Nezaboravna prva pevačica “Novih fosila”, Đurđica Miličević Barlović, svojim anđeoskim glasom, senzibilitetom i pojavom je obeležila jedno vreme. Rođena je u Splitu 23.aprila 1950.godine. Od detinjstva se bavila muzikom, još kao trinaestogodišnja devojčica nastupila je na takmičenju “Djeca pjevaju”. Kasnije je bila solistkinja splitske grupe “Batali”. Po završetku srednje škole Đurđica se posvetila profesionalnom pevanju, najpre u “Batalima”, a potom se preselila u Zagreb, u želji da izgradi karijeru solo pevačice. Iz tog perioda sačuvan je snimak njenog gostovanja u emisiji “Obraz uz obraz”, iz 1974.godine. Pevala je pesmu “Kad si bio samo moj”.

1976.godine postaje pevačica zagrebačke grupe “Novi fosili”. Na “Splitu 77” izveli su pesmu “Diridonda” sa kojom su postigli zapažen uspeh i postali poznati široj publici. Ubrzo izdaju LP ploču, koja je odmah postala hit, a “Novi fosili” su među najpopularnijim pop sastavima u zemlji. Sa tog prvog albuma pamte se pesme: “Da te ne volim”, “Sanjaj me”, “Neka vali gingolaju svoje barke”. Hitovi Rajka Dujmića u Đurđicinoj interpretaciji su dobitna kombinacija, i te pesme danas su evergrin jugoslovenske zabavne muzike. 1980. izdaju novi album “Nedovršene priče”, sa pesmama “Najdraže moje”, “Šuti moj dječače plavi”… Treći LP “Budi uvijek blizu” (1981) prodat je u čak 700000 primeraka i donosi “Sašu”, “Plavu košulju”, “Hoću li znati”, “Tonka”, “Ključ ispod otirača…” Iste godine izdaju i LP “Hitovi sa singl ploča”, kompilaciju pesama uglavnom izvođenih na festivalima: “Sklopi oči”, “Tajna”, “Čuješ li me, jel ti drago”, “Reci mi tiho, tiho”, “Ne budi me mati…”.

1982.godine, posle albuma “Za djecu i odrasle” Đurđica donosi odluku da napusti grupu. Život pop zvezde, pod neprekidnim okom javnosti, sa brojnim nastupima i turnejama, nije je više privlačio. Odlučila je da se posveti porodici, suprugu i sinovima. Na njeno mesto u “Fosile” došla je nova pevačica, Sanja Doležal. Đurđica ipak nije sasvim odustala od pevanja, imala je solidnu solo karijeru, nastupala je povremeno na festivalima i snimala ploče. Od 1984. do 1988.godine objavila je četiri albuma. Gostovala je na albumu Novih fosila iz 1988. “Nebeske kočije”, gde je otpevala prateći vokal u svim pesmama.

26.avgusta 1992.godine Đurđica Barlović je preminula u zadarskoj bolnici, od posledica infarkta. Imala je samo 42 godine.

“Đurđica je otišla od nas kada je željela srediti svoj obiteljski život, jer mi smo radili urnebesnim tempom . Njoj je obitelj bila važnija od nas, važnija od bilo kakva nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet – s druge strane – ona je isto tako bila vrhunska pjevačica.. i to kakva! Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije „pukao“ glas. Bila je čvrsta i stabilna zdravlja. Zato me i iznenadio taj prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, vjerovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vijest…”

(Rajko Dujmić)

Muzika

PODELI: