milan-delcic-delcaDramaturg po obrazovanju, Delča se uspešno bavio muzikom, najpre kao frontmen novotalasne grupe “U škripcu”, a potom je imao samostalnu karijeru muzičara, konceptualnog umetnika, novinara, dramaturga i TV voditelja.

Rodjen je 1960.godine u Kruševcu. U Beogradu je završio XIII beogradsku gimnaziju i 1984 diplomirao dramaturgiju na FDU. 1979.godine sa Zoranom Vulovićem i Aleksandrom Vasiljevićem osnovao je svoju prvu grupu „Prolog za veliki haos“( kasnije „Furije furiozno furaju“). U to vreme njih trojica su stvarali amaterske pozorišne predstave, a radili su i kao novinari-saradnici za Studio B (“Mladi novi svet”). 1980.godine grupa okuplja nove članove, Aleksandra Lukića i Miloša Obrenovića i dobija konačan naziv – „U škripcu“. Prve snimke, pesme „Proleće“ i „Pamflex dom“, objavili su 1981. na albumu „ARA (Artistička radna akcija)“ koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa. Milan Delčić je kao pravi novotalasni multimedijalni umetnik osmislio koncept „pamfleks”- firme koja reklamira izmišljene proizvode.

Delča je sa “Škripcem” snimio pet albuma: „Godine ljubavi” (1982), „O je” (1983), mini LP „Nove godine” (1983). Po objavljivanju albuma “U škripcu”, grupa se raspada 1987.godine. Nakratko su se ponovo okupili i snimili album „Izgleda da mi smo sami” (1990). Nakon toga Delča je nastavio samostalnu muzičku karijeru i objavio još nekoliko albuma: „Delča i sklekovi” (1994), „S jezikom u usta” (1997), „Krenuo sam davno, ne sećam se gde” (2003) i kompilaciju najvećih hitova.

Delča je autor nekoliko pozorišnih predstava : „Hari ne putuje vozom“ (SKC, 1984.), „Kraljevo blago“ (Atelje 212, 1986.), „-{Transex hard-core one man show}-“ (Bitef teatar, 1992.), „Radmilo Gnusni i Radmila Pogana“ (Bitef teatar, 1992). Takođe je autor i režiser storije „Lepe, čiste, dobre“ u omnibusu „Beogradske priče“, dramaturg televizijske serije „Dome, slatki dome“, scenarista serije „U ime zakona“ (1991) i koscenarista filma „Ne skreći sa staze“ (2003).

Na Art televiziji je zajedno sa Vladimirom Djurićem Djurom vodio emisiju “Kult detektivi”, a kasnije je imao svoju samostalnu emisiju u noćnom programu “Kabinet doktora Mrmora”, gde je kao Dr Mrmor davao otkačene savete… Na televiziji Yu Info, potom na Tv Politika imao je autorsku emisiju “Do 11”, gde je igrajući basket intervjuisao svoje goste. Neko vreme je bio i muzički urednik na TV Metropolis.

Pojavio se i u filmovima:”Dogodilo se na današnji dan” (1987), “Slatko od snova” (1994) i “Crveni kamion sive boje” (2004) i u seriji “Otvorena vrata” (1994-1995). Neko vreme proveo je u braku sa Vidom Crnčević… Nažalost, oboleo je od leukemije, sa kojom se borio sedam godina. Za njegovu bolest znalo je samo par najbližih prijatelja, nije želeo nikoga da opterećuje tim saznanjem. Njegovi roditelji su saznali da je bolestan tek dva meseca pred smrt. Delča je uvek bio pozitivan, omiljen u društvu, multitalentovan i veoma aktivan i kreativan do kraja. Marta 2006 održao je koncert sa drugovima iz “Škripca” u Domu Omladine. Bavio se i fotografijom, pa je 2010 priredio samostalnu izložbu pod nazivom “Manhattan from Brooklyn”.

“…Ne volim da gledam u prošlost i patetično pričam o nostalgiji. To mi jednostavno nije zdrav stav. Treba gledati u daljinu, u budućnost i radovati se novom danu i novom vremenu, ma kakvo ono bilo. Sigurno je da mladi danas imaju mnogo više briga nego mi svojevremeno, ali mi smo prilagodljivi i sve što ostatku sveta nije normalno i zapanjujuće, za nas je svakodnevnica i sasvim obična stvar… “ (Delča)

Milan Delčić Delča preminuo je 24.jula 2011.godine u Beogradu.

 

Kako da odem

… Kako da odem, a da ostanem,
kako da krenem, a da se ne okrenem…
Ko je sada tu, a ko je odsutan,
ko je kome ovde uopšte potreban.
Kažu da je tamo mnogo bolje sve,
dani su duži, noći toplije.
Još kada bi samo znali šta je šta
i šta je tu laž, a šta istina.
I njima sunce ono sa iste strane pada,
za kim zvoni zvono koje čuješ sada…

Izgleda da mi smo sami

Ponekad smeješ se kada vidiš me
Šalješ mi poljupce tajne poruke
Hajde sad odlazi i ne okreći se
Ispred nas ulice još su široke

Izgleda da mi smo sami
Sami i ničiji
Izgleda da puno imamo
Pogrešnih ljubavi

Lutam kao mesečar preko krovova
A dobro znaš hteo bih da te zabavljam
Hajde sad odlazi..

Izgleda da mi smo sami
Sami i ničiji
Izgleda da puno imamo
Pogrešnih ljubavi…

Hajde lagano – Delča tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: