Preko pedeset godina miluje nas besprekorni glas i savršena interpretacija pažljivo odabranih pesama legende naše narodne muzike, gospodina Predraga Cuneta Gojkovića.
Rodjen je 1932.godine u Kragujevcu, a 1936.godine porodica se preselila u Beograd. Nadimak “Cune” je dobio zahvaljujući majčinom “hodi da te majka cune” (poljubi). Još kao dete nastupao je na sceni Kolarca, u predstavi-vodvilju “Prelo na selu”. Interesantno ja da je tada nastupio obučen kao devojčica, u narodnoj nošnji i sa kikama! U njegovoj školi nisu mogli da nadju još jednu devojčicu koja tako lepo peva, pa je tako uskočio dečak maskiran u devojčicu. Godinu dana potom je pevao u dečjem horu Radio Beograda u duetu sa svojom rodjenom sestrom.

Kasnije se amaterski bavio pevanjem, u horu, da bi se 1954.godine definitivno posvetio pesmi. Napustio je siguran posao u pošti i otišao u Vršac da peva u tamošnjem hotelu “Srbija”, uprkos velikom protivljenju roditelja. Naredne četiri godine pekao je zanat kafanskog pevača, i na kraju je pevao u zemunskom “Centralu”. Tada je odlučio da se priključi muzičkom triju koji je izvodio tada popularne meksikanske pesme. Za nedelju dana naučio je petnaest meksikanskih pesama i počeo da nastupa usput svirajući i kontrabas. Brzo se pročuo nenadmašnim izvodjenjem pesme “Halisko”, sa kojom je osvojio odlično drugo mesto na fesivalu u Milanu “Šest dana kancona” 1958.godine. Nastupao je na festivalima zabavne muzike i snimao za Radio Beograd sa Revijskim i Džez orkestrom, naravno samo zabavne melodije. Njegova ploča “Prodavačica ljubičica” prodata je tada u 50 000 primeraka.

A onda se 1962.godine dogodio prelomni trenutak u Cunetovoj karijeri: gotovo slučajno snimio je za Radio Beograd pesmu “Kafu mi draga ispeci”. Pre njega tu pesmu je snimilo pet pevača, ali je tek u Cunetovoj izvedbi postala hit. Ploča je prodata u tiražu od preko 100 000 primeraka, i to je prva “zlatna” ploča na Balkanu. Ljudi su prvo kupovali Cunetovu ploču, a potom gramofon, najčešće na kredit. Veliki uspeh te pesme opredelio je Cuneta da se posveti narodnoj pesmi. Postao je medijska zvezda, ali u najpozitivnijem svetlu, oko njega nikada nije bilo skandala.

Bio je i ostao lepo vaspitan, porodični čovek, omiljen i poštovan kolega, pevač koji je vredno radio na sebi i tokom godina stekao reputaciju legende naše narodne muzike. On peva sa lakoćom i dan-danas, ima apsolutni sluh, savršenu dikciju i veoma prijatan mekan, somotast glas velikog raspona. Tokom karijere pažljivo je birao repertoar, on poznaje i izvodi preko 4000 narodnih, starogradskih, meksikanskih i evergrin pesama. Predsednik Tito ga je često pozivao da uživa u njegovoj “Kafi” I “Sonji”. (Tito ga je odlikovao ordenom zasluga za narod).

1966.godine otišao je na turneju u Ameriku i tamo ostao naredne tri godine. Po povratku u domovinu nastavio je svoju uspešnu karijeru. Te 1971.godine osmislio je takmičenje u natpevavanju “Ko zna više” . Protivnik mu je bio Mile Bogdanović, i posle 15 sati neprekidnog pevanja, Cune je pobedio, sa jednim bodom razlike. U narednih trideset godina obeležavali su svaku deceniju tog prijateljskog pesničkog dvoboja, čiji je cilj bilo lepo druženje i promovisanje dobre narodne pesme.

Pored mnoštva objavljenih gramofonskih ploča, preko 1000 snimaka za Radio Beograd, Cune je često nastupao na televiziji u uspelim šou programima, pamte se njegovi nastupi sa kolegom Tozovcem. Igrao je i u dva filma: “I bog stvori kafansku pevačicu” i “Jagode u grlu”, gde je dobio nagradu za najboljeg debitanta. Nastupao je i u opereti “Slepi miš” u Narodnom pozorištu, kao i u predstavi Ateljea 212 “Sveti Georgije ubiva aždahu”. Sve ove godine Cune je nenametljivo prisutan na našoj muzičkoj sceni i svuda rado slušan i cenjen kao istinska živa legenda.

Napustio nas je 21. jula 2017.

 

Ruže su uvele – Cune Gojković tekst i video

Kafu mi draga ispeci – Cune Gojković tekst i video

Te oči tvoje zelene – Predrag Cune Gojković tekst i video
Narodna muzika

PODELI: