Zen Grej, najveći i najplodniji pripovedač američkog Zapada, rođen je 31. januara 1872. u Zanesvilu u Ohaju. U mladosti, Zane je bio poluprofesionalni igrač bezbola i nesuđeni zubar koji je studirao stomatologiju, da umiri svog oca dok je bio na bejzbol stipendiji Univerziteta u Pensilvaniji. Želio je prije svega pisati i naučio se da to čini strogom disciplinom kako bi oslobodio svoj urođeni i ogromni kapacitet pripovedanja.

Mnoge neplodne godine su dolazile i odlazile dok je tražio izdavača, ali Zane je ubrzo postao najprodavaniji zapadni autor svih vremena, kao i najprodavaniji autor priručnika koje se bave ribolovom. Za većinu tinejdžera, 20-ih i 30-ih, Zen je imao najmanje jedan roman u prvih deset svake godine.

Njegov brak 1905. godine sa Linom Roth, koju je nazvao Doli, bio je trijumf staromodnog, modela braka, u kome se muž slobodno kreće kako bi održao inspiraciju za svoj poziv, a žena teži ka porodici, uređuje porodicu rukopise i sklapa poslove sa izdavačima. Može se reći da je Dolina vera u Zaneove radove bila jedini faktor koji je najviše zaslužan za uspeh njegove dugogodišnje karijere. Zane i Doli su imali troje dece, Romera, Betty i Loren.

Zaneov ogromni uspeh romana “Naslieđe pustinje” 1910. godine omogućio mu je da sagradi dom u Altadeni, Kalifornija i lovački dom u Rimu Mogolon blizu Pejsona, Arizona. Životna strast za ribolovom i bogate nagrade  omogućavale su mu da luta svetskim vrhunskim lovištima za ribolov u sopstvenim ribarskim brodovima, gde je postavio trinaest dubokomorskih ribolovnih ploča, od kojih je većina stajala decenijama.

Zenovi poduhvati u ribarstvu su mu omogućili da bude prepoznat kao “otac modernog ribolova velikih igara”.

Dok je bio na Tahitiju, Zen je osvojio “Najveći Marlin svih vremena”, prva riba koja je prešla 1000 funti (oko pola tone). Kasnije će pisati o ovoj velikoj ribi i legendarnoj bitci u svom romanu Južnih mora nazvanim “Priče o Tahićanskim vodama”.

Plodan pisac, Zane bi svake godine provodio nekoliko mjeseci prikupljajući iskustva i avanture, bilo na “safariju” u divljini Kolorada ili na ribolovu na Tahitiju, a zatim ostatak godine provodeći ih u priče za sknjige, članke u časopisima ili godišnji roman.

Zen  Grej je pisao da živi i živeo da bi ribario , sve do svoje prerane smrti u 67. godini od srčanog udara 23. oktobra 1939. Zane je postao najplodniji pisac i najtraženiji sportski pisac ribolova širom sveta. Njegovi članci o ribolovu uvek su nestrpljivo očekivani, a kada bi izašla priča o ribolovu, obično bi se brzo rasprodala. Ukratko, Zen Grej je bio ikona za većinu onih koji su lovili. Ostavio nam je gotovo 90 knjiga u štampi, od kojih je oko 60 vesterna. Devet je neverovatnih priručnika za ribolov, počevši od 1919. godine sa “Ribarske priče”.

Zenovo nasleđe je i dalje živo, jer kolekcije Zen Grej najavljuju još jedan epski roman. Ovo nedavno pronađeno blago je kompletan 200-stranski ribolovni rukopis iz 1921-1926, pod nazivom Priče iz Gladijatora. Ovaj dosad neobjavljeni rad sada je dostupan javnosti i potpuno je ilustrovan sa 40 fotografija koje je snimio sam autor i sedam originalnih ilustracija pomorskog umjetnika Stiva Goinoa. Na stranicama ovog veličanstvenog romana, čitaoci Zen Grej-a danas će osetiti istu avanturu, karakter, prirodnu lepotu.

 

 

PODELI: