oliver-mlakar-kviskotekaKviskoteka je najpopularniji i najdugovečniji kviz u Jugoslaviji, koji je emitovala TV Zagreb. Emitovan je petnaest godina, od 1980. do 1995.godine, kroz 223 epizode, sa legendarnim voditeljem Oliverom Mlakarom. (Prve četiri sezone kviz je vodio Ivan Hetrih). Kviz je osmislio 1979.godine Lazo Goluža, bio je sve vreme njen urednik i autor zadataka. Osim njega, u kreiranju zadataka učestvovali su i priznati stručnjaci i profesori univerziteta.

lazo-goluža

Lazo Goluža

Maskota kviza bio je legendarni Kvisko. To je bila maštovito kreirana figura od drveta, delo akademika Miroslava Šuteja. Prema pravilima kviza, svaki igrač koji osvoji više od sedam poena, osvaja Kviska, koji mu je udvostručavao broj poena, u odgovoru na pitanje u nekoj od sledećih igara. Kvisko je postao toliko popularan, da je ušao u svakodnevni govor(“dižem Kviska”), a oduševljeni gledaoci su slali u emisiju svoje ručno izradjene figure Kviska od najrazličitijih materijala. kvisko

Neke od najpoznatijih igara Kviskoteke bile su: ABCD pitalice, gde se i osvajao Kvisko, igra asocijacija, popularna igra detekcije, gde su gostovale razne zanimljive i neobične ličnosti iz cele SFRJ, igra pitanja i odgovora – opšti kviz znanja, itd. Bila su to vremena kada se slavilo znanje i inteligencija, kada su i nagrade bile skromne, u vrednosti oko 20 hiljada maraka, ali dodeljene kao knjige, kursevi stranih jezika u inostranstvu, avionske karte, i sl., dakle namenjeno daljem usavršavanju. Nije bilo preteranog prisustva velikih sponzora i njihovih reklama. Pamte se briljantni učesnici i pobednici Radoslav Dodig, Mirko Miočić, Robert Pauletić, Predrag Marković, najmladji pobednik Kviskoteke, u sezoni 1989., danas cenjeni istoričar, koji i sam sastavlja pitanja za kvizove. Kviskoteka je obnovljena 2006.godine, ali je zbog slabe gledanosti ukinuta posle godinu dana.

TV

PODELI: