Bazar naslovna strana 2012 godinaBazar naslovna strana 1973 godinaNovinsko – izdavačka kuća ‘ Politika ‘ lansirala je krajem 1964 godine specijalizovani ženski časopis ‘ Bazar ‘ . Prvi broj časopisa izašao je 15. decembra 1964 godine i odmah nakon pojavljivanja na kioscima bilo je jasno da će to biti veliki uspeh. Upravo takva vrsta specijalizovanog domaćeg časopisa za žene je nedostajala na jugoslovenskom tržištu, tako da nije nikakvo čudo da je ‘ Bazar ‘ odmah pronašao put do desetina hiljada žena.

Tadašnji novi časopis nudio je sve ono o čemu su žene maštale : ljubav, modu, putovanja u daleke zemlje, egzotičnu kuhinju, uzbudljive priče, reportaže o poznatim ličnostima, savete kako da budu lepe, negovane i srećne. Prvih godina izlaženja modi urednik časopisa je bio poznati jugoslovenski kreator Aleksandar Joksimović.

Uz standardni repertoar priča o aktuelnim uspesima i popularnosti novih zvezda među glumcima i pevačima, ‘ Bazar ‘ je kao jedan od organizatora jugoslovenksog izbora za mis, na naslovnim stranama poklanjao veliku pažnju i kandidatkinjama ovog izbora.

Naravno da je jedna od glavnih tema u časopisu bila moda. U ovom časopisu ste uvek mogli naći prikaze u slici i rečima najnovijih modela i kolekcija sa svetskih modnih pista ili iz poznatih dizajnerskih ateljea. Ipak, i pored originalnih pariskih modela , naslovne strane ‘ Bazara ‘ su uvek popularisale i jugoslovensku, a kasnije i srpsku modu.

U toku više od 45 godina postojanja , ‘ Bazar ‘ se menjao, usavršavao i prilagođavao trenutku kao i potrebama i željama svojih čitateljki. Časopis je u toku svog dugog postojanja uspeo da sačuva svoj osnovni moto da svojim čitateljkama ulepšava život i zato je i danas ostao u samom vrhu popularnosti ženske štampe i generalno štampe za porodicu. U ‘ Bazaru ‘ nećete naći tračeve i vulgarnosti, već naprotiv lepu književnost, obrazovane članke i recepte ukusnih jela.

Istraživanja su pokazala da je čitateljka ‘ Bazara ‘ savremena, ozbiljna žena koja se ne pita za godine, srednjeg i visokog obrazovanja i jasnog pogleda na svet. Dodatne analize ukazuju da su čitateljke ovog časopisa ekonomski samostalne, između 28 i 55 godina starosti. Ispostavilo se, da je u jednoj porodici moguće, da čak tri generacije čitaju ‘Bazar’ . Petinu čiatalačke publike ipak predstavljaju muškarci.

Za vas prelistavamo 216. broj ‘ Bazara ‘ koji je objavljen 5. maja 1973 godine, tada je koštao ondašnjih tri dinara. Na naslovnoj strani je mlada beogradska glumica Zorica Jovanović kao Ana iz Bazara, ona je upravo igrala Anu Mome Kapore u’ Teatru Poezije’. Intervju sa njom je napravila Zorica Mutavdžić, a Ana je tada izjavila : ‘Srećna sam k’o đavo’.

U to vreme je bio održan izbor za Mis Makedonije ‘ 73, pobedila je Atina Golubova.

Mogli ste da pročitate u ovom broju i interesantan članak o goblenu i pokušaj objašnjenja šta je u stvari goblen. Da li je to rukom vezana slika kojom se ukrašavaju zidovi u stanu ili je to vez takozvanih pti -poen bodova, koji podržava tehniku tkanih tapiserija.

Marlon Brando tekst u Bazaru iz 1973Marlon Brando je bio dobitnik Oskara 1973 godine, u tekstu pod naslovom ‘ Bez ljubavi žene muškarac nije muškarac ‘ Marlon iskreno govori o ženama, modi i ljubavi.

A jel’ se sećate koji je lak za kosu tada bio u modi i bio vrlo popularan, postoji cela stranica kao reklama. Bio je to ‘Slap’, proizvod ‘Saponije’ Osijek, tekst reklame je glasio : “ Slap ekskluziv sprej lak za kosu … Ističe lepotu kose i daje joj sjaj. Raspršuje se u najsitnijim kapljicama. Ne lepi kosu i lako se iščešljava. Za potpunu negu kose SLAP. “

Tadašnji modni urednik ‘ Bazara ‘ je bio beogradski modni kreator Čedomir Čedomir koji je u ovom broju davao savete Odeca za suncane dane iz 1973 godine čitateljkama kako odabrati pravu tašnu, specijalan osvrt je bio posvećen haljinama namenjenim različitom dobu dana, i naravno obzirom da je bio početak maja, tu su i predlozi za lepši pol kako se obući i biti još lepši u toku nastupajućih sunčanih dana. Predlog tadašnjih modela tj aktuelne mode možete videti na našoj fotografiji iz pomenutog časopisa. Specijalan i odvojen članak sa prikazom modela je bio posvećen bluzama, a kako su u maju mesecu aktuelne maturske večeri mogli ste takođe dobiti tj naći ideju i za svoju matursku haljinu.

Zivan Milic - Kragujevacki monden tekst u Bazaru 1973 godinaU okviru stalne rubrike ‘Modni vremepolov’, u ovom broju časopisa dat je prikaz života i stvaralaštva poznatog pevača romansi Živana Milića, koga su inače zvali ‘Kragujevački monden’.

Naravno da je i ovaj broj sadržao stalne rubrike sa puno korisnih saveta, izdvajamo samo neke kao: Lekovi i trudnoća, u ‘Kutku dečjeg lekara’ dat je prikaz bolesti zarazne žutice, koristan članak ‘Kako odabrati pravu školu’, a u rubrikama ‘Bazar u kući ‘ bilo je bezbroj kratkih saveta za žene poput : načini za obeljivanje veša, kako sašiti plisiranu suknju, kako se rešiti mirisa ustajalosti, kako očistiti antilopsku obuću, kako odabrati pantalone prema stasu i mnogi drugi.

U rubrici ‘Ogledalo’ koju je tada pripremala i uređivala Višnja Marjanović, dati su kratki intervju ili članci sa Mišom Kovačem, Kićom Slabincem, Ljiljanom Lašic zvezdom serije ‘Pozorište u kući’, Milenom Dravić i Draganom Nikolićem koji su tada uspešno vodili ‘Obraz uz Obraz’ itd.

I na kraju da spomenemo članak pod naslovom ‘Od ljubavi se (još) umire ‘, u kome je opisana tada još uvek misteriozna i nerazjašnjena smrt menadžera glumice Sare Majls – Dejvida Vajtinga.

I tako čitajući i držeći u rukama časopis ‘Bazar’ koji je izašao tačno pre 30 godina, moramo primetiti da se kvalitet papira promenio tj poboljšao, isto se odnosi i na kvalitet fotografija, grafike, jer jednostavno tehnologija je napredovala. Maturske haljine iz 1973 godine Međutim , mora se priznati da je Bazar ostao svoj , zadžao svoj pristup, tu su i danas još uvek popularne nekadašnje rubrike, istina malo aktuelizovane. To je verovatno bio jedini način i recept kako ostati svoj i zadržati svoju publiku, jer ovaj časopis je i danas vrlo čitan i popularan među ženama.

Bilo je lepo bar na tenutak vratiti se u 1973 godinu preko ustajalih, žutih stranica jednog ‘Bazara’ i divnih , staromodnih fotografija , koje su tada još uvek bile uglavnom crno bele.

Bokac

PODELI: