Najčitaniji srpski “laki” pisac, nezaobilazni deo sentimentalnog vaspitanja brojnih generacija, majstor-pripovedač, slikar po obrazovanju, Momčilo Momo Kapor rođen je u Sarajevu 1937.godine.


1961.godine diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu, u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Bavio se novinarstvom, godinama je pisao za NIN, Politiku… Pod pseudonimom tnejdžerke Ane godinama je pisao kolumne u “Bazaru” – “Beleške jedne Ane”. Pisao je šarmantno, sa lakoćom i posebnim sentimentom, koji nikada nije prelazio u patetiku, i zato je bio veoma omiljen i čitan. Proglašavali su ga piscem “džins književnosti”, a Beograd je ostao njegov nepresušni izvor inspiracije.

Objavio je veliki broj naslova medju kojima i romane: Foliranti, Provincijalac, Beleške jedne Ane, Hej, nisam ti to pričala, Ada, Zoe, Una, Od sedam do tri, Knjiga žalbi, Zelena čoja Montenegra, Poslednji let za Sarajevo, Hronika izgubljenog grada, Čuvar adrese, Legenda o Taboru, Ivana, Lep dan za umiranje, samc, Eldorado zbirke priča: I druge priče, Lanjski snegovi, 101 priča, Smrt ne boli, hrestomatiju Sentimentalno vaspitanje, romansiranu autobiografiju Uspomene jednog crtača, knjige za decu Onda (Sanja) i Lero-kralj leptira. Na engleskom je objavio neobični vodič “A Guide to the Serbian Mentality“…

 

Autor je i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova (Bademi s onu stranu smrti, Banket, Valter brani Sarajevo, Džoli džokej, Kraj vikenda).Po romanima “Una” i “Knjga žalbi” snimljeni su filmovi.

Preminuo je u Beogradu 2010.godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Oglas

Traži se jedna polovna nedelja,
bez vesti o nesrećama i ratovima!
Traže se prijatelji,makar dotrajali,
svi oni iščezli, raseljeni, izgubljeni, poženjeni.
Traže se svi oni sto su nas raznosili komad po komad,
deo po deo: delove našeg vremena, naše ljubavi,
traže se da vrate ljubav!
Traži se nada!
U ovom malom oglasu traži se nada,
polagana u same sebe i u vreme koje dolazi!
Ako ta nada izneveri, ako se ta nada ne vrati,
njene dugove ne priznajemo kao svoje!

“Zar je čitava igra tako udešena da upravo kad počneš da dobijaš, počinješ i da gubiš?!”
(Momo Kapor)

Posle ljubavi – Momo Kapor tekst i video

Književnost

PODELI: