Sedamdesete godine su bile zlatno doba akustičarske pop muzike, koja je iznedrila brojne izvođače i balade za sva vremena. Ono što se ne zaboravlja je izuzetan vokal – sopran – Spomenke Đokić iz trija „Lutajuća srca“.

Predstavili su se publici na festivalu „Omladina“ u Subotici 1972. godine i odmah se vinuli u visine: njihova pesma „Još malo“ dobila je prvu nagradu i žirija i publike. Tekst je takođe proglašen najboljim.

„Lutajuća srca“ su akustičarski trio iz Niša, osnovan 1970.godine. Pored Spomenke, u grupi su bili i Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Njih dvojica su bili autorski tandem, a snimali su i pesme drugih kompozitora. Autor njihovog sledećeg velikog hita „Jefimija“ je Mostarac dr Dženan Đani Salković, koji je za tu pesmu nagrađen na festivalu „Vaš šlager sezone“ 1973.godine.
Iste godine „Lutajuća srca“ predstavljali su Jugoslaviju na X svetskom festivalu omladine i studenata u Istočnom Berlinu. Tokom sedamdesetih su često nastupali na festivalima i osvajali nagrade. Njihove poznatije pesme iz sedamdesetih su još i „Putnik“ i „Brod za sreću“.

1975. godine napustila ih je Spomenka Đokić, a grupa je pauzirala zbog obaveza članova prema JNA. Po povratku iz vojske nastavili su sa pevačicom Elvirom Ignjatović. Po povratku Spomenke Đokić u grupu 1981. godine objavljuju LP “Strepnja” na kome su se izdvojile “U poznu jesen” po pesmi Vojislava Ilića i “Večernja pesma” Sidni Lanijera. Članovi grupe su pisali muziku za pozorište, film “Košava” i TV seriju “Partizani”.

Spomenka Đokić-Krstić danas radi kao nastavnik muzike, Miroljub Jova¬nović je muzički urednik na niškoj televiziji Bell Amie, a Milan Marković svira violončelo u simfonijskom orkestru.

Diskografija

Singlovi

“Još malo” / “Seti se” (PGP RTB 1972)
“Putnik”/”San” (PGP RTB 1973.)
“Jefimija”/ “Pruži ruke” (PGP RTB 1973)
“Balada o barbi” / “Svetlosti jutra” (PGP RTB 1973 )
“Brod za sreću” / “U sumrak” (PGP RTB 1973)
“Slutnja”/”Oni su sezavoleli” (PGP RTB 1974)
“Poslednje jutro”/”Godine”(PGP RTB 1974)
“Ti si tu”/ “Luta srce moje” (PGP RTB 1974.)
“Naša ljubav”/”Peščani grad” (PGP RTB 1974)
“Verujem u ljubav”/”Poruka kiše” (PGP RTB 1975.)
“Strepnja”/”Zaboravi me”(Diskoton 1979)

Albumi

“Lutajuća srca 1” (PGP RTB 1974.)
“Strepnja” (PGP RTB 1981)
“Šuma je izviđački drug” (PGP RTB 1981 )

Još malo – Lutajuća srca tekst i video

Muzika

PODELI: