“Casablanca” (Kazablanka) je remek-delo filmske umetnosti koje je sačuvalo svoj sjaj i emotivnu dubinu kroz godine, neumorno prenoseći svoju priču o ljubavi, gubitku i moralnim dilemama.

Zamislite sebe u vreme Drugog svetskog rata, dok svetom odjekuju zvuci sukoba i izgubljenih nada. U tom vremenu, pojavljuje se ovaj filmski dragulj. “Casablanca” nas uvodi u tajanstveni svet izbjeglica i straha, gde je glavni lik Rick Blaine, tumačen s velikom snagom od strane Humphreya Bogarta, vlasnik kultnog kafića “Rick’s Café Américain”.

Ali ovo nije samo priča o Ricku. U samom srcu filma je njegova emotivna veza s Isabellom “Ilsom”, koja ga vraća u prošlost ispunjenu ljubavlju i bolom. Njihov susret u Casablanci budi uspomene na dane kada su bili zaljubljeni u Parizu, dok se svet oko njih urušava u ratu.

Ono što čini “Casablancu” izuzetnom je njena univerzalna tema. Bez obzira na vreme i okolnosti, ovaj film i dalje dodiruje srca gledalaca. Ljubav, moralne dileme i herojstvo suvečne i univerzalne su koliko i sam život. Rečenice iz ovog filma postale su klasici, a scene su ispunjene emocijama koje su i danas snažne.

Efekti filma možda nisu impresivni kao današnji, ali to nije ni bitno. Svaki kadar nosi duboku emociju, svaka reč ima težinu, a gluma je izvanredna.

Kada se setim “Casablance”, vraćam se vremenu kada je filmska umetnost bila iskrena, kada su filmovi bili snimani s ljubavlju prema priči i kada su ostavljali neizbrisiv pečat u dušama gledalaca. Ovaj film nije samo obeležio istoriju kinematografije, već je ostavio trajan utisak u srcima onih koji su ga gledali, povezujući nas sa vremenom u kojem je nastao.

Glavne uloge

Nezaboravne uloge u filmu “Casablanca”, koji je postao klasik filmske industrije, tumače neki od najpoznatijih glumaca zlatnog doba Hollywooda:

Humphrey Bogart kao Rick Blaine: Bogart je utjelovio tajanstvenog i kompleksnog vlasnika kafića “Rick’s Café Américain”. Njegova izvedba donosi dubinu lika koji skriva svoje emocije iza hladnog i rezerviranog eksterijera.

Ingrid Bergman kao Ilsa Lund: Bergman je portretirala Ilsa Lund, ženu iz Rickove prošlosti, čija ljubavna veza s njim ponovno bukne u Casablanci. Njena izvedba donosi senzibilnost i emotivnu kompleksnost lika.

Osim njih, tu su i drugi talentirani glumci koji su doprineli ovom remek-delu, poput Paula Henreida, Claude Rains, Conrad Veidt i drugih, čineći “Casablancu” nezaboravnim delom filmske istorije.

Čuvene replike

“Casablanca” je prepuna nezaboravnih replika koje su postale klasici filmske kulture. Evo nekoliko glavnih replika iz ovog remek-dela:

 1. “Play it, Sam. Play ‘As Time Goes By.'”
  • “Sviraj, Seme. Sviraj ‘As Time Goes By’.”
 2. “Here’s looking at you, kid.”
  • “On te gleda mala.”
 3. “Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.”
  • “Luise, mislim da je ovo početak lepog prijateljstva.”
 4. “Round up the usual suspects.”
  • “Sakupi uobičajena sumnjva lica.”
 5. “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.”
  • “Od svih barova u svim gradovima sveta, ona uđe u moj.”
 6. “We’ll always have Paris.”
  • “Uvek ćemo imati Pariz.”

Ove replike su postale ikonične zbog svoje emotivne dubine i snažne povezanosti sa glavnim temama filma, ostavljajući neizbrisiv trag u filmskoj istoriji.

PODELI: