Osami se, zatvori oči i…kreni na jedno zanimljivo putovanje. Pokušaj. Lako je. Ne moraš mnogo vremena gubiti u putu, osim ako ne uživaš odveć u mimohodu krajolika, ravnomernom kloparanju voza, i pisku njegovom otegnutom, pri ulasku u prašnjave železničke stanice, koje toliko liče jedna na drugu.

Poseti sva ona mesta, koja si oduvek žudeo da vidiš, a nisi, ali nemoj zaboraviti ni ona znana, za koja te vezuju sećanja i lepe uspomene.

Pokušaj da vidiš, kako se mlečno bela arhitektura Santorinija ogleda u jutarnjoj bonaci tirkiznog plavetnila.

Doživi trenutak, kad modra pučina porodi ogromnu, jarko crvenu kuglu, u tišini nestvarnoj, gotovo sablasnoj, narušenoj, tek krikom ponekog zalutalog galeba.

Na Mikonosu pomozi ribarima u vadjenju mreža, napetih težinom srebrnih sardela staklastih pogleda, i plodova mora.

U podne prošetaj Stradunom, i u vekovnoj hladovini Gradske kavane osveži se kratkim esspresom ili hladnom bevandom, pod budnim okom patrona grada, Svetog Vlaha.

Po kamenim konobama diljem Jadrana, uživaj u prstacima i mušulama, zalivajući ih ”Žilavkom” i “Blatinom,” ili ako ti više paše, teškim ,oporim pelješkim vinima.

U smiraj dana, odmori misli i umorno telo, u tišini Benediktinskog samostana ili u katedralama Hvarskog Starog grada ili Trogira.

Pripremi se za nastupajuću noć, koja će biti luda i možda razuzdana. Da li će to biti žurka do zore, na nekoj mondenskoj jahti ili u diskoteci na glasu, ili ćeš se predati čarima morskih specijaliteta, uz ”Dingač” i “Postup” i umilnu pesmu primorskih klapa, odluči sam.

Ovo je samo jedan predlog, a puteva i odredišta je nebrojeno.

Možda su ti milija udaljena egzotična ostrvlja, ili pak čari Orijenta? Možda bi poželeo da kreneš tragovima drevnih civilizacija Maja i Asteka, tumarajući po neprohodnim džunglama Amazonije.

Odluči sam. Karta za ovo putovanje je mašta, a od tvoje imaginacije zavisi dokle ćeš stići i sa kim ćeš putovati.

Zato zažmuri, zaboravi na otužnu zbilju, i kreni… Pokušaj… Lako je.

Zoran Milić

Posetite i Vaš kutak

PODELI: