Vokalno instrumentalni sastav ’Crni biseri’ formiran je krajem 1963 godine na beogradskom Vračaru neposredno posle formiranja grupe ‘ Zlatni dečaci ‘. Oni su kao grupa svirali drugačiju vrstu muzike, pa su i nazivom grupe želeli svima da stave do znanja da se razlikuju od komšisjke grupe iz kvarta -‘ Zlatnih dečaka’ . Ime grupi su dali po poznatom filmu iz pedesetih godina o mladim delikventima koji se upravo zvao ‘ Crni biseri’. Po osnivanju grupe svirali su bit muziku, kasnije prelaze na ritam i bluz.

Prvu postavu grupe su činili : Goran Vukićević koji je u to vreme svirao klavir i harmoniku, gitarista Ivan Božović, saksofonista Slavko Božović i bubnjar Dragan Jovanović. U prvo vreme nisu imali basistu, a onda im je pristupio Vlada Janković Džet koji se sa grupom prvi put svirao 8 marta 1964 godine na školskoj priredbi u Domu kulture ’Vuk Karadžić’ . Džet je svoj nadimak dobio po Džetu Harisu (Jet Harris) basisti grupe ’Shadows ’ . Uskoro se grupi pridružuje i pevač Radan Valčić i u toj postavi nastupaju do jeseni 1965 godine .

Na početku svoje karijere ’Crni Biseri ’ su nastupali u Smiljanićevoj ulici u sali Mesne zajednice, gde su svirali sredom, subotom i nedeljom. Kasnije su često nastupali i u ’Domu Omladine’ , a u toku leta su punili terasu tivatskog hotela ’Mimoza’. 1965 godine odlučuju da pređu na ritam i blues, a sastav su tada činili : gitarista Goran Vukićević, basista Vlada Džet, ritam gitarista Zoran Petković, pevač Radan Valčić i bubnjar Dragan Jovanović.
Prvi singl im je izašao aprila 1966 godine i na njemu su pored obrade stranih hitova snimili i Džetovu pesmu “Ne odlazi”.

Ploča je naišla na dobar prijem kod publike i zabeležila dobru prodaju u kasnijem periodu. Grupa je pobedila na drugoj Gitarijadi održanoj na beogradskom Sajmištu 1967 godine. Po odlasku Dragana Jovanovića, novi bubnjar 1968 godine postaje Jovan Ljubisavljević Kića, polovinom 1968 godine Valčić napušta grupu, a novi pevač postaje Nenad Dukić (ex ‘Duka i čavke’ ). On se u grupi zadržao samo dva meseca i sa njima je snimio drugi singl na kome je pevao tri obrade stranih hitova, dok je Valčić otpevao pesmu “Nisam više taj”. Po odlasku iz grupe Dukić se povukao iz muzike i kasnije je postao filmski kritičar.

U sastav se vratio Valčić, a godine 1970 novi pevač je postao Dragan Baletić (ex ’Juniori ’). Tokom 1973. godine grupa je pauzirala jer su Džet i Baletić bili na odsluženju vojnog roka. Nakon njihovog povratka iz vojske grupa nastavlja sa radom bez Zorana Petkovića, a jedno vreme sa njima svira klavijaturista Dragan Batalo koji je kasnije prešao u sastav ‘ Zlatni prsti ’. Zatim stalni član grupe postaje klavijaturista Dragan Rajićević (ex ’ Juniori’ ), dok je Boka Bogdanović (ex ’ YU grupa ’) došao u grupu oktobra 1976 godine kada je bubnjar Kića otišao u JNA. Po objavljivanju jedinog albuma “Motorok” i singla “Ti si uvek htela sve” 1976 godine iz grupe odlazi Dragan Baletić, a menja ga pevač Branislav Živančević Čile (ex ’ Op cup ’) .

’ Crni biseri ’ su takodje pod imenom ’ Denis ’ snimili singl sa pesmama “Hush Hush Maria” i “Night In Casablanca” u izdanju Diskosa 1977 godine. Grupa je sa radom prestala 1. januara 1980 godine. Tokom karijere svirali su na Malti, u Tunisu i Maroku . U toku svoje karijere snimili su dosta materijala za Radio Beograd, kao i nekoliko video spotova za TV Beograd. U filmu “Kad budem mrtav i beo” Žike Pavlovića svirali su kao prateći bend na audiciji za mlade pevače, takođe su učestvovali i u filmu ‘ Višnja na Tašmajdanu ‘, a radili su i songove za predstave Beogradskog pozorišta na Crvenom krstu .

Po prestanku rada grupe ’ Crni Biseri’ Džet je okupio sastav ’ Tunel ’, kasnije se zaposlio kao muzički urednik na radio programu 202, a radio je i kao savetnik u izdavačkoj kući ITMM. Godine 1987 dobio je majsku nagradu za organizaciju rock koncerata i Hit 202 uživo. Godine 1986 formirao je ’ Vlada Jet Band ’ sa kojim svira rock standarde prepevane na srpski jezik. On je jedan je od najvećih domaćih kolekcionara ploča.


Diskografija

Singlovi :
“Ne odlazi” / “Srce bez ljubavi” / “Nisam onaj koga želiš”/”Lepi flamingo” (Jugoton 1967)
“Nisam više taj” / “Dream” / “Moni – Moni” / “I Wanna Be Free” (Jugoton 1968.)
“Moja mala ledi” / “Moj svet nije tvoj svet” (Jugoton 1968)
“Tražimo sunce”/ “Ram-dam” (Jugoton 1969)
“Poučna priča” / “Čekanje” (PGP RTB 1970)
“Kišna noć” / “Hej, Melina” / “Reka” / “Kraj leta” (PGP RTB 1971)
“Ona zna” / “Povratak” (PGP RTB 1972 )
“Lutalica” / “Pismo devojci” (PGP RTB 1973)
“Večiti rok” / “Želim” (PGP RTB 1975)
“Dar-mar” / ” Šta ću sad ” (Studio B 1975)
“Džudi, Džudi” / “Nikada” (Diskos 1976)
“Mlinarev sin” / “Tiho muzika svira” (Diskos 1976)
“Ti si uvek htela sve” / “Moj brat i ja” (Diskos 1977)
“Katarina (Ne želi da živi više sa mnom)” / “Moreplovac” (Diskos 1977)
“Aspirin” / “Susret na uglu” (Diskos 1978)
“Tašta” / “Zimski dan” (Diskos 1979)
Album:
“Motorok”

Nisam više taj – Crni biseri tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: