Revolucionarni i možda najinteresantniji modni trend u XX veku pripada 20-im godinama. U ratnim i posleratnim godinama žena počinje da radi i preuzima obaveze koje su do tada pripadale samo muškarcima, jačaju feministički pokreti, ali i podrška suprotnog pola da se povećaju prava žena.

 

Moda Dvadesetih proslog veka

Sa promenom statusa žene u društvu počela je i zanimljiva kreativnost koja oslobođenoj ženi čini privlačnim da sebe okuša i u muškim manirima. Gabrijel Bonur “Koko” Šanel će već 1916.godine obući odeću svojih ljubavnika, ošišati kosu…i pokazati kako ženi pripada drugačiji položaj u društvu iako možda u njoj nije bila osnovna pobuda borba za emancipaciju žena već individualna i umetnička strast koja tinja i u njenom muškom okruženju. 20-ih godina Koko Šanel će zajedno sa drugim modnim kreatorima ( Žan Patu, Luiz Bulonzer, Vione i Žan Lanvin, Ogust Bernar… ) stvoriti novu eru u oblačenju žena praćen i novim načinom života koji je uključivao i do tada nezamislivu upotrebu alkohola i cigareta.

Coco Sanel

Koko Šanel

Česte zabave koje su podrazumevale i neumornu igru čarlstona u potpunosti zaokružuju modni trend 20-ih. Nezaboravnu atmosferu iznedrila je specifična moda, muzika, igra, maniri muškaraca i samim tim buđenje osećanja moći kod žena. Ove će se godine nazivati „ludim“. U zavisnosti od staleža kojem su pripadale žene su kreirale i učestvovale u vedrom i zaista luckastom osmišljavanju sopstvenog izgleda i života.

 

Nakon što se podsetimo kako je izgledala moda 20-ih za koju kažu da je “dečačka” verovatno ćemo zaključiti kako žena u ovom modnom trendu ipak nije ništa izgubila od svoje ženstvenosti već je samo pokazala jednu novu, originalnu varijantu da se ona iskaže. Lepši pol nikada nije želeo pobeći od toga da se lepota istakne. Došlo je do promene klišea tj. napuštanja dugotrajnog i već zastarelog načina isticanja lepote ženskog lica i tela. Novonastala moda oslobodila je pokret u žena te je samo istaknuta još jedna vredna karakteristika ženske lepote.

Do 20-ih godina struk žene bio je u prvom planu. Nosili su se korseti koji su isticali oblinu ženskog tela. Kada u današnje vreme pomislimo na teskobno stezanje tela pitamo se kako su žene čak i u ime lepote mogle nositi tako neudoban odevni predmet. Ali, kao i za ostale stvari u životu, navika je odigrala svoje: žene su sa lakoćom stezale svoje telo i nisu ni primećivale koliko im nelagode izaziva niti koliko je nihovo kretanje lišeno spontanosti. Moda 20-ih odbacuje u potpunosti upotrebu korseta i plasira modu u kojoj se ženstvenost traži mimo isticanja struka i oblina tela.

Haljine 20-ih

Novi model haljina podrazumevao je ravan kroj . “Struk” se spušta do bokova, često naglašen remenom – pojasom. Ispod pojasa je široki rub sa naborima. Dužina haljina se od duge sa godinama skraćivala da bi došla do linije koja tek prekriva kolena. Lepota ženskih nogu dobija na značaju. Haljine sa rukavima koristile su zvonast ili ravni oblik rukava. Otvor oko vrata bio je u obliku V ili U.
Često su se koristili kratki prsluci od platna sa nekoliko nabora ili šavova na rukavima, a potom se uvodi u modu pleteni prsluk. Insistira se na jednostavnosti odevnih predmeta. I kad se nosi suknja ona je veoma jednostavna, lagana, pomalo gloknasta a docnije ravnog kroja. Jednostavnost kroja razbijaće se dodatnim ukrašavanjem haljina, nakitom, šminkom, kao i još nekim neophodnim modnim detaljima.

Tako će kreator Žan Patu, koji insistira na skraćenju haljina i isticanja nogu, koristiti antičke i egzotične detalje da bi haljina dobila na fantaziji. Koristi i ruski vez.
Za večernje izlaske haljine su ukrašavane perlicama, vezom ili pletenicama. Često su ramena ili leđa otkriveni, a za igru čarlstona poluprozirne ili prozirne. Haljina se mogla završavati i resama. Grudi se ni u dnevnoj ni u večernjoj varijanti oblačenja nisu isticale. Često su se oblačili i posebni steznici za grudi.
Za šivenje haljina najčešće se koristila viskoza.

Za hladnije dane koristili su se kaputi ili ogrtači sa okovratnikom od krzna.
Zarad modela ravnog kroja koji ne otkriva obline ženskog tela ova se moda nazivala “dečačkom”. U haljinama takvog kroja pokreti tela su oslobođeni, žena se oseća ležerno i nesputano. Ipak, valjalo je umeti hodati u haljinama takvog kroja kako bi se izgledalo privlačno. I taj novi način hoda pokazao je koliko lepote pokret može da nosi u sebi i kako pokret blago ocrtava i konture tela na kojima se ne insistira.

Kliknite na donje fotografije da ih vidite u punoj velicini:

 

 

Novi modeli propraćeni su i novom frizurom koja će biti savršeno usklađena sa novim krojem haljina. To je sledeći korak koji ćemo obraditi kako bi stvorili adekvatnu sliku dražesne žene 20-ih godina.

 

Frizura

Završena je era u kojoj je duga kosa bila neophodni deo ženstvenosti. Kratka kosa je u modi, a ako neko nije želeo da skrati svoju kosu pravio je niske pundje sa nekoliko kovrdža koje su ostvarivale sličan utisak kao i kratka kovrdžama specifično oblikovana kosa. U modi je tzv. bob frizura koju je proslavila plesačica Irena Kastil (Irene Castile).

Iako je kosa kratka, više ( marsel stil ) ili manje uvijena (bob), izbor frizura je dovoljno širok i ne stvara nikakvu monolitnost. Ove su frizure do te mere lepe da ih i sledeća vremena koriste. Ne možete izgledati staromodno sa lepom i vama pristalom bob frizurom. Jednostavne su i veoma ženstvene, za nekoga romantične a za nekoga seksi… Ističu lepotu ženskog lica ili ga i ulepšavaju.

Kliknite na donje fotografije da ih vidite u punoj velicini:

 

 

Šminka

 

Sminka 20-ih

Šminka 20-ih

Primećujemo da je jednostavnoj odeći pridodata veoma primamljiva i za sva vremena neobično privlačna frizura. Jednostavnost se nadopunjuje ne samo frizurom već i izrazito intenzivnom šminkom. Koriste se tamne senke ( siva, tamno zelena i plava) koje se nanose po celom kapku i sa strane (rub kapka). Oči se uokviruju crnim linijama, s tim što je donja linija iznad trepavica i može se malo razmazati. Trepavice se povijaju i na njih se nanosi više slojeva maskare. Obrazi su rumeni. Usne su naglašene intenzivnim crvenim nijansama ruževa ( posebno crveno-ljubičasta boja ). Često se stavljaju samo na sredini usana što ostavlja utisak da su male. Gornja usna se naglašava u obliku kupidonovog luka kako bi izdužile lice. Sve u svemu veoma senzualno.

 

Nakit

Haljina dvadesetih godina

Od nakita najpopularnija je dugačka niska od bisera koja se dva puta omota oko vrata, s tim što se jedanput omota uz vrat a drugi put niska se spušta do struka.

U modi je zlato i platina koji su ukrašeni rubinom, onixom, opalom ili akvamarinom.

Minđuše su diskretne.

Koko Šanel uvodi u modu bižuteriju od novoizmišljene plastike koja će zaživeti.

 

Šešir, rukavice i torbica

 

Sesir 20-ih

Šesir 20-ih

 

Šešir je određivao društvenu pripadnost. Zajedničko im je što je obod šešira veoma mali. Najpopularniji je šešir u obliku zvona uz mali obod.
Rukavice su ili do zgloba ili dvostruko duže. Rađene su od pamuka ili čipke a za hladnije dane od kože.
Torbice se prave od različitih vrsta kože (krokodil, zmija…) i nazivaju ih clutch torbice. Male su, tek da mogu stati osnovne stvari kao što je ruž, puder i novčanik. Šminka se nosila u malim ukrašenim kutijicama od metala.

Rukavice dvadesetih

Rukavice 20-ih

Zanimljiv modni detalj: traka preko čela ukrašena čipkom ili perom sa jedne strane.

 

Obuća

 

Ističu se T-strap cipele ke se kopčaju sa jednim ili dva gumbića. Koristile su se i izrazito ukrašene cipele sa dva gumba (tzv.fasenettas). Visina potpetica kreće se od 5 do 10 cm.

 

Donji veš

Nose se bodiji, steznici za grudi, kao i stepin ženska haljina od običnih u beloj boji ili pak ukrašene perlicama.

Parfemi

Od 1923.godine dame mogu da koriste parfem “Šanel 5”. Njegova primamljivost traje do današnjih dana. I Žan Patu proizvodio je parfeme (1925.godina): ” Ljubav-ljubav”, “Ko sam ja”, “ Zbogom mudrosti”.

 

Šanel 5 parfem dvadesetih

Reč dve o muškom odevanju

U modi su štofana odela sa duplim okovratnikom i leptir mašna. Kao modni detalj na sako se stavlja maramica u džep ili cvet na rever. Nosile su se zumbane cipele. Ovaj stil odevanja nazivao se “gangsterskim”.

Muška moda 20-tih

 

O dvadesetim godinama…

Pričati o modi uglavnom ne znači pričati samo o odeći već i o celokupnoj kulturološkoj vrednosti jednog vremena. Stoga, za ovu deceniju XX veka nožemo reći da je sva u znaku “osvita” slobode, vreme koje ruši staro i priznaje pre svega novo i moderno, vreme koje bi da živi vedru i zabavnu sadašnjost. Uz zvuke džeza i razigranog čarlstona pokrenuta je nova etapa u razvoju čovečanstva. Vreme više neće imati istu dimenziju, postaće “brže”, promena u svim domenima ljudskog života postaje glavna i nužna odrednica. Viševekovni spori hod čovečanstva se ubrzao, zakotrljao poput nezaobljenog kamička bačenog veštom rukom. Slobodarski, vedri duh 20-ih pretočiće se u bolne dane ekonomske krize 30-ih koje će ipak donositi i nove vrednosti…

Veliki Getsby moda
Koliko su zanimljive bile te “lude” 20-e godine govori i oda tom dobu u filmu “Veliki Getsbi” koji je snimljen više puta, a najgledanija verzija je sa Robertom Redfordom i Miom Farou iz 1974.godine. Film u potpunosti predočava specifičnu i neponovljivu atmosferu te decenije XX veka.
Kontroverzna, zanosna plesačica Žosefina Bejker i danas je inspiracija za modne trendove koji shvataju vrednost ove oslobodjene, intrigantno obučene i ekstremno zavodljive žene koja je pokazala lepotu tela dok igra slobodno, sa prisustvom svoje nezavisne i originalne ličnosti.

Džozefina Beker

Uporedimo fotografije devojke iz Amerike i mladih Zagrebčanki. Primetićemo da naše devojke nose haljine sa etno motivima.

 

Etno motivi na haljinama 20'tih

Na kraju ćemo zadržati pogled na jednoj izuzetno lepoj fotografiji. O čemu li pričaju dve prijateljice koje same ( do tada nedopustivo ) sede u kafeu? Možda o tome šta če obući za večernju zabavu…

 

Moda dvadesetih

 

Slavica Štulić

PODELI: