1985.godine pojavila se “Knjiga o Milutinu” i preko noći postala najčitanija knjiga u Srbiji. Kroz ispovest starog srpskog seljaka Milutina, Solunca, spoznajemo tragiku življenja na ovom prostorima.

Ova snažna antiratna priča doživela je tiraž od četrdeset izdanja, prodata u preko pet stotina hiljada primeraka i tako postala najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti, a njen autor proglašen najautentičnim piscem Srbije i srbijanskog seljaka.

Slobodan-Danko Popović rođen je Aranđelovcu 1928.godine. Završio je pravni fakultet u Beogradu i od šezdesetih godina počeo da objavljuje svoja dela. Najčešća tema njegovih priča i romana bila je novija srpska istorija kroz stradanja i nadanja malog čoveka.

Napisao je dramu “Karađorđeva smrt”, koja je snimljena za TV Beograd 1983.godine, u režiji Đorđa Kadijevića. Napisao je scenarija za nekoliko filmova, a najpoznatiji je onaj za film “Hajduk” iz 1980.godine, u režiji Aleksandra Petkovića.

Objavio je knjige pripovedaka “Svečanosti” i “Kukurek i kost”, romane “Gospodari”, “Oficiri”, “Svinjski ujed”, “Udovice”, “Čarapići”, “Kuća Lukića” i “Konak u Kragujevcu”. Objavio je i knjige eseja “Vreme laži”, “Dogadjaji i prividjenja”, “Na krstu i raskršću”, “Nespokoji”, “Božur i trnje”, “Seobe stare i nove” i “Četiri vetra”. Danko Popović je umro 2009.godine i sahranjen u Aranđelovcu. Opelo su služili Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i Vladika Šumadijski Jovan.

 

Književnost

PODELI: