Ljubivoje Ršumović Ršum – omiljeni dečji pesnik, ponikao sa Zlatibora, napisao je toliko fantastičnih pesama, koje svi sa ovih prostora poznaju i vole, sa kojima su odrastali i učili se životu.


Počinjali bi pesmom o “mišu koji je dobio grip, pa je seo u džip i prevalio put dugačak, da ga pregleda doktor mačak”, pa nam se “činilo vekovima da vuk sa ovcom nešto ima”, a onda smo slušali kako “ima jedna pećina stroga, u kojoj živi baba roga”, i da ima jedno “nenormalno prase” što se stalno kupa, “jede štrudle, pije kokte i redovno secka nokte”, pa smo “išli u Afriku da sadimo papriku, znate onu žutu, finu ali ljutu”.

Onda smo saznavali da “decu ne donose rode, već ih rađaju majke”, i da “dete nije dete, igračka za strine i tete, već je dete da ga volite i razumete”, pa “ako želimo mišiće ko gvožđe, moramo jesti grožđe”, pa kad smo otkrili kako je “škola zgodna, leči lenjost i samoću, kao da nam je kuća rodna, šteta što ne radi noću”….

Ljubivoje Ršumović je rođen 1939.godine u selu Ljubišu, na Zlatiboru. U Beogradu je završio studije književnosti. Počeo je na Radio Beogradu, u dečjoj redakciji. Bio je jedan od najznačajnih autora TV Beograd, gde je snimio preko šest stotina izuzetnih emisija za decu. Najpoznatiji je serijal “Fazoni i fore” od 142 epizode.

Napisao je više od 15 hiljada pesama, ima 72 objavljene knjige, za sada… Više od 15 godina bio je upravnik dečjeg pozorišta “Boško Buha”. Veliki je borac za dečja prava, objavio je čuveni “Bukvar dečjih prava”, za koji je dobio Uneskovu nagradu.Ršum je i uspešan karatista, bio je prvi predsednik Karate saveza Srbije, a bavi se i travarstvom, nastavljajući porodičnu tradiciju.

Književnost

PODELI: