bosko petrovicBoško Petrović je jedan od naših najznačajnijih džez muzičara koji je bio privržen swingu i be- bopu , snimio je najviše džez albuma kod nas.

Rođen je u Bjelovaru 1935 godine, a školovao se u Škofjoj Loci i Ljubljani gde je i maturirao. Kao mali dečak, sa deset godina je svirao violinu, a kasnije i harmoniku. Džez upoznaje preko Vinka Globokara u školi kada su i osnovali prvi školski mali sastav u Škofjoj Loci.

1954 godine dolazi u Zagreb gde upisuje elektrotehnički fakultet. Profesionalno je počeo svirati džez u kvartetu Radana Bosnera , gde je svirao harmoniku, a sa kojim je napravio i prve snimke na Radio Zagrebu. Nakon toga sarađivao je sa mnogim malim zagrebačkim sastavima, osnovao je afro-kubanski sekstet, a u to vreme počinje i da svira bubnjeve u grupi sa Ladislavom Fidrijem. U kvartetu Davora Lorkovića svirao je i vibrafon, a taj instrument je savladao samouko i to na pozajmljenom intrumentu.

<

Polovinom 1959 godine je osnovao kvartet koji je najpre radio pod njegovim imenom, a zatim postao ‘Zagrebački jazz kvartet’ – sastav koje je odigrao vrlo značajnu ulogu i to u najtežim i najkritičnijim godinama razvoja zagrebačkog i generalno jugoslovenskog džeza uopšte. Petrović je bio dosta prodoran, imao divne ideje i on je lično zaslužan što kvartet nijednog trenutka nije podlegao komercijalizaciji. Kvartet je i u svoj program uvrstio domaći repertoar članova sastava, inspirisan domaćim melosom i ritmom. Nakon neminovnih personalnih promena na početku, kvartet se ustalio u sastavu : Boško Petrović – vibrafon , Davor Kajfeš – klavir, Miljenko Prohaska – kontrabas i Silvije Glojnarić – bubnjevi.Zagrebacki jazz kvartet

Kvartet je nastupao osam godina i razvio se u naš, bez svake sumnje, najbolji mali džez sastav. Održao je veliki broj koncerata u zemlji, sarađivao sa gudačkim kvartetom i imao uspešna gostovanja po inostranstvu uključujući sledeće zemlje : Italija, Belgija, Čehoslovačka, Savezna Republika Nemačka, DDR, Švajcarska, Francuska i SSSR. ‘Zagrebački jazz kvartet’ je snimio u to vreme značajne albume za PGP- RTB, Philips i Atlantic, i to u vreme kada nijedan drugi naš džez sastav nije imao snimljen album. Nastupali su na svih sedam bledskih džez festivala, na kojima je Boško Petrović pored vlastitih nastupa , pratio i niz drugih poznatih instrumentalista i vokala kao što su : Helen Merrill, John Lewis, Gabi Novak, Big Joe Turner i Buck Clayton.

‘Zagrebački jazz kvartet’ se uskoro rasformirao, istina još dva puta su se sakupili na kratko i to za potrebe turneje po SSSR – u i za nastup na ljubljanskom džez festivalu 1972 godine. Tada Boško Petrović osniva ‘Zagrebački jazz kvintet’ dodajući dva duvačka instrumenta na kojima su svirali Ozren Depolo i Ladislav Fidri. Kvintet je ubrzo postao vrlo aktivan i učestvovao na medjunarodnim džez festivalima u Ljubljani i Montreu , održavali su koncerte po svim većim gradovima Jugoslavije, a uglavnom snimali za Radio Zagreb.

Petrović je neko vreme bio i član ‘Plesnog orkestra Radio – televizije Zagreb’ koji je nakon nekog vremena napustio. 1970 godine opet osniva novi sastav i sada se oslanja na zagrebačke mlade džez muzičare, a sastav se zvao ‘B. P. Convention’. Sastav je bio tako koncipiran da je omogućavao široke mogućnosti kombinacije muzičara, što je nesporno dovodilo i do personalnih promena. Uz Petrovića , oslonac sastava su činili gitarista Damir Dičić i stalni basista Mario Mavrin.

B.P. Convention‘B. P. Convention’ je nastupao ma međunarodnim džez festivalima u Ljubljani, Moldeu, Cirihu, a sa još dva istarska instrumentalista i na festivalima u Nagykaniszi, Mariboru i drugde. Gostovali su u Austriji, Mađarskoj, Italiji, Švajcarskoj, SR Nemačkoj, Švedskoj i Indiji. Ovaj sastav je poslužio i kao osnova međunarodnom ansamblu ‘Nonconvertible All Stars’ koji je bio sastavljen os istočnoevropskih solista, a koji je nastupao u našoj zemlji, ali i po inostranstvu.

U toku svoje bogate karijere Petrović je kao solist bio član ‘YU All Stars Big Banda’ na festivalu ‘Newport u Beogradu’ , a bio je i član velikih međunarodnih džez orkestara koje su vodili Oliver Nelson, Gerry Mulligan, Clark Terry i Miljenko Prohaska. Njegovo ime je povremeno zauzimalo značajno mesto u džez revijama kao što su ‘Down Beat’ i ‘Jazz Forum’. Boško je sarađivao sa nizom poznatih imena svetskog džeza kao što su : Budo Shank, John Lewis, Stane Getz, Duško Gojković, Alberto Mangelsdorf, Bora Rolović, Eje Thelin, Jan Wroblewski, Erni Wilkinson, Clark Terry, Slid Hampton, Simeon Šterev, Atila Zoller i drugima.

Sa grupom ‘B. P. Convention’ stalno je nastupao u zagrebačkom klubuJazz u zagrebackom klubu Lapidarij ‘Lapidarij’ u kome su takođe gostovali brojni strani džez solisti. Povremeno je formirao i velike džez orkestre pod vlastitim imenom sa kojima je nastupao i snimao ploče.

Boško Petrović je preminuo 2011 godine.

Izbor diskografije :

Zagrebački jazz kvartet ( PGP RTB )
Jazz Greetings From the East ( Fontana )
Animal Dance ( Atlantic )
Sastanak u studiju ( PGP RTB )
With Pain I Was Born ( Fontana )
Studijski jazz orkestar Silvija Glojnarića ( Jugoton )
Feel So Fine ( Fontana )
Jazz festivali Bled & Ljubljana ( Helidon / Suzy )
Jazz Jamboree ’72 ( Muza )
From Europe With Jazz Vol 1. ( MPS )
Swinging East ( MPS / PGP RTB )
Swiss Suite ( Philips )
The Best of Zagreb Jazz Quartet ( Alta )
Misterij Bluesa ( Jugoton )
Zeleno raspoloženje ( Jugoton )
The Last Session ( Jugoton )
Blue Sunset ( Jugoton )
With Pain I Was Born ( Jugoton )
4 Lica jazza ( Jugoton )
Green Lobster Dream ( Jugoton )

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”8F8F82FE1A0C8561″]

Domaca Džez muzika

PODELI: