Jedan od velikana sportskog novinarstva rodjen je u Leskovcu 26.jula 1935.godine. Počeo je da se bavi novinarstvom 1957.godine, kao dopisnik Radio Prištine iz Beograda, do 1961.godine, kada se zapošljava na Radio Beogradu, kao sportski novinar i reporter.

marko_markovicNa radiju je ostao sve do 1992.godine. Od 1962.godine radio je i na Televiziji Beograd, pa je tako polovinu radnog vremena provodio na radiju, a drugu polovinu na televiziji.

Tokom svoje karijere prenosio je veliki broj košarkaških i fudbalskih utakmica i izveštavao sa 40 šampionata Evrope i sveta i sa Olimpijskih igara. Bio je odgovorni urednik Sportskog programa na TV Beograd, kasnije RTS, pokretač i autor brojnih radio i televizijskih emisija o sportu (Sportski pregled, Sportska subota), napravio je brojne intervjue i objavio šest monografija..

Marko je bio staložen, izuzetno obrazovan i prijatan čovek, njega su svi voleli i poštovali. Utakmice je prenosio sa takvim umećem, da su slušaoci imali utisak da su na stadionu. Nije imao običaj da kaže uobičajeno – gooool, već samo – pogodak, izjednačenje, ili da jednostavno samo saopšti novi rezultat. Bio je nepristasan novinar, kada bi ga pitali za koga navija, uvek bi govorio – za leskovačku Dubočicu, nikad se nije moglo naslutiti kom timu je naklonjeniji, Zvezdi ili Partizanu. U vreme kada mu je ponudjena funkcija glavnog urednika Sportskog programa na RTS, imao je jednodušnu podršku predstavnika i Zvezde i Partizana, baš zbog njegovog velikog znanja i nepristrasnosti.

Najpoznatija je njegova autorska emisija Indirekt, koja je trajala 23 godine, počev od 1971.godine. Emisija se na zanimljiv način bavila spotskim temama, saradjivali su najbolji sportski novinari, učestvovali stručnjaci i sportski asovi. Emitovana je svakog ponedeljka, u trajanju od pola sata, i bila je veoma gledana.. Marko je bio poznat i po tome što se na TVu uvek pojavljivao u džemperima, koji su bili njegov zaštitni znak.

Bio je predsednik Udruženja sportskih novinara SRJ, dobitnik brojnih nagrada, od strane novinarskih udruženja i televizije, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda.
Marko Marković je preminuo 23.decembra 2011.godine. u Beogradu, i počiva u Aleji zaslužnih gradjana.

TV

PODELI: