Šezdesetih godina prošlog veka se živo sećam po lepoti moje mame! Volela sam i haljine koje je nosila, ruž za usne (njena jedina šminka) i cipele sa viskoim potpeticama. A da, umalo da zaboravim i naočare za sunce. Želela sam da budem kao ona kad porastem, ali nisam uspela – odmah da vam kažem! (ali jeste moja mlađa sestra 🙂

Život je počeo da buja tih godina oko nas, na rat se polako zaboravljalo i njegovi tragovi su u Beogradu bar, sasvim nestali. Tek se na ponekoj zgradi još moglo videti “provereno min net”, koje su ruski vojnici ostavljali za sobom po proveri nagaznih mina. Mislim da je tada počela prava renesansa kulture, umetnosti, filma i mladih televizijskih stanica.

Šezdesete pamtim i po još uvek mirnim ulicama, elegantno obučenim ljudima, lakim tonovima zabavne muzike, po Fićama, Vespama, Mići i Aćimu ….

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”71D0C92D25C5B37″]

 

Svet

Šesta decenija dvadesetog veka je bila burna i puna socialno-kulturnih promena. Rat u Vijetnamu besni, javlja se Hipi pokret, kulturna revolucija u Kini, eskalacija nereda u Irskoj, studentske demonstracije širom Evrope. Ubijeni su Džon i Robert Kenedi, Če Gevara i Martin Luter King, počela izgradnja berlinskog zida, čovek je kročio na Mesec. Pojavili su se video aparati , igrica “Rat zvezda”, prvi mini kompjuter. Muzičkom scenom vladaju Bitlsi, Rolinstounsi, Pink Floid, Džoan Baez, Dorsi, Sajmon i Garlankel…Film decenije je “Sound of Music”…

 

 

Moda

Praćenje mode nikada nije bila moja jača strana i može se reći da sam sasvim ravnodušna prema njoj. Ipak moda šezdesetih mi se nikada nije dopadala i ne umem da objasnim zbog čega. Nekako mi je bila “svemirska” suviše oštrih linija i sa veoma malo mašte. Tako sam je barem ja doživljavala.

Najpoznatija manekenka tih godina svakako je bila Tvigi sa kojom je nastupilo doba “anoreksičnih” manekenki a modnna kreatorka koja je obeležila dekadu ako ne i vek, svakako je Meri Kvant i njena mini suknja!


Jugoslovenskom modnom scenom suvereno vlada Aleksandar Joksimović, po meni naš najbolji modni kreator do sada. Mogao je sasvim slobodno stati rame uz rame Diora, Armanija ili bilo koje veliko ime u svetu mode.

Muzika

Šezdesete su na našoj muzičkoj sceni obeležili festivali koji su otkrivali nove talente za kojima je decenijama posle ludela cela Jugoslavija. Neki su naravno zablistali na kratko i ugasili se ali mnogi su nas pratili kroz čitavu našu mladost, zrelost i sve do današnjih dana…

 

 

 

 

 

Od stranih festivala pratili smo San Remo i sa njim se začela naša dugotrajna romansa sa Italijom i njihovim televizijskim emisijama na čuvenoj RAI.

 

 

Literatura

Najveći događaj u svetu jugoslovenske literature je svakako Nobelova nagrada koja je dodeljena Ivi Andriću za roman “Na Drini ćuprija” 1962. u Štokholmu.

 

 

Film

 

Najpoznatiji jugoslovenski film ranih šezdesetih je svakako “Ljubav i moda.” Krajem sedme decenije prošlog veka snimnjena je čuvena “Bitka na Neretvi” sa Ričardom Bartonom u ulozi Tita.

 

 

 

TV

Neprikosnoveni scenarista i režiser šezdesetih je bio Radivoje Lola Djukic. Njegove mnogobrojne serije su praćene od “Vardara pa do Triglava” i sigurno nema nikoga iz tog vremena ko ih nije gledao. Njegovi glavni junaci su bili nezaobilazni Čkalja i Mija.

Meni je ipak najviše u sećanju ostao film “Zajednički stan”:

 

 

Društvo

 

FNRJ je šezdesetih postala SFRJ – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Imala još uvek šest republika i dve pokrajine. Bratstvo i jedinstvo je bio najpopularniji i najkorišćeniji slogan u istoriji naše zemlje.

 

 

I još uvek se igralo kozaračko kolo:

 

 

 

 

Nikica Marinović, prelepa Dubrovčanka, izabrana je za prvu pratilju najlepše devojke planete 1966.

Studentske demonstracije 1968. u Jugoslaviji su počele na beogradskom univerzitetu da bi se prenele i na zagrebačko sveučilište. Odnele su nekoliko mladih života i to je bila njihova najtrgičnija posledica.
A ulicama i putevima Jugoslavije bezbrižno i samozadovoljno se vozio Fića

Prošetajmo šezdesetim

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”71D0C92D25C5B379″]

Domaća zabavna muzika šezdesetih

Strana muzika šezdesetih

 

Obuća starih dobrih vremena

PODELI: