeka, koji je pre toga pevao u grupi ‘Zlatni akordi’ . Sa njim rade debi album koji predstavlja pravu prekretnicu na domaćoj muzičkoj sceni. Na albumu se nalaze složene teme u pesmama : “Put na Istok”, “Bezglave Ja Ha horde”, “Moj bol” i “Glas sa obale boja”. Ovom pločom nude jednu od prvih ozbiljnih LP ploča koja će sigurno ući u anale domaće muzike. Pre njih su samo ‘Grupa 220’ i ’Time’ uspeli da snime LP. Godine 1972 ’Korni grupa’ nastupa na Montrey Jazz festivalu u Švajcarskoj, a kao pojačanje sa njima sviraju saksofonista Mića Marković i trubač i violinista Petar Ugrin iz sastava ’Mladi levi’.

Krajem 1973 godine u Italiji pod imenom ’The Cornelians’ snimaju na engleskom simfo rock album “Not An Ordinary Life”. Ploča u Evropi izlazi bez adekvatne reklame i zato se prodaje u svega desetak hiljada primeraka. Taj album licencno je objavljen i na našem tržištu. Ređaju se opet uspešni singlovi “Oj, dodole” i “Ivo Lola” za koju je tekst urađen po motivima poslednjeg pisma Ive Lole Ribara. Pesmu “Znam za kim zvono zvoni” sa B-strane tog singla pevala je Ditka Haberl. Tu su i singlovi “Etida”, “Divlje jagode”, “Miris” na tekst Šarla Bodlera i “Praštanje” po pesmi Brane Crnčevića koji je u ono vreme smatran disidentom.

U proleće 1974. godine sa pesmom “Moja generacija” pobeđuju na Opatijskom festivalu i postaju naši predstavnici na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Brajtonu. Tada trijumfuje grupa ’ABBA’ sa pesmom “Waterloo”, a ’Korni grupa’ osvaja dvanaesto mesto, pri dnu, što je tada bilo normalno za naše predstavnike. Singl sa pesmama na engleskom “Moja generacija” i skraćena verzija “Jedne žene” tada biva objavljen u Italiji. Na festivalu ’Vaš šlager sezone’ za pesmu “Kuda ideš, svete moj” Zlatko Pejaković dobija nagradu za najbolju interpretaciju, a Kornelije prvu nagradu žirija za kompoziciju. Po izboru engleskog časopisa “Music Week” Korni grupa je 1974 godine, na osnovu rezultata u Jugoslaviji, proglašena za grupu godine.

Razočaran slabim prijemom italijanskog albuma i lošim plasmanom na Evroviziji, Kornelije odlučuje da 1 decembra 1974 godine grupa zvanično prestane sa radom. Dva oproštajna koncerta održali su u novosadskom ’Studiju M’. Nastupi su bili snimani i deo tog materijala pojavio se na prvom domaćem duplom albumu “Mrtvo more” koji dosledno prikazuje dvosmernu karijeru ’Korni grupe’. Na jednoj ploči su njihovi hitovi sa singlova, a na drugoj živi snimci sa oproštajnog koncerta: “Put na Istok”, “Čovek sa belom zastavom” i “Blues”. Takođe, na duplom živom albumu “Randevu s muzikom” koji je izdao Jugoton 1977 godine, objavljeni su njihovi snimci pesama “I ne tako običan život” i “Jedna žena”, snimljeni na koncertu u novosadskom ’Studiju M’. Godine 1979 pojavila se i ploča “1941” na kojoj je istoimena poema.

’Korni grupa’ se ponovo okupila sa Dadom Topićem maja 1987 godine za koncert ’Retrovizor’ koji je organizovao Radio 101 u zagrebačkom ’Domu sportova’. Te večeri su se uz njih, pojavile i druge legende jugoslovenske muzičke scene kao : ‘lndexi’, ’Time’, ’YU grupa’, Drago Mlinarec i ’R.M. Točak band’. Na duplom koncertnom albumu “Legende YU rocka” (Jugoton 1987) ’Korni grupa’ je predstavljena snimkom “Jedna žena”. Juna 1987 godine koncert Yu legendi je ponovljen i u beogradskom ’Sava centru’. Diskografska kuća Komuna je 1996. godine objavila CD “Prvo svetlo neobičnog života” na kome su snimci iz njihove progresivne faze, a uvršćena je i “Prvo svetlo u kući broj 4”.

Po raspadu grupe, Kornelije Kovač je započeo plodnu solo karijeru, Zlatko Pejaković je prešao u zabavnjačke solo vode i jedno vreme je bio neprikosnoven na festivalima, Josip Boček je postao studijski muzičar, a autorski se iskazao na duplom albumu “Kongres rock majstora” (Jugoton 1975), gde je dobio jednu stranu na kojoj je i odličan instrumental “Dinamit”, posvećen njegovoj prvoj ozbiljnoj grupi iz osječke faze. Bojan Hreljac je kao studijski muzičar učestvovao na snimanju preko 4 000 pesama, radi kao producent i muzički urednik na RTS. Vladimir Furduj je kao studijski muzičar takođe snimio brojne ploče, a 1976 godine je otišao u Švajcarsku gde je završio dvogodišnju jazz akademiju. Po povratku je objavio solo ploču “Furda” (Jugodisk 1985) na kojoj se predstavlja svojim fussion instrumentalima, a u studiju su mu se priključili vodeći beogradski muzičari: Mića Marković, Laza Ristovski, Dragan Ilić, Dragan Jovanović, Ivan Švager, Nenad Jelić i Neša Japanac. Tokom 1986 i 1987 godine svirao je u Nemačkoj sa Dadom Topićem, a po povratku u Beograd osnovao je školu za bubnjare. U Nemačku je ponovo otišao krajem 1989 godine gde je svirao po američkim klubovima.

Diskografija

Singlovi :

“Cigu-ligu” / “Čovek i pas” (PGP RTB 1969)
“Dzum-ram”/ “Sonata”/ “Magična ruka” (PGP RTB 1969)
“Pastir i cvet” / “Ako jednom budeš sama” (PGP RTB 1969)
“Trla baba lan”/ “Slika” (PGP RTB 1970)
“Bube”/ “Neko spava pored mene” (PGP RTB 1970)
“Kukavica” / “Gospa Mica gazdarica” / “Pogledaj u nebo” (PGP RTB 1971)
“Pusti da te diram” / “Jedan groš” (PGP RTB 1971)
“Pokloni svoj mi foto” / “Bez veze” (PGP RTB 1972)
“Povuci potegni” / “Na četiri točka” / “Maksimetar” “Zeleni megaherc” (PGP RTB 1973)
“Tri palme”/Tri čoveka u kafani” (PGP RTB 1973)
“Oj dodole” / “Život” (PGP RTB 1973)
“Ivo Lola” / “Znam za kim zvono zvoni” (PGP RTB 1973)
“Etida” / “Jedna žena” (PGP RTB 1973)
“Moja generacija” / “Zbogom ostaj o, detinjstvo” (PGP RTB 1974)
“Moja generacija” / “Etida” (Philips 1974)
“Kuda ideš, svete moj” / “Divlje jagode” (PGP RTB 1974)
“Miris”/ “Praštanje” (PGP RTB 1974)

Albumi :

“Korni grupa” (PGP RTB 1972)
“Not An Ordinary Life” (PGP RTB 1974)
“Mrtvo more” dupli album (PGP RTB 1975)
“1941.” (PGP RTB 1979)
“Prvo svetlo neobičnog života” kompilacija (Komuna 1996)

Etida – Korni grupa tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: