Sedamdesete godine prošlog veka pamtim po udaji i rođenju moje ćerke, diplomiranju i traženju posla…

Sedamdesete su bile po mnogima “zlatne godine” bivše Jugoslavije.Živelo se u materijalnom blagostanju, ali mislim da nije to određivalo “zlatni” pridev. Pre će to biti, sigurnost, mir i odsustvo “kolektivnog stresa”. Naši su gradovi bili na samom vrhu svetske liste po bezbednosti. Naši roditelji nisu brinuli da će imati novca za naše školovanje koje je za sve, bez izuzetka, bilo besplatno. Niko, pa ni penzioneri nisu strahovali da li će imati novca za lečenje, koje je takođe bilo besplatno za sve. Radno mesto je bilo sigurno do penzije. Niko se nije plašio da će zbog izgubljenog posla ostati na ulici usled nemogućnosti da otplati kredit.

Bilo je naravno mnogo bogatijih zemalja od naše, ali ne i onih gde se tako živelo spokojno i gde su gotovo svi bili u istom rangu – srednje klase.

Mi deca i mladi tih godina, oslobođeni svih tereta i strahova za budućnost, rasli smo ušuškani sa pogledom u budućnost od koje nismo ništa više očekivali. Imali smo sve što smo želeli.

Živeći u međusoboj ljubavi i nismo razmišljali ko se kako preziva i koje je vere ili nacije. Toplina i druželjubivost naših ljudi je već nadaleko poznata…Imali smo vremena i novca za izlaske, prijateljstva, putovanja…Za ostale zemlje Istočne Evrope bilo smo “Zapad”…

Dakle, ako se sve ovo uzme u obzir, nije preterano reći da je Jugoslavija sedamdesetih godina dvadesetog veka bila jedna od najboljih zemalja (ako ne i najbolja) na svetu, ma koliko to zvučalo preterano.

Naravno da joj se što šta moglo zameriti, ali evo sada i ovde vas pozivam da mi date protivargumente da u relativnom smislu (dakle u odnosu na druge zemlje Jugoslavja nije bila najbolja). Da bi ste me ubedili, morate mi reći ime one u kojoj se lepše živelo.

Svet

Sedamdesete u svetu su obeležene završetkom rata u Vijetnamu, terorom Crvenih brigada, raspadom Bitlsa, mnogobrojnim zlatnim medaljama Nađe Komaneči i Marka Špica i naravno Meri Kvant i kreacijom mini suknje.

Moda

Jugosloveni su oduvek voleli da prate modu, a sedamdesetih im je ta “pratnja” olakšana putovanjima u Trst. Ko se ne seća pijace Ponte Roso, noćnih vozova preko Sežane, farmerki i šuškavaca, carinika i dovitljivosti pri skrivanju švercovane robe?

Mini suknje i “vruće pantalone” su se “šetale” našim ulicama odmah posle premijera u najvećim svetskim centrima mode. Sedemdesetih se vraća postepeno “midi” i “maxi” moda…Bile su godine u kojima se naslućuju začeci “ležernog” stila, mada još uvek daleko od krajnje sportskog, gotovo “trenerskog” devedesetih godina koji se održava sve do danas.

Našom modnom scenom je još uvek vladao kreator Aleksandar Joksimović.

Muzika

Pojavljuje se hip hop i teški metal…Kod nas “Bijelo dugme” ulazi na velika vrata jugoslovenske muzičke scene i najavljuju dolazak mnogih sarajevskih velikana.

Moja najomiljenija pesma “Bijelog dugmeta”:

 

 

 

Slovenačka pesma koja nas je zastupala na Evroviziji 1970. i mnogima je ostala u lepom sećanju:

 

 

Literatura

“Ljubavna priča” roman Erika Segala je verovatno bila najpopularnije knjiga decenije a film snimnjen o njoj je postao klasik. Sedamdesetih je objavljen i roman “Koreni” i snimljena istoimena TV serija koja je bila veoma popularna i kod nas.

Teško je pomenuti sve sjajne jugoslovenske autore ali da se podsetimo tek ponekih: Momo Kapor, Duško Radović, Danilo Kiš, nezaobilazni publicista Igor Mandić.

Film

Teme iz drugog svetskog rata su još uvek veoma popularne sedamdesetih u Jugoslaviji. U bioskopima se daje “Sutjeska” a na televiziji serija “Otpisani”. Poznati filmovi iz tog doba su: “Ljubavni Život Budimira Trajkovića”, “Burduš” …

TV

Pored pomenute serije “Otpisani” počinje sa prikazivanjem i “Pozorište u kuči” kao i jedna od najomiljenijih serija svih vremena…”Naše malo Misto”,

Pogledajte nekoliko celih epizoda ovde:

Društvo

Sve više i više “gastarbajtera” odlazi iz Jugoslavije, ali uglavnom u zemlje Evrope: Nemačku, Francusku, Švedsku…Novac uglavnom troše kod kuće, tako da je i to doprinelo lagodnijem životu.

I dalje se slavi Dan mladosti…

 

 

Prošetajmo sedamdesetim

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”A9602A4C18EECA8E”]

 

Domaća muzika sedamdesetih

Strana muzika sedamdesetih

 

PODELI: