Rođen je 27.marta 1941.godine u Beogradu, odrastao u Valjevu i već je kao srednjoškolac bio lokalna pevačka zvezda na igrankama. Došao je u Beograd na studije mašnstva, ali je nastavio sa pevanjem na igrankama i na radiju. Ubrzo, počeo je da snima ploče i nastupa na festivalima.

Debitovao je na Opatijskom festivalu i na Beogradskom proleću 1962. godine.

Prvi hit dogodio mu se 1964.godine –”Osamnaest žutih ruža”, to je bila prva dvostruka zlatna ploča kod nas, u tiražu od 200 000 primeraka. Ubrzo, Miki kreće na čuvene turneje po Sovjetskom Savezu. U to vreme pevači iz Jugoslavije bili su veoma traženi, a najpopularniji su bili Miki, Đorđe Marjanović, Ivica Šerfezi i Radmila Karaklajić.

1967. na domaćoj “Pesmi leta” Miki se oženio u Dubrovniku, i pobedio sa pesmom “Pijem”, koja je bila apsolutni hit te godine. Ubrzo je izbila afera – pesma je plagijat grčke “To Karavi” (brodić) grčkog autora Jorgosa Zambetasa! Cela ta medijska gužva završila se pomirenjem dvojice umetnika, čak je Zambetas bio kum Mikijevom sinu, a Miki je dospeo u vrh popularnosti.

U to vreme čak je postojalo rivalstvo između njegovih obožavaoca (“Mikista”) i “Đokista”, koji su podržavali Đorđa Marjanovića.

Najuspešniju saradnju Miki je imao sa Borisom Bizetićem koji mu je tokom deset godina napisao i komponovao 34 pesme. Počelo je 1970.godine hitom “Ako jednom vidiš Mariju”.

Miki je bio i ostao sentimentalni romantičar, na sceni je duboko proživljavao svoje tekstove, voleo i patio, i publika mu je verovala. Njegove pesme govorile su o usamljenosti, razočaranju, o smislu života, o pesniku i gitari, suzama i moru…
I te pesme ostaju za sva vremena- “Pijem”, “Ako jednom vidiš Mariju”, “Pesnikova gitara”, “U kamenu pesma piše”, “Kad bih znao da je sama”, “Grkinja”, “Lihnida”…

Pored muzike, Mikijeva velika ljubav bio je i šah. Igrao je na mnogim turnirima u zemlji i inostranstvu, svojevremeno je remizirao u meču sa Karpovim.

Preminuo je 13.januara 2017.godine u Beogradu, od posledica moždanog udara. Počiva u aleji zaslužnih građana.

Pijem – Miki Jevremović tekst i video

Estrada

PODELI: