Senija – Senka Veletanlić rođena je 27. maja 1936.godine u Zagrebu. Počela je da peva u horu KUD “Joža Vlahović”, i sa njima je prvi put putovala u Pariz, Belgiju, Italiju, a 1958. godine, napravila je prve snimke za Radio Zagreb. Završila je Ekonomski fakultet, ali je odlučila da se profesionalno bavi muzikom.

1960. godine, na Opatijskom festivalu, otpevala je pesmu “Noć bez zvezda” i tako je rodjena nova pevačka zvezda šezdesetih. Na tadašnjoj estradi Senka je postala prepoznatljiva po svojoj eleganciji i prefinjenosti, uvek profesionalna, suzdržana, a temperamentna u interpretaciji. 1963. godine na Opatijskom festivalu pevala je “Oprosti volim te”,a 1968. “Što me čini sretnom”, u alternaciji sa Josipom Lisac.

 

Udala se za Tihomira Petrovića i preselila u Beograd. Taj brak nije potrajao i ona se sredinom šezdesetih udaje za kolegu Zafira Hadžimanova. 1967.godine Senka i Zafir priređuju svoj prvi recital u pozorištu “Atelje 212” u Beogradu, a TV Beograd po prvi put snima jedan koncert “lakih nota” uživo. 1972.godine sa sestrom Biserom pevala je “Mi znamo sve”. Sestre Veletanlić ostale su u sećanju kao legende domaćih šlagera. Nešto kasnije, svaka od njih našla je svoj put.

Pored toga što je na domaćim festivalima redovno dobijala najbolje ocene stručnog žirija i samim tim etiketu nekomercijalnog umetnika, Senka je ostajala verna muzičkom stilu koji je sama gradila pojavom, ponašanjem i stavom – pevala je pred 20.000 ljudi na Kubi, imala svoju publiku u Sovjetskom Savezu, glumila u filmovima “Svanuće” Nikole Tanhofera i “Tri”, Aleksandra Petrovića – i dočekala da svoj prvi LP objavi tek posle dve decenije trajanja na estradi. Danas Senka živi daleko od očiju javnosti, nije pristajala na kompromise kada je krajem sedamdesetih otpočelo odumiranje zabavne muzike.

 

Što me čini sretnom – Senka Veletanlić tekst i video

Estrada

PODELI: