Mija AleksicPoznati komičar Milosav Mija Aleksić rodjen je u Gornjoj Crnući, kod Gornjeg Milanovca 26.septembra 1923.godine. 1933. godine porodica se seli u Kragujevac, gde je počeo da se amaterski bavi glumom, kao gimnazijalac. Oktobra 1941.godine, u vreme masovnog streljanja u Kragujevcu, pukim slučajem je izbegao smrt.

Od 1943.godine igra manje uloge u Nušićevim i Sterijinim komadima u Kragujevačkom pozorištu. 1944.godine postaje skojevac, a krajem rata je prekomandovan u Beograd, gde je postao stalni član Hora JNA. Potom se vraća u kragujevačko Narodno pozorište, gde je ostao do 1949.godine, kada je, po službenoj dužnosti, premešten u beogradsko Narodno pozorište. Od 1952.godine postaje član JDPa, gde je igrao u “Višnjiku”, “Ožalošćenoj porodici”, “Dundu Maroju”.. Početkom šezdesetih godina gostovao je u Ateljeu 212, u “Policajcima” Mrožeka.

1965.godine desio se manji incident, kada je Mija došao pripit na matine predstave “Dundo Maroje”. Odglumio je bez greške, ali uprava je bila neumoljiva – već sutradan je dobio otkaz! Prešao je u Narodno Pozorište, gde je ostao do kraja svoje pozorišne karijere, 1977.godine, kada je penzionisan. U pozorištu je ostvario niz uglavnom komičnih uloga u domaćem i stranom repertoaru, pokazujući uvek novo lice. Sjajno se snalazio u plasiranju mnoštva duhovitih pojedinosti, koje je dodavao svojim tumačenjima u vidu karakterističnih pokreta i grimasa. Pored komičnog (Nušić, Molijer..), uspešno je igrao i ozbiljan dramski repertoar (Ričard III). Ostvario je oko 140 pozorišnih uloga. 1982.godine dobio je nagradu Dobričin prsten, za životno delo.

Najširoj publici Mija Aleksić je poznat po svojim radio, TV i filmskim ulogama. Decenijama je bio član glumačke ekipe radio emisije “Veselo veče” (kao Rafailo Raf Maksić), još od osnivanja, 1949.godine. Na filmu je debitovao 1953.godine u “Opštinskom detetu” Puriše Djordjevića. Redjale su se uloge u filmovima: od “Gospodja ministarka”, “Dundo Maroje”, “Ljubav i moda”, “Sreća u torbi”, “Dr” (za koju je dobio Zlatnu arenu u Puli), “Čovek iz hrastove šume”, “San”, “Jutro”, “Skupljači perja”, “Bokseri idu u raj” iz šezdesetih do danas kultnih ostvarenja iz osamdesetih: “Maratonci trče počasni krug”, “Čovek sa četiri noge”, “Varljivo leto 68”…

Posebno poglavlje u Karijeri Mije Aleksića čini saradnja sa Radivojem Lolom Djukićem, koji je bio autor pionirskih humorističkih TV serija na TV Beograd. U prvoj seriji iz 1959. godine “Servisna stanica”, igrao je lik v.d. Rake, i stekao ogromnu popularnost u celoj zemlji. Kasnije je nastavio da igra u Lolinim serijama i filmovima, često u tandemu sa Miodragom Petrovićem Čkaljom. Tako su Mija i Čkalja ostali najpopularniji komičarski par šezdesetih godna u Jugoslaviji.

Pamte se i serije “Ogledalo gradjanina pokornog” iz 1963.godine, “Serafimov klub”, “Detelina sa tri lista”, “Licem u naličje”, “Probisvet”, “Parničari”,“Zabavlja vas Mija Aleksić”, “Deset zapovesti”(Bokče), “Ceo život za godinu dana”, “Diplomci” (Sima Bumba), “Ću, ćeš, će”, “Vaga za tačno merenje” (Dedica), “Doktorka na selu” i mnoge druge serije, TV drame i šou programi.

Poslednju ulogu na filmu odigrao je već bolesni glumac u filmu Gorana Paskaljevića “Tango Argentino”. Za tu ulogu zasluženo je dobio nagradu Gran Pri na filmskim susretima u Nišu. Umro je u Beogradu, 12. marta 1995.godine i sahranjen je u Aleji velikana, na Novom groblju.

Film i pozorište

PODELI: