Nekrunisani kralj hrvatske estrade, pevač koji je prodao najviše ploča u Jugoslaviji, autentičan, samouveren, pa i nadmen i hvalisav, ali ostaje jedan jedini – Mišo Kovač.


Ovaj Šibenčanin, rođen 1941. godine, s lakoćom je punio sale i stadione, potekao je iz naroda, narodu je i pripadao. Pravi Dalmatino, sa karakterističnim mačo brkovima, okićen zlatom, sa svojim moćnim glasom, uvek je imao smelosti da kaže ono što misli, da nepogrešivo odabere pravu pesmu, da se izbori za ženu koju voli, i da uvek ostane samo svoj, izvan svih estradnih kuhinja.

Pobedio je na svom prvom pevačkom takmičenju u rodnom gradu, sa sedamnaest godina. Kao nagradu dobio je tri ploče Elvisa Prislija.Vojsku je služio u Beogradu, i često nastupao kao gost Mileta Lojpura na čuvenim igrankama na Kalemegdanu. Bila je to 1961. godina, a Mišo je pevao pesme Reja Čarlsa, Elvisa Prislija, Adriana Ćelentana…

Prvu ploču snimio je 1964. u Zagrebu, posle je snimio još nekoliko singlica, i pravi uspeh se dogodio 1969. na sarajevskom “Šlageru sezone”.Pesma “Ti se nećeš vratiti” prodata je u 500 000 primeraka, i označila početak dugogodišnje saradnje sa Đorđem Novkovićem.

A onda je došao Splitski festival i Mišin trijumf – pesma “Proplakat će zora” za dva dana osvaja pet nagrada! Ponovo je imao tiraž od pola miliona primeraka, a zaradu od prodaje ploče uplatio je za izgradnju autoputa Zagreb-Split!

Interesantno je da Mišo Kovač nije imao mnogo uspeha na festivalima, ali njegove pesme su redovno postajale hitovi i imale ogromne tiraže. Sedamdesete godine obeležili su “Još i danas teku suze jedne žene”,”Zalij to cveće suzama sreće””Drugi joj raspliće kose, a ja je volim”, “Ja ne mogu drugo, nego da je ljubim”.

Krajem sedamdesetih, pod uticajem rok i folk muzike, menja se dotadašnja zabavna muzika, i Mišo se prilagodio – 1980. raskida sa zvukom sunca i mora, objavljuje kraj svog učešća na festivalima. Slede uspešne LP ploče “Uvijek ima nešto dalje”, “Jači od vjetra”; “Ti si pjesma moje duše”.Nova, mlada publika hrli na njegove koncerte, u rokerskoj atmosferi i euforiji. Mišo Kovač je do 1989.godine pet puta proglašavan za pevača godine, a te 1989. i za ličnost godine.
1975. godine dogodila se pesma “Ostala si uvijek ista”, do danas neprevaziđena i voljena:

Ostala si uvijek ista

Odavno već nisam
mislio o tebi
među nama dani i godine stoje
nikada te više pronašao ne bih
da se jučer nismo
vidjeli nas dvoje
Stigao sam kasno
stajao na cesti
i slučajno tebe
ugledao tada
ni slutili nismo
da ćemo se sresti
pod svjetlima ovog
bezimenog grada
Pričaš mi o svemu
hodamo polako
odavno se nismo isplakali tako
ostala si uvijek ista
I ove suze na licu tvom
ostala si uvijek ista
jedina žena na putu mom
ostala si uvijek ista.

 

Proplakat će zora – Mišo Kovač tekst i video

Estrada

PODELI: