Drugi nacinGrupa „Drugi način“ osnovana je 1974.godine, a ime potiče od Lorkine pesme „Na drugi način“. Bio je to akustičarski-hipi-rok bend, koji je nastao po uzoru na tada popularne Jethro Tull, Wishbone Ash i Deep Purple, sa dve gitare i dve flaute. Članovi benda su dotad svirali u obnovljenoj postavi „Zlatnih akorda“- „Novi akordi“ i tada su objavili singl sa pesmama „Opet“ i „Odlazak“.

Kada su promenili ime grupe, snimili su i svoj prvi album. To je bila kultna, pažljivo osmišljena konceptualna ploča,(na temu samoće), koja je brzo stekla svoju odanu publiku i kasnije je godinama obnavljan tiraž. Autori muzike su bili Branko Požgajec (pevač, flautista i klavijaturista) i Ismet Kurtović (gitarista, flautista i pevač), a tekstove i koncepciju ploče uradio je bubnjar Boris Turina, koji recituje stihove na početku „Starog grada“. Autori tekstova su bili i Lidija Matjačić (“Opet”), Davor Alačević (“Carstvo samoće”) i Gojko Bjelac (“Lile su kiše” i “Stari grad”).

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”E3FBF4863B4B86CA”]

1976.godine dolazi do raspada grupe, jer je Požgajec otišao u JNA, a gitaristi Kurtović i Mekić osnivaju svoj bend, „Nepočin“ (po pesmi Vaska Pope). Nepočin izdaje 1978.godine album „Svijet po kome gazim“, koji nije baš dobro prošao. Požgajec po povratku iz vojske ponovo okuplja Drugi način sa novim gitaristima. Tokom vremena grupa je promenila nekoliko članova, ali su redovno nastupali po celoj zemlji i objavljivali singlove. Kada se u grupu vratio stari gitarista Kurtović, snimili su drugi album „Ponovno na putu“ 1982.godine. Ovog puta većinu tekstova napisao je Fikret Kurtović. Ova ploča ipak nije mogla da ponovi uspeh prethodne, ali Drugi način redovno održava uspešne koncerte i turneje. Ostali su dosledni svom stilu, nisu se priklonili novotalasnim trendovima osamdesetih, pa su se postepeno povukli sa scene i tek povremeno nastupali. 1990.godine grupa je prestala sa radom. Devedesetih su objavljivali kompilacije sa starim pesmama.

Diskografija
Singlovi
“Opet” / “Odlazak” (Jugoton 1973)
“Dugi put”/”Izgubljena žena” (PGP RTB 1975,)
“Jugoslavija”/ “Crnogorsko kolo” (PGP RTB 1976.)
“Prođe ovaj dan”/”Zadnji put” (Jugoton 1978)
“Obećaj mi proljeće”/”Balada o osmijehu” (Jugoton 1979)

Albumi
“Drugi način” (PGP RTB 1975)
“Ponovno na putu” (Suzy 1982)

 

STARI GRAD

Sjećaš li se dana
kada smo se sreli na Starom gradu
okruženi oronulim zidovima katedrale
obasjani sjajem svijeća
povezani muzikom?

Opet sam ovdje
opet slušam Baha
gdje si ti?

Da li je trebalo da kažem tad
da svratiš opet na Stari grad?

Te blijede slike katedrale sive
igra svjetla,
vizija vedra i naga kao val

Zaboravio sam Baha u onaj tren
kad u oku tvome vidjeh sjen
suze trag, pogled blag

Od tonova čudnih rodi se glas
i tvoja duša dobi stas
laka kao san

Nježne ruke tople kao dah
i jedan tango
dodir plah

Svijet od cvijeća, ruke od papira
slika sreće i sjećanja
plamen svijeća
zvona zvuk

Bijeli dan i dodir grub
i opet sna i jave rub

Nad mojom glavom ptica guk
oblaci, nebo i dugi put

Lile su kiše – Drugi Način tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: