’Generacija 5’ je srpska i jugoslovenska rock grupa koja je osnovana u Beogradu 1977 godine. Grupu su osnovali klavijaturista Dragoljub Ilić (ex ’Korak’ ), bubnjar Boban Đorđević (ex ’Korak’) , pevač Jovan Rašić (ex ’Zlatni prsti’), gitarista Dragan Jovanovic (ex ’Zdravo’) i basista Dušan Petrović (ex ’Pop mašina’).

Na početku svoje karijere grupa je svirala hard rcok pod uticajem džez rocka. Prvi singl objavljuju maja 1978 godine sa pesmama “Novi život” i “Izgubljeni san”, a te godine učestvuju i na rock večeri ’Omladinskog festivala’ u Subotici.

Na drugom singlu koji je snimljen 1979 godine nalaze se pesme “Svemu dođe kraj” i “Noćni mir” sa kojima učestvuju na rock večeri festivala ’Opatija 79’, gde dobijaju nagradu stručnog žirija za najbolje korišćenje folklornih motiva.

Oktobra 1979 godine pevač Jovan Rašić napušta grupu, a umesto njega dolazi Goran Milošević (ex ’Zebra’), rođeni brat naše poznate pevačice Slađane Milošević. Njegovim dolaskom dolazi do promene zvuka i grupa se postepeno pomera ka komercijalnom zvuku tj ulazi u pop vode. Novembra 1979 godine objavljuju treći singl sa pesmama “Umoran od svega” i “Ti samo budi dovoljno daleko” koja odmah postaje hit i verovatno predstavlja njihovu najpoznatiju i najviše slušanu numeru . U to vreme njihova muzika se koristi u filmu “Došlo doba da se ljubav proba” režisera Zoran Čalića. Grupa je brzo stekla poštovanje kolega, budući da je bila sastavljena od odličnih instrumentalista, ali nisu stekli i naklonost muzičke kritike. Najčešće im je zamerano na slabim tekstovima i na tome da forma nadrasta sadržinu. Neke od njihovih najpoznatijih pesama potpisivali su drugi i to veoma poznati autori kao – Bora Đorđević i Kornelije Kovač.

Debi album objavili su 1980 godine u produkciji Josipa Bočeka pod već standardnim tj uobičajenim nazivom po imenu grupe – “Generacija 5” . Drugu ploču tj album objavljuju 1982 godine pod nazivom “Dubler”. Iz tog perioda ostalu su hitovi : “Dubler”, “Dolazim za pet minuta” i “Ti i ja”. Nažalost, juna 1982 godine grupa prestaje sa radom. Dušan Petrović se seli u Ameriku, Dragan Jovanović postaje traženi studijski muzičar, Dragan Ilić se zapošljava kao urednik u TV Beograd, a od 1989 godine radi u PGP RTB-u gde sarađuje na pločama Željka Bebeka, Slađane Milošević i drugih. Napisao je muziku za pesmu “Za milion godina” YU rock misije. Autor je preko sto dela iz oblasti ozbiljne i primenjene muzike – za film, pozorište i TV. Na festivalima MESAM 1986 i 1987 godine je osvojio prvu nagradu stručnog žirija, a dobio je i prestižne nagrade “Josip Slavenski” i “Vasilije Mokranjac”. U toku svoje plodne karijere nastupao je u Pragu, Stokholmu, Minhenu i Berlinu. Goran Milošević je jedno vreme pevao sa grupom ’Mama Co Co’, a zatim se povukao sa scene.
Do obnavljanja grupe ’Generacije 5’ dolazi deset godina kasnije tj 1992 godine kada grupa nastavlja u izmenjenom sastavu sa svojim aktivnostima.

Diskografija


Singlovi :
“Novi život”/”Izgubljeni san”
(PGP RTB 1978)
“Svemu dođe kraj”/”Noćni mir” (PGP RTB 1979)
“Umoran od svega”/ “Ti samo budi dovoljno daleko” (PGP RTB 1979)
“Spakuj se, požuri”/”Samo laži” (PGP RTB 1981)

Albumi :
“Generacija 5”
(PGP RTB 1980)
“Dubler” (PGP RTB 1982)

Dolazim za pet minuta – Generacija 5 tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: