Ratko Divjak je naš poznati džez bubnjar koji je svoju karijeru počeo u rock muzici. Zanimljivo je da je svoju punu afirmaciju stekao tek u Ljubljani, iako je u Zagrebu proveo značajno razdoblje na početku svog rada u džez muzici.

Rođen je 1947 godine u Vukovaru , a školovao se u Osijeku, gde je i maturirao. U istom gradu je učio da svira flautu najpre u Nižoj, a kasnije i  Srednjoj muzičkoj školi. Bubnjeve je počeo svirati 1964 godine, a nezamenjivi džez bubnjar je postao nakon studija na Institutu za jazz u Gracu.

Prvo je svirao bubnjeve po rock i pop sastavima, a sa džezom se upoznao slušajući gramofonske ploče kao i većina naših džezista  tog vremena. 1968 godine odlazi u Zagreb i postaje član orkestra Iće Kelemena, a godinu dana kasnije počinje da radi i sa Boškom Petrovićem. Bio je bubnjar u Petrovićevim grupama, tj njegovom kvartetu, takodje i u ‘B.P.Convention’,  kao i član njegovog međunarodnog ansambla ‘Nonconvertabile All Stars’.

Sa tim ansamblima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Zapadnom Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Szegedu. Neko kraće vreme je svirao i u ‘Plesnom orkestru Radio -Televzije Zagreb’ i sa njima učestvovao na ljubljanskom džez festivalu 1971 godine.

Krajem 1973 godine odlazi za Ljubljanu i postaje član ‘Plesnog orkestra Radio- televizije Ljubljana’ sa kojima je redovno nastupao na ljubljanskim džez festivalima, ponekad i sa gostima kao Jiggs Whgham, Duško Gojković, a nastupao je i na beogradskom festivalu džeza.

<

U Ljubljani istovremeno svira i u manjim grupama,sa Petrom Ugrinom u sastavu ‘Pop Jazz Ljubljana’, u kvintetu sa Tonetom Janšom Sinan Almanovic trio sa kojim je predstavljao JRT na međunarodnom jazz festivalu u Poriju u Finskoj. Povremeno je nastupao i u grupi ‘Sonična pot’, takođe i u kvartetu Andreja Arnola. Bio je član ritam sekcije na jam sessionu u ljubljanskom hotelu ‘Bellevue’ u toku dvadesetog i jubilarnog jazz festivala Ljubljana ’79, gde je pratio domaće i strane džeziste. U klubu istog hotela redovno je nastupao sa ljubljanskim džesistima i gostima.

Iako je dugo vremena živeo u Ljubljani njejgovi kontakti sa Zagrebom su česti, tako je sa Boškom Petrovićem i njegovim grupama gostovao u zagrebačkom klubu ‘Lapidarij’ te na koncertima u Novom Sadu, Zagrebu i Ljubljani kada je i snimljen album ‘4 lica jazza’.

Izbor diskogafije :

Swiniging East ( MPS / PGP- RTB )
Jazz festivali Ljubljana ’71 i ’74 ( Suzy /Jugoton )
From Europe With Jazz VOL. 1 ( MPS )
Zeleno raspoloženje ( Jugoton )
Križanke ( RTV Ljubljana )
Jazz na koncertnom podiju VOL. 1 ( Jugoton )
4 lica jazza ( Jugoton )
Samo muzika ( RTV Ljubljana )

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”D0C104CE7B53E8AC”]

Domaca Džez muzika

PODELI: